Nucile – proprietăți și beneficii

Sunt printre cele mai sănătoase şi nutritive oleaginoase, recunoscute mai ales pentru calitatea de ingredient ce intră în compoziția diferitelor preparate. Nucile reprezintă un aliment ce poate fi consumat zilnic fără a fi combinat cu altceva, datorită conținutului ridicat de proteine, lipide, glucide și celuloză, precum și a mineralelor (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod) și a vitaminelor (C, B1, B2, B5, vitamina PP şi caroten) care fac parte din compoziţia lor.
Pot fi considerate alimentul complet și de aceea oamenii de ştiinţă recomandă consumul lor zilnic pentru îmbunătăţirea stării de spirit, energizare şi diminuarea senzaţiei de oboseală. Persoanele care suferă de hepatită pot consuma nuci numai în cantităţi mici și pentru că nucile conțin puţine glucide, pot fi consumate şi de persoanele care suferă de diabet. Taninurile din compoziția nucilor au efect astringent şi le recomandă în tratarea diareei.
Beneficiile consumului de nuci

  • Reduc colesterolul deoarece sunt bogate în grăsimi sănătoase, fibre și vitamina E;
  • Scad riscul apariției bolilor cardiovasculare, reduc apariția cheagurilor de sânge și reglează tensiunea arterială. Conținutul bogat de acizi grași Omega 3, ajută la reducerea considerabila a apariției bolilor de inimă și a riscului de a face stop cardiac.
  • Sunt o sursă de grăsimi bune.
  • Sunt un suport în curele de slăbire (este important să fie consumate crude, deoarece prăjite devin nocive). Reprezintă cea mai bună gustare dintre mese, fără efecte asupra kilogramelor în plus, asigurând un timp îndelungat de sațietate. Nucile sunt eficiente împortiva obezității, prin faptul că persoanele care consumă regulat acest aliment, au parte de o dietă mai echilibrată. Fiind bogate în proteine și grăsimi „bune” și consumate cu moderație, nu influențează greutatea corporală și nici nu îngreunează metabolismul.
  • Sunt un excelent remediu împotriva insomniei. Lipsa de magneziu din organism determină producerea unei cantități mici de melatonină, ceea ce alungă somnul. Nucile sunt o sursă bună de magneziu, iar o mână de nuci consumate cu 1-2 ore înainte de culcare, asigură un somn liniștit.
  • Îndepărtează stresul datorită conținutului de vitamine B, un remediu eficient împotriva stresului.
  • Ameliorează durerile! Datorită vitaminei B, mai exact a vitaminei B1 care ajută la funcționarea optimă a musculaturii și crește toleranța la durere.
  • Sunt eficiente împotriva diabetului! Un consum de 50 g de nuci zilnic ajută la ameliorarea diabetului de tip 2, prin dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățirea fluxului sangvin.
  • Reprezintă o bună metodă profilactică împotriva cancerului, datorită acizilor Omega 3 și 6, a fibrelor, vitaminei E, magneziului și acidului folic.
  • Previn constipația datorită fibrelor care asigură un tranzit intestinal complet.
  • Datorită zincului, nucile sunt benefice pentru întârzierile de creştere, tratează afecţiunile pielii, impotenţa, afecțiunile sistemului nervos și întrețin sănătatea oaselor, a mușchilor și a pielii, prevenind apariția osteoporozei.
  • Ajută organismul în cazul anemiei, asteniei sau reumatismului.
  • Sunt valoroase din punct de vedere anti-aging, deoarece îmbunătățesc calitatea pielii și contribuie la crearea de celule sănătoase, regenerând constant organismul.

Uleiul de nucă
Uleiul de nucă conţine o multitudine de nutrienţi, având proprietăţi anticolesterolice, care ajută la menţinerea elasticităţii venelor. Acidul elagic din compoziția nucilor previne formarea celulelor canceroase, diminuând riscul producerii de cancer de sân sau cancer de prostată. Uleiul de nucă înfrumuseţează şi menţine pielea şi părul sănătoase, prevenind astfel îmbătrânirea. Uleiul de nucă trebuie păstrat la rece, într-un loc întunecos și nu trebuie folosit la gătit, ci doar în salate sau la paste.
Cum se consumă
Pentru a beneficia de calitățile lor medicale, trebuie consumate crude. Din cauza numărului mare de calorii, şi anume 630 la suta de grame, nu trebuie depăşită o doză zilnică de 100 de grame de miez de nucă pe zi și nici nu e indicat să fie asociate cu alte alimente, ca gustare separată.

Lasă un comentariu