Usturoiul sălbatic sau Leurda, un ”must have” al primăverii

Usturoiul sălbatic sau Leurda, un ”must have” al primăverii, este cel mai popular și apreciat detoxifiant la ieșirea din iarnă.

Numele ei latinesc – Allium Ursinum, sugerează că este consumată chiar și de către Moș Martin la ieșirea din hibernare.

Dacii și preoții lor cunoșteau și foloseau leurda pentru curățarea sângelui, a plămânilor și a tractului digestiv.

Cum o recunoaștem?

Leurda sau usturoiul sălbatic

O găsim primăvara în păduri, are florile albe iar frunzele degajă prin frecare aroma specifică de usturoi. Este indicat să verificăm aceste caracteristici, pentru a nu confunda leurda cu brândușa de toamnă. Aceasta este o plantă otrăvitoare cu flori liliachii iar frunzele sale nu miros a usturoi precum leurda.

Frunzele de leurdă recoltate până la final de aprilie (când începe să înflorească), au un conținut maxim de principii active.

Ca o curiozitate…

Leurda crește numai în stare sălbatică și nu s-a lăsat cultivată în grădină nici măcar în zonele în care crește spontan.

Cum o folosim? Ca hrană și medicament!

Frunzele de leurdă sunt comestibile, cu proprietăți miraculoase, fiind folosite:

  • ca plante medicinale (tincturi, ceaiuri, sucuri proaspete)
  • în prepararea salatelor
  • fierte ca legume, în supă
  • ca ingredient pentru unele sosuri (poate fi un înlocuitor pentru pesto în locul busuiocului).
pastă vegană cu leurdă

Consumată sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minimum 20 de zile.

Tinctura de leurdă este ideală în tratarea afecțiunilor vasculare dacă o folosim în cure de câte o lună. O putem folosi minim 3 luni, cu pauză de o săptămână între cure.

Curele cu leurdă încetinesc procesele de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi!

În fiecare primăvară, cât găsim leurdă proaspătă la piață, putem face o cură serioasă cu salată! Putem prepara o salată din frunze de păpădie, untișor, susai și frunze proaspete de leurdă cu aroma fină de usturoi.

Din frunze de leurdă putem prepara și o supă cremă cu crutoane, sau un piure delicios în amestec cu lăstari tineri de urzică.

Ce nu prea se știe:

Leurda ajută la inhibarea dorinței de a fuma. De altfel, este un tratament adjuvant pentru fumătorii care doresc să renunțe la acest obicei nociv.

Fumătorii activi/pasivi pot consuma zilnic 2 pahare cu suc de leurdă proaspătă timp de 2 săptămâni.

Pentru ce consumăm leurdă – efecte miraculoase:

  • fluidifică sângele îngroșat
  • este vasodilatatoare (medicament natural pentru hipertensiune)
  • reduce colesterolul
  • împiedică formarea de ateroame (plăci de grăsime)
  • adjuvant ideal în tratarea bolilor cardiace (tahicardie, ischemie)
  • efect anticoagulant, previne accidentul vascular cerebral și cel cardiac
  • calități imunitare, antivirotice, antibacteriene și antifungice
  • bronhodilatatoare (eficiente în astm, bronșită, pneumonie, emfizem pulmonar)
  • benefică în afecțiuni digestive (colita de fermentație, constipația)
  • efecte vermifuge, oprește dezvoltarea viermilor intestinali
  • previne și combate micoza vaginală și cea a unghiilor

Putem prepara singuri tinctura, astfel:

Umplem pe trei sferturi un borcan cu frunze proaspăt culese primăvara devreme, tăiate fin. Se toarnă alcool de 70°, se acoperă cu capac și se lasă la macerat 10 zile la temperatura camerei. La final se filtrează în sticle mici. Se consumă câte o linguriță de tinctură diluată în jumătate pahar de apă rece, de 4 ori pe zi înainte de masă.

Așadar, putem considera leurda ca fiind planta mileniului trei, fiind o plantă imunitară cu proprietăți mult mai puternice decât rudele sale cultivate, ceapa și usturoiul.

Lasă un comentariu