
Usturoiul sălbatic sau Leurda, un ”must have” al primăverii, este cel mai popular și apreciat detoxifiant la ieșirea din iarnă.
Numele ei latinesc – Allium Ursinum, sugerează că este consumată chiar și de către Moș Martin la ieșirea din hibernare.
Dacii și preoții lor cunoșteau și foloseau leurda pentru curățarea sângelui, a plămânilor și a tractului digestiv.
Cum o recunoaștem?

O găsim primăvara în păduri, are florile albe iar frunzele degajă prin frecare aroma specifică de usturoi. Este indicat să verificăm aceste caracteristici, pentru a nu confunda leurda cu brândușa de toamnă. Aceasta este o plantă otrăvitoare cu flori liliachii iar frunzele sale nu miros a usturoi precum leurda.
Frunzele de leurdă recoltate până la final de aprilie (când începe să înflorească), au un conținut maxim de principii active.
Ca o curiozitate…
Leurda crește numai în stare sălbatică și nu s-a lăsat cultivată în grădină nici măcar în zonele în care crește spontan.
Cum o folosim? Ca hrană și medicament!
Frunzele de leurdă sunt comestibile, cu proprietăți miraculoase, fiind folosite:
- ca plante medicinale (tincturi, ceaiuri, sucuri proaspete)
- în prepararea salatelor
- fierte ca legume, în supă
- ca ingredient pentru unele sosuri (poate fi un înlocuitor pentru pesto în locul busuiocului).

Consumată sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minimum 20 de zile.
Tinctura de leurdă este ideală în tratarea afecțiunilor vasculare dacă o folosim în cure de câte o lună. O putem folosi minim 3 luni, cu pauză de o săptămână între cure.
Curele cu leurdă încetinesc procesele de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi!

În fiecare primăvară, cât găsim leurdă proaspătă la piață, putem face o cură serioasă cu salată! Putem prepara o salată din frunze de păpădie, untișor, susai și frunze proaspete de leurdă cu aroma fină de usturoi.
Din frunze de leurdă putem prepara și o supă cremă cu crutoane, sau un piure delicios în amestec cu lăstari tineri de urzică.
Ce nu prea se știe:
Leurda ajută la inhibarea dorinței de a fuma. De altfel, este un tratament adjuvant pentru fumătorii care doresc să renunțe la acest obicei nociv.
Fumătorii activi/pasivi pot consuma zilnic 2 pahare cu suc de leurdă proaspătă timp de 2 săptămâni.
Pentru ce consumăm leurdă – efecte miraculoase:
- fluidifică sângele îngroșat
- este vasodilatatoare (medicament natural pentru hipertensiune)
- reduce colesterolul
- împiedică formarea de ateroame (plăci de grăsime)
- adjuvant ideal în tratarea bolilor cardiace (tahicardie, ischemie)
- efect anticoagulant, previne accidentul vascular cerebral și cel cardiac
- calități imunitare, antivirotice, antibacteriene și antifungice
- bronhodilatatoare (eficiente în astm, bronșită, pneumonie, emfizem pulmonar)
- benefică în afecțiuni digestive (colita de fermentație, constipația)
- efecte vermifuge, oprește dezvoltarea viermilor intestinali
- previne și combate micoza vaginală și cea a unghiilor
Putem prepara singuri tinctura, astfel:
Umplem pe trei sferturi un borcan cu frunze proaspăt culese primăvara devreme, tăiate fin. Se toarnă alcool de 70°, se acoperă cu capac și se lasă la macerat 10 zile la temperatura camerei. La final se filtrează în sticle mici. Se consumă câte o linguriță de tinctură diluată în jumătate pahar de apă rece, de 4 ori pe zi înainte de masă.
