Grăsimi sănătoase care te ajută să slăbești

Considerate nocive siluetei și sănătății, grăsimile au fost puse pe lista neagră multă vreme. Descoperirile recente demonstrează însă că grăsimile nu trebuie să lipsească dintr-o dietă echilibrată, fiind o sursă importantă de energie. Tipul de grăsime pe care îl consumăm este detaliul care face diferența între un stil de viață sănătos și o alimentație deficitară.
Reducerea grăsimilor nu este suficientă dacă din dietă nu se elimină alimentele „junk” – chipsuri, dulciuri, carbohidrații rafinați sau biscuiții. Este dovedit că grăsimile alimentare bune ne ajută să diminuăm nivelul colesterolului rău (LDL), determină scăderea colesterolului total, reduc riscul bolilor de inimă, mențin intactă membrana celulelor, scad nivelul trigliceridelor și luptă împotriva inflamației, reduc simptomele artritei, îmbunătățesc elasticitatea pielii și, mai ales, oferă niveluri constante de energie pe parcursul zilei.
O categorie de grăsimi, relativ nouă, grăsimile trans care se găsesc în produsele de tip fast-food, au un dublu efect negativ. Acestea nu numai că determină creșterea colesterolului rău, dar produc și scăderea colesterolului bun.
În privința grăsimilor sănătoase, o alegere bună o reprezintă cele nesaturate. Iată cele mai bune surse naturale care îți pot asigura necesarul zilnic de grăsimi alimentare sănătoase:

  • Alunele, nucile, migdalele, fisticul, caju, semințele de dovleac, de in sau orice alte semințe oleaginoase
    Acestea sunt o sursă foarte bună de grăsimi neprocesate, bogate în fibre și minerale. Este indicat să evitați consumul de astfel de alimente atunci când sunt prăjite sau sărate deoarece tratamentul termic schimba structura moleculelor de ulei.
  • Uleiul de măsline, uleiul de cocos, uleiul de nuci sau uleiul de in
    Sunt bogate în grăsimi mono și polinesaturate și pot fi folosite pentru diferite forme de gătit. Concentrația mare de acizi grași esențiali protejază împotriva Alzheimerului, a bolilor cardiovasculare, a colesterolului și a cancerului.
  • Peștele gras (somonul, macroul, heringul, păstrăvul) sau orice alt fruct de mare e o sursă naturală bună de grăsimi polinesaturate bogate în Omega 3.
  • Avocado
    Un aliment natural bogat în grăsimi mononesaturate și nutrienți esențiali – fibre, grăsimi sănătoase, potasiu, vitaminele E, B, acid folic. În plus, conferă o savoare deosebită oricărei mese, fiind un aliment hrănitor, supranumit „untul vegetal”. Este unul dintre cel mai sigure fructe, deoarece pielea lor constituie un baraj împotriva pesticidelor.
    Aceste surse naturale de grăsimi ajută la îmbunătățirea circulației prin subțierea naturală a sângelui, luptă împotriva inflamației, sprijină funcțiile creierului și atenuează simptomele depresiei. Ideal ar fi să încetăm să învinovățim grăsimile pentru afecțiunile pe care, cel mai frecvent ni le provocăm singuri. De regulă, problemele cu greutatea cer o reechilibrare globală a alimentației, iar grăsimile – lipidele – sunt indispensabile pentru ca organismul să funcționeze bine.

Sursa: Remedii la îndemână, ed. Reader s Digest, București, 2011

Lasă un comentariu