Pepenele roșu, eroul salvator al verii

Pepenele roșu, eroul salvator al verii, își arată puterea miraculoasă pe timp de arșiță. Imediat ce-l descoperim, ne dezvăluie bunătatea nemaipomenită a gustului și puterea de a ne ajuta să ne menținem sănătoși. Dulce, zemos și rece, pepenele roșu devine un răsfăț pe vreme caniculară.

Este ideal în curele de slăbire, fiindcă nu are grăsimi și doar puține calorii (30cal/100g). Așadar, pepenele roșu este alimentul ce contrazice legile lui Murphy, deoarece:

Pepenele roșu este delicios, satură, răcorește, este permis și cu toate acestea, nu îngrașă!

Și nu este doar gustos, ci și foarte sănătos, fiind recomandat în terapii de purificare. Pentru că elimină și curăță toxinele din organism, îl putem considera ca pe un veritabil ”detergent” natural.

Dacă tot ne place, știm măcar ce mâncăm?

Cu toții știm că pepenele roșu este un amestec de apă (aproximativ 95%) și zaharuri naturale, ”asezonat” cu ingrediente miraculoase. Dintre acestea, enzimele sunt la loc de cinste, dar și licopenul, un antioxidant natural întâlnit și la roșii. Tot auzim că ni se recomandă consumul de roșii care sunt bogate în licopen, pentru a contracara efectele îmbătrînirii.

Totuși…

cercetătorii din Oklahoma au descoperit în urma unui studiu că pepenele roșu conține cu 40% mai mult licopen decât roșiile. Spre deosebire de tomate însă, pepenele nu trebuie supus prelucrării termice pentru a elibera prețiosul licopen.

Pepenele roșu mai conține muuult potasiu (73 mg/100g) și foarte puțiiiin sodiu, fiind recomandat în regimurile hiposodice. Coaja verde conține clorofilă și siliciu, benefice pentru pancreas și cu proprietăți antibacteriene și diuretice. Așadar, putem usca bucățele de coajă pentru un ceai bun și sănătos.

Și da!

pepenele roșu

Știm că pepenele roșu are coaja verde închis, miezul roșu intens și semințele negre. Întîlnim însă și soiul cu dungi, denumit popular lubeniță în Banat și Oltenia, harbuz în Moldova și curcubete în Ardeal. Acesta are coaja verde deschis cu dungi închise la culoare și miezul roz sau roșu. Lubenița are forma unei mingi de rugby și poate depăși ușor 10 kg greutate mai ales pe timp de secetă.

Cea mai faimoasă zonă a pepenilor din țara noastră este la Dăbuleni, denumită și Sahara Olteniei.

Pepenele roșu și beneficiile:

  • elixir pentru bolile de rinichi: nefrite, calculi, cistite
  • stimulează sistemul nervos
  • contribuie la sănătatea inimii
  • bun pentru reumatism (reduce inflamațiile articulațiilor)
  • vindecă guta, consumat 2 kg/zi, 20 de zile
  • tratează ficatul persoanelor intoxicate cu medicamente
  • combate efectele nocive ale fumatului și excelent remediu anti-fumat
  • ajută în tratamentul cancerului de prostată
  • remediu ajutător în insolație (sucul proapăt de pepene roșu)

Pepenele roșu, dacă nu știam… poate îmbunătăți performanțele sexuale!

Pe termen scurt, citrulina din miezul de pepene roșu acționează pe același principiu ca și Viagra. Relaxează vasele de sânge și ajută într-o oarecare măsură în cazul disfuncțiilor erectile.

Cine să evite consumul de pepene roșu?

persoanele cu insuficiență renală, deoarece poate accentua excesul și retenția de lichide în organism.

Atenție! Pepenii injectați cu substanțe toxice pentru a le grăbi coacerea, au miezul roșu dar toate semințele albe!

Uneori, din cauza condițiilor meteo chiar și pepenele sănătos poate conține pe lângă semințe negre câteva semințe albe, necoapte. Totuși, acesta este bun de mâncat.

Putem alege o metodă bună ca să verificăm dacă pepenele conține coloranți. Scufundăm o bucată de pepene roşu într-un pahar cu apă amestecată cu o lingură de oţet. Dacă lichidul din pahar se va colora înseamnă că pepenele a fost injectat cu coloranţi.

Lasă un comentariu