Laptele vegetal a început ca o modă și continuă ca un stil de viață în alimentația noastră, datorită beneficiilor asupra sănătății. Și unde mai pui că este și delicios, fiind consumat cu plăcere nu doar de către vegetarieni sau vegani.
Laptele vegetal este o alternativă sănătoasă la laptele de origine animală încă de acum câteva mii de ani. Este preferat de către persoanele alergice la proteina din laptele animal ori cu intoleranță la lactoză, fiindcă se digeră rapid. În prezent, mai mult de 75 % din populația globului are intoleranță la lactoză.
Dar ce este intoleranța la lactoză?
Lactoza este principalul carbohidrat din laptele animal care-i conferă acestuia gustul dulce, inconfundabil. Acest zaharid este digerat doar de către lactază, o enzimă specifică din intestin. Ei bine, oamenii cu deficit de lactază dezvoltă intoleranță la lactoză. De aceea, ei aleg să consume lapte vegetal, care nu conține lactoză. Chiar și copiii peste 6 luni pot consuma lapte vegetal, dacă nu-l pot digera pe cel animal.
Cum se manifestă?
Atât alergia la proteinele din laptele animal cât și intoleranța la lactoză se manifestă aproximativ la fel. Astfel, la aproximativ 15 minute după consumul de lapte animal sau derivații acestuia, putem simți:
- crampe și disconfort la nivelul stomacului
- balonare, flatulență
- diaree
- vărsături
- erupții cutanate, eczeme
În plus, ca o curiozitate, studiile medicale de specialitate arată că:
organismul uman poate digera laptele de vacă doar dacă folosește propriile resurse de calciu.
Se prăbușește astfel un mit cu care au crescut generații întregi. Acela că trebuie să consumăm o cantitate semnificativă de lapte animal pentru a ne asigura doza zilnică de calciu.
ȘTIAȚI CĂ…
OMUL este singura specie de pe planetă care consumă laptele altei specii? Excepție fac doar cazurile izolate. Adevărul trist este că societatea consumeristă a zilelor noastre încurajează total neadecvat exploatarea animalelor pentru obținerea laptelui.
Din ce putem prepara laptele vegetal?
Avem la dispoziție o gamă variată de legume, semințe, cereale, nuci: soia, migdale, caju, orez, ovăz, susan, cânepă, floarea soarelui.
Cum obținem laptele vegetal acasă?
- Principiul de bază este acela de a înmuia boabele pe care le alegem ca sursă pentru obținerea laptelui vegetal. Unele se hidratează în 2-3 ore (caju, nuci, quinoa), altele în 8-12 ore (migdale, susan, orez). Ideal, le putem lăsa 24 ore într-un bol cu apă la frigider sau la temperatura camerei dacă nu depășește 22oC.
De ce este esențială hidratarea?
În general nucile, semințele, fasolea, cerealele conțin în mod natural inhibitori de enzime. Cu alte cuvinte, aceasta este ”arma” lor de apărare atunci când le consumăm. Prin urmare, pot fi digerate foarte greu sau deloc. Atunci când sunt hidratate suficient, aceste semințe conțin enzime digestive care ajută să digerăm mâncarea și să beneficiem de nutrienți.
De exemplu, cerealele nehidratate ”seacă” organismul de calciu, fier, magneziu, zinc, pentru a putea fi digerate. Consumate constant în acest fel, produc demineralizare, deficit de calciu și sindromul colonului iritabil. În schimb aceste alimente sunt mai puțin agresive dacă sunt hidratate în apă călduță sau fermentate. Pentru a potența efectele lor benefice, putem adăuga în apa dinainte de consum, la alegere: lămâie, kefir, oțet de mere.
Ce facem mai departe?
2. După ce au stat la înmuiat, se clătesc și se pun în blender împreună cu apa (1 cană de semințe la 2 căni de apă). Se pasează aproximativ 3 minute fără întrerupere. Produsul obținut se presează și se strecoară printr-o sită fină pentru a separa laptele de pulpă. Laptele vegetal se poate consuma imediat sau îl putem depozita aproximativ 3-5 zile la frigider.
Cum îl consumăm?
Îl putem îndulci cu miere, sirop de arțar, ori sirop de curmale la alegere și putem adăuga cacao sau vanilie. Este o bună bază pentru laptele cu cereale, budinci, prăjituri sau alte bunătăți. Maionezele preparate cu lapte vegetal servesc la asortarea multor salate de legume. De asemenea, putem adăuga lapte vegetal pentru a obține un dejun Kollath nu doar sănătos, ci și foarte delicios.
Beneficiile laptelui vegetal
- nu conține deloc colesterol, lactoză și nici grăsimi saturate
- conține grăsimi de origine vegetală, nesaturate
- este foarte ușor digerabil
- nu conține cazeină (proteină cu efect potențial cancerigen)
- nu irită tractul gastro-intestinal
- are ca efect un grad de inflamație foarte redus în organism (spre deosebire de cel animal)
- nu produce mucus (specific mai ales consumului de lapte de vacă)
- funcțiile hormonale sunt îmbunătățite
- conține calciu într-o formă asimilabilă și alte minerale
- previne apariția osteoporozei și a bolilor cardiovasculare
- conține proteine (excepție laptele de orez )
- este bogat în acizi grași esențiali
- menține silueta
Ca o curiozitate,
100 de ml lapte de vacă conțin 3,3 g de proteine; 3,75 g grăsimi totale; 4,58 g carbohidrați; 125 mg calciu iar valoarea energetică este de 67 kcal.
Laptele de soia
Este cel mai cunoscut lapte vegetal, folosit de chinezi încă de acum 2000 de ani. În 100 ml lapte de soia găsim: 2,9g proteine; 1,67g grăsimi totale; 1,67g carbohidrați; 125 mg calciu; vitaminele B12, A și D și o valoare energetică de 33 kcal.
Laptele de migdale
Este alternativa optimă pentru persoanele alergice la soia. În 100 ml lapte de migdale găsim: 3,53g proteine; 2,35g grăsimi totale; 12,94 g carbohidrați; 176 mg calciu și o valoare energetică de 82 kcal. Are de asemenea, conținutul cel mai mare de fibre dintre toate tipurile de lapte vegetal: 3,5g.
Laptele din nuci caju
Este un lapte onctuos, cu o textură cremoasă și un gust dulceag. Îl face preferatul patiserilor pentru cremele și prăjiturile vegane. Conține: 8,57 g grăsimi totale; 28,57 g carbohidrați și valoare energetică mare (200 kcal). Este sărac în fibre, proteine, vitamine și minerale. Datorită grăsimilor, se obțin din laptele de caju unt, brânză și smântână delicioase.
Laptele de orez
Este unul dintre cele mai ușoare tipuri de lapte vegetal. Este lipsit de proteine, în schimb conține multe glucide care asigură energia necesară mușchilor și creierului. Este potrivit pentru prăjituri.
În concluzie, putem alege să diversificăm în consumul nostru mai multe tipuri de lapte vegetal care ne oferă o gamă largă de nutrienți.