Cum să ne îmbunătățim vederea cu ajutorul ochelarilor stenopici fără să apelăm la procedee chirurgicale de corecție și nici măcar la dioptrii? Mai întâi să vedem ce sunt și cum arată ochelarii stenopici, cunoscuți și sub denumirea generică de ochelari pinhole.
Sunt ochelari cu rame din plastic, fără lentile clasice din sticlă și fără dioptrii. Lentilele ochelarilor stenopici sunt facute din material opac și prezintă mici perforații dispuse egal pe suprafața lor.
Ochelarii stenopici îmbunătățesc claritatea imaginii și încurajează creierul să găsească mai ușor punctul de focalizare. În timpul utilizării acestor ochelari, mușchii oculari ce susțin focalizarea imaginilor sunt solicitați mai mult, iar ochiul poate obosi. De fapt, acesta este un lucru bun, fiindcă înseamnă că mușchii oculari s-au antrenat și putem continua cu antrenamentul.
Ochelarii Pinholes funcționează ca o cameră cu auto-focalizare și elimină împrăștierea luminii pe retină, ameliorând vederea.
Cu ajutorul acestor ochelari stenopici ne exersăm mai mult acești mușchi oculari , care devin mai puternici și mai flexibili.
De fapt…
Cauza majoră pentru care nu mai vedem bine este chiar slăbirea mușchilor oculari care controlează cristalinul ochiului. Privind prin rețeaua de găurele a ochelarilor stenopici, se forțează mușchii oculari. Realizând acest exercițiu 15-20 de minute pe zi, putem obține o ameliorare notabilă a vederii.
Cine și când poate purta ochelarii stenopici?
- Miopii (care nu vad bine la distanță) vor purta ochelarii în spații deschise sau în timpul vizionării programelor TV
- Hipermetropii (care nu văd bine de aproape), vor purta ochelarii în timp privesc de aproape sau când lecturează o carte
- Persoanele care suferă de cataractă pot vedea mai bine după exercițiile regulate cu ochelarii stenopici
- Celor afectați de astigmatism le este îmbunătățită vederea
- Persoanele cu vedere normală îi pot purta preventiv câte 15min la 2-3 zile pentru solicitarea completă a mușchilor oculari
Operațiile de corecție a vederii cu laser, o cale comodă dar temporară
Oamenii de știință au evaluat impactul computerului, televizorului și smartphone-ului asupra rezultatelor corecției vederii cu laser.
S-a observat că imediat după operație, miopia, hipermetropia și astigmatismul dispar complet. Cu timpul însă, munca în fața computerului reduce la zero efectul intervenției chirurgicale.
Când o persoană privește nemișcată ecranul câteva ore la rând, mușchiul care sprijină cristalinul, devine tensionat. Acest mușchi este responsabil pentru acomodare – capacitatea de a vedea la distanțe diferite.
În timp, acomodarea slăbește, iar vederea se înrăutățește brusc. Astfel că, într-un an sau doi, multe dintre persoanele operate cu laserul, sunt nevoite să revină la ochelarii clasici sau lentile.
Metode rapide pentru o încărcare energetică a ochilor:
- Trataka cu flacăra lumânării sau cu yantra
- Exerciții de palming
- Pranayama
- Privitul (cu ochii deschiși) în direcția discului solar atunci când acesta răsare sau apune
- Expunerea ochilor închiși la soarele puternic, în restul zilei (1-2 minute, max.5-10 minute)
- clipitul în apa mării, a oceanelor sau a lacurilor cu apă sărată
ÎN CONCLUZIE, avem nevoie de ochelarii stenopici fiindcă:
- sunt cea mai bună variantă, fiind o tehnologie alternativă pentru clasicele lentile concave pentru corecție
- sunt excelenți pentru corecția dioptriilor mici și în exerciții pentru antrenarea mușchilor oculari
- pentru cei cu tulburări oculare de refracție, ochelarii Pinhole îmbunătățesc claritatea și rezoluția vederii (clarifică mai ușor imaginea)
- cei care au vederea încețoșată din cauza orelor petrecute în fața calculatorului, ori au ochii obosiți și uscați sau dureri de cap, îi pot utiliza și ca ochelari pentru calculator
- pot fi utilizați si ca ochelari de soare, reducând intensitatea luminii solare
- elimină stresul și încordarea cauzate de ochelarii clasici
- promovează obiceiuri bune pentru vedere
- elimină dependența de ochelari
Când nu putem folosi ochelarii stenopici?
- Este bine să evităm purtarea lor când conducem mașina sau când lucrăm cu utilaje care solicită vederea periferică.
- Nu e recomandat să-i purtăm dacă avem dioptrii mari