Reguli pentru a slăbi sănătos

Silueta ideală este un deziderat atât estetic, cât și din perspectiva sănătății, dar multe cure de slăbire sunt ineficiente sau chiar dăunătoare. Plantele medicinale ne pot fi de ajutor, dar doar dacă sunt combinate după anumite rețete, sunt culese la timp și procesate corect. Există cure de slăbire drastice, care promit o scădere rapidă în greutate, însă nu sunt neapărat sănătoase. Medicii nu le recomandă, deoarece acestea ne pot pune sănătatea în pericol.
Acest gen de cure de slăbire pot duce, pe termen scurt, la scăderea în greutate, dar pe termen lung privează organismul de anumite substante absolut necesare.
Există o serie de plante medicinale care acționează prin efectul diuretic: păpădia, mătasea de porumb, frunzele de mesteacăn, urzica, socul și chiar ienupărul. Ele se pot asocia la amestecurile de plante utilizate în curele de slăbire pentru acest efect. Pe lângă acest efect diuretic, majoritatea acestor plante medicinale au și un efect depurativ, ceea ce înseamnă că ele ajută la eliminarea toxinelor din organism.
În același timp, stimulează și funcțiile digestive, eliminările, procesele de detoxifiere și, sunt și diuretice. Prin toate aceste acțiuni ne ajută să scădem în greutate. O altă plantă utilizată în curele de slăbire este crușinul, care trebuie însă utilizat cu măsură.
Crușinul este un laxativ iritant puternic și se poate recomanda doar pe termen scurt și, în special, persoanelor care suferă de constipație. Pe termen lung însă nu este recomandată folosirea crușinului. În ceaiurile și tincturile recomandate siluetei ideale se mai folosesc coada-șoricelului, bozul, urzica și multe alte plante în doze bine stabilite. În afara plantelor, există și multe terapii care ne pot ajuta în curele de slăbire.
Plante recomandate în curele de detoxifiere
Există mai multe tipuri de terapii pe care le putem asocia când dorim să scădem în greutate. Ne pot ajuta mult și acupunctura, și presopunctura chiar și unele tipuri forme de masaj, dar esențial este să ne amintim că acestea trebuie întotdeauna însoțite de dietă, mișcare și plante medicinale. Periodic, sunt recomandate și curele de detoxifiere, pentru care se utilizează plante medicinale ca gălbenelele, sunătoarea, rostopasca, cimbrișorul, anghinarea, coada-calului, trei-frați-pătați și multe altele, combinate în rețete speciale de ceaiuri și tincturi.
Periodic sunt recomandate curele de detoxifiere, din cauza substanșelor la care suntem supuși inevitabil și care au diverse grade de toxicitate – din aer, din apă sau din alimentele pe care le consumăm. Si, atunci, periodic, ne este foarte indicat sa facem cure de detoxifiere. Oricine poate face o dată sau de două ori pe an o cură de detoxifiere. Nu există cure de slăbire minune, este bine de știut, iar rezultatele pe termen lung nu se pot obține și rapid și sănătos.
Pentru o greutate optimă, trebuie să ținem cont câteva reguli importante:
1. Excluderea totală a alimentelor rafinate – zahăr, făină albă, lapte praf, sare extrafină, ulei rafinat, margarina – ele reprezintă, de fapt, doar o parte dintr-un aliment integral.
2. Excluderea alimentelor cu E-uri, cu aditivi – chair dacă nu toți aditivii, unii au efecte anabolizante asupra organismului, adică îl fac să crească în greutate.
3. Știind ce alimente trebuie să evităm, va trebui să aflăm ce este recomandat să mâncăm. Începem cu cerealele integrale sub diferite forme: în primul rând, făina integrala din cereale, pâinea integrală și diferite alte forme de cereale, care să nu fie germinate, pentru că germenii au un efect anabolizant, fiind organisme în creștere. Fructe, legume, zarzavaturi, miere, ciuperci, lactate… De preferat sunt lactatele fermentate, pentru că reglează flora intestinală saprofită iar digestia se face mult mai corect și complet. Le preferam pe acestea în detrimentul lactatelor obținute prin cheag, prin coagulare.
4. Întreaga hrană trebuie să provină dintr-o sursă curată. Ori bio, ori tradițională – verficată bine, pentru că unii producători particulari pun, conștient sau inconștient, azotat, insecticide, iar azotatul face planta să-și dubleze greutatea la hectar, dar tot așa accelerează și metabolismul și depunerile organismului uman.
5. O tradiție veche, dar și cercetări recente, spun că ideal ar fi ca omul să mănânce două mese pe zi – una în jur de 10:00 dimineața, una în jur de 6:00 seara, pentru a nu suprapune și a nu încurca fazele între ele, de ingestie, de absorbție, de metabolizare și de excreție. Ritmul acesta a fost practicat și de călugării din Egipt, începând de prin secolul VI, și se menține și în prezent în unele mănăstiri de pe Muntele Athos și din lumea ortodoxă.
6. Dimineața, pe stomacul gol, se beau 3-400 ml de apă plată de bună calitate. 70% din corpul nostru este apă și toate reacțiile de metabolizare se petrec în apă.
7. Între mese putem consuma sucuri de fructe sau apă sau ceaiuri, în funcție de senzația de sete și de sezonul în care ne aflăm.
8. Ce se poate mânca crud, ar trebui să se mănânce crud: zarzavaturile, uleiul presat la rece, mierea, fructele. Ce nu se poate mânca crud, tratăm termic – ca, de exemplu, orezul sau grâul, dar ideal este să folosim tratamente termice ușoare, la limita de jos, minimul necesar.
9. În alimentația unei zile trebuie să predomine cerealele și fructele. Aceste două clase de alimente sunt esențiale pentru viață.
10. Trebuie să diminuăm cantitatea de mâncare față de perioadele când ne îngrășăm. Această regulă pune organismul în dificultate în raport cu propriile obiceiuri.
11. Mâncarea trebuie mestecată mult înainte de a o înghiți. O masticație prelungită îi dă omului o senzație de sațietate fiziologică – omul simte că s-a săturat!
12. Nu poți slăbi dacă nu faci mișcare zilnic. Mersul pe jos e o mișcare complexă, care antrenează multe grupe musculare. Mișcarea alături de hidratare și grija pentru alimentația sănătoasă, felul în ne gestionăm stresul, fitoterapia și alte terapii complementare ne pot ajuta să fim în formă și să avem greutatea ideală!

Lasă un comentariu