Este vremea urzicilor, prin urmare ne bucurăm să le consumăm în special acum, la ieșirea din iarnă!
Modesta și țepoasa urzică este folosită de mii de ani și apreciată pentru multiplele întrebuințări. Nelipsită din farmacia medievală și din bucătăriile castelelor feudale, dar și din mânăstiri, urzica este o regină a plantelor.
La români, urzica este legată în special de postul Paștelui, ajutând organismul epuizat de frigul, răcelile și hrana lipsită de vitamine din timpul iernii.
Ce conține urzica?
Întâlnim în compoziția chimică: aminoacizi, glucide, provitamina A, vitamina B1, B2, B9, vitamina C, vitamina K, clorofilă. Urzica conține multe substanțe minerale benefice pentru noi: calciu, magneziu, fier, siliciu, săruri de calciu s.a. Urzica poate fi folosită atât ca aliment, dar și ca medicament.
Unde o găsim?
În România crește peste tot, la câmpie, deal și munte, pe lângă case, garduri, pe malul apelor și în tăieturi de pădure dar în special în solurile bogate în azot.
Ca o curiozitate…
primăvara se organizau adevărate bătăi cu urzici, rămase celebre în istorie. Perii de urzică produc în organism eliberarea de histamină, o substanță ce determină activarea circulației sanguine. Tratamentul intern cu frunze de urzică, ajută persoanele alergice să fie mai rezistente la polen, praf, unele substanțe chimice.
Ce putem folosi de la urzică?
În scop medicinal, sunt folosite frunzele (recoltate din mai – octombrie), rădăcinile (recoltate toamna târziu) dar și semințele. Frunzele se pot utiliza atât proaspete (sub formă de salate, primăvara) cât și sub formă de pulbere în special în cazuri de avitaminoze.
Rădăcinile sunt folosite în afecțiuni ale prostatei, în alopecie (căderea părului), seboree și mătreață. Semințele de urzică au calități afrodisiace.
La ce mai este bună urzica?
- vitaminizează și remineralizează organismul
- fluidifică sângele îngroșat
- oprește sîngerarea (prin vitamina K) și cicatrizează rănile
- combate anemia
- are rol detoxifiant și revigorant
- scade temperatura corpului în stările febrile
- stimulează imunitatea organismului prin producerea de anticorpi
- antimicrobian
- adjuvant în bolile autoimune
- rol diuretic și depurativ, elimină urații (combate guta, artrita, )
- efect antiinflamator articular (antireumatic)
- ajută la tratea diareei și dizenteriei
- favorizează expectorația, calmează tusea (în bronșite, astmul bronșic)
- ameliorează alergiile diverse (în eczeme cutanate, rinite, sinuzite)
- ajutor în tratamentul diabetului zaharat (scade glicemia)
- efecte benefice în intoxicații cu metale grele (Pb, Cs, Cd, Al, Sr)
- blochează substanțe toxice cu efect hormonal (ftalații, bisfenolul, parabenii)
- rol antitumoral, în profilaxia cancerului
Urzica, folosită ca medicament
Senzația de oboseală la ieșirea din iarnă, cauzat de scăderea conținutului de fier din organism, poate fi combătută prin consumul de urzici proaspete sau preparate. Curățarea sângelui de toxine ne poate convinge să administrăm cure de urzici proaspete în alimentația copiilor și vârstnicilor. Este vremea urzicilor! Le folosim sub formă de suc, infuzie din frunze, pulbere din frunze, sirop, decoct din rădăcini, băi generale și locale.
Suc de urzici
Folosim un amestec pe care-l preparăm instant cu mixerul electric. Alegem și spălam bine o mână cu lăstari proaspeți din urzică. Adăugăm 200 ml apă plată și mixăm 1-2 minute. Adăugăm 2 lingurițe de suc de lămîie pentru gust și prevenirea oxidării principiilor active. Sucul se bea proaspăt, nefiltrat, imediat după preparare.
Se face o cură de mai multe zile, preferabil în postul paștelui, pentru a preveni anemia în special.
Pulbere din frunze de urzică
Frunzele se culeg pănă toamna, iar lăstarii tineri, numai înainte de înflorire. Se usucă la umbă într-un singur stratși se păstrează în săculeți din pânză sau hârtie. Se macină doar cantitatea ce se consumă pe loc. Se recomandă și în convalescență, avitaminoze, o linguriță de 3 ori pe zi. Se poate adăuga pulbere de urzici în mâncare, ca adaos vitaminizant.
Decoct din rădăcini de urzică
Se spală bine 100g rădăcini de urzică, se mărunțesc și se lasă în 500 ml apă rece câteva ore. Se fierbe la foc mic (5 minute), se răcorește se strecoară .
Se consumă câte o ceașcă înainte de mesele principale pentru afecțiuni ale prostatei. Putem folosi comprese/cataplasme pe locurile dureroase afectate de reumatism, artrită. Putem tampona zilnic părul la rădăcină, impotriva căderii și a mătreții.
Băile de picioare sau generale cu urzici,
sunt recomandate pentru cei cu afecțiuni ale sângelui (tromboflebită, varice s.a.). Putem folosi tulpinilecu frunze și flori, culese în perioada de înflorire și uscate la umbră. Se pun într-un vas 5-10 plante seara, împreună cu 10-15 litri apă rece. Dimineața se fierbe amestecul la foc mic timp de 5 minute și se adaugă în apa de îmbăiat.
Turtițe cu semințe de urzici
Se frământă un aluat din 100g făină de secară și 20g semințe de urzică, o lingură de miere și un pahar cu apă caldă. Se modelează turtițe și se coc în cuptor. Se consumă după cină, înainte de culcare câte o turtiță, pentru tratarea impotenței și ca afrodisiac.
Tinctură din frunze de urzică
Se pun într-un borcan 20 linguri de pulbere din frunze, peste care se adauga 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat vreme de 12 zile, dupa care se filtrează. Tinctura rezultată se pune in sticle mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu de 4-6 ori pe zi, câte o linguriță, diluată în puțină apă.
Pont!
Femeile cu menstruații abundente și neregulate, dar și în hemoragiile uterine după naștere, pot consuma preparate pe bază de urzică. Acestea au dublu rol: opresc hemoragia (vitamina K) și totodată restabilesc nivelul de minerale pierdut, prevenind anemia. Așadar, este vremea urzicilor mai ales când știm efectele lor.
Urzică folosită ca aliment
Din lăstarii de urzici putem obține primăvara preparate delicioase, în special cele gătite cu usturoi și mămăliguță caldă. Mai putem prepara mâncare de urzici scăzute cu orez și condimente. Nu aruncați zeama în care au fiert urzicile, o puteți consuma răcită, pe post de apă. Mai putem folosii urzica în salate sau ciorbe împreună cu loboda, leurda, ștevia, spanacul.