Pentru ce are nevoie organismul de vitamina B12

Vitamina B12 este esențială pentru sănătate. Acest subiect a devenit în ultimul deceniu unul dintre cele mai controversate din domeniul nutriției.

Majoritatea surselor susțin că întâlnim vitamina B12 doar în proteinele animale. Ele argumentează că sursele vegetale de B12 nu sunt de niciun folos…Pentru că ar conține o formă a vitaminei B12 care nu poate fi absorbită de corp. Alte surse recomandă consumul unor alimente vegane, tocmai pentru întâlnirea cu forma veritabilă a vitaminei B12.

Dar care este în cele din urmă, realitatea?

Vitamina B12 este numele generic pentru toți compușii cunoscuți sub numele de cobalamine. Dintre acestea, cea mai eficientă pentru organism este metilcobalamina, iar cea mai comună este cianocobalamina.

Din nefericire, forma cea mai comună, mai ieftină și mai ușor de preparat nu reușește să pătrundă în celule. De aceea, multe persoane care iau doze mari de cianocobalamină, continuă să aibă carențe de vitamina B12.

Știați că….

cobalaminele sunt similare cu hemoglobina din sânge, doar că în loc de fier, conțin cobalt? De aceea alimentele trebuie să includă o sursă de cobalt, pentru ca flora intestinală să sintetizeze B12.

Vitamina B12 este esențială, pentru:

  • metabolismul tuturor celulelor (energizarea organismului)
  • formarea globulelor roșii datorită cobaltului
  • funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos
  • ajută corpul să absoarbă acidul folic (vitamina B9)
  • susține funcțiile cardiovasculare
  • ajută la metabolizarea carbohidraților și a grăsimilor
  • rol în protejarea celulei hepatice

Conform unui studiu publicat în 2012, hepatita C ar putea fi tratată cu suplimente de vitamina B12. Tot vitamina B12, poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson sau poate încetini evoluția cazurilor în care boala s-a instalat.

Majoritatea dintre noi știm că sursele animale de B12 sunt produsele lactate, ouăle și carnea.

Câteva SURSE VEGETALE DE B12:

  • alge roșii, brune sau verzi (dulse, kelp, kombu, nori, chlorella)
  • fructe (mere, pere, cireșe, vișine, caise, roșii)
  • legume (soia, cartofi, ciuperci, sfeclă roșie, fasole, morcovi, varză, spanac, salată verde)
  • germeni (lucernă – alfalfa)
  • cereale (grâu integral, orez)
  • alimente fermentate (borș, kombucha, ș.a)
  • alte surse vegetale (fulgi de drojdie inactivă, hamei)

Putem opta și pentru alimente și produse îmbogățite cu vitamina B12:

  • cereale pentru micul dejun
  • unele tipuri de lapte de soia

Vitamina B12 este solubilă în apă (deci este distrusă prin gătire) și e sensibilă la lumină. Excesul poate fi eliminat prin urină, dar pentru nevoile organismului, poate fi stocată în corp timp de 5 ani. Vitamina B12 se poate asimila din surse vegetale.

Ea este produsă de bacteriile din intestin în prezența factorului intrinsec, o substanță secretată de stomac. Factorul intrinsec ajută la absobția vitaminei B12. Prin urmare, persoanele care au lipsă acest factor din diferite cauze , trebuie să ia B12 pe cale sublinguală sau injectabilă.

Este adevărat că proteinele animale conțin B12, fiindcă bacteriile din intestinul lor le produc! Mulți consumă produse animale, fiind ferm convinși de aportul mare de vitamine adus corpului lor.

Doar că…

vitamina B12 poate fi distrusă rapid de secreția mare de acid clorhidric din stomacul nostru. Se știe că produsele din carne fac ca aciditatea stomacului să crească, scăzând și factorul intrinsec. În plus, o dietă carnivoră distruge bacteriile benefice din intestinul omului. Prin urmare, intestinul nu va putea funcționa suficient de bine pentru a permite absorbția necesară de B12.

Multe studii au demonstrat că și lactobacilii (bacteriile de acid lactic) produc vitamina B12. De aceea, alimentele fermentate precum MISO sau TEMPEH dar și legumele fermentate sunt o sursă valoroasă de B12.

Plantele sunt sursa-mamă a tuturor substanțelor nutritive pentru toate creaturile. Alimentele de proveniență animală sunt de fapt alimente ce provin din plante, dar reciclate într-un ambalaj nesănătos.

Și chiar persoanele care consumă carne, nu se pot lăuda cu un nivel normal sau optim de B12 în organismul lor. Motivul? Carența de B12 poate fi provocată de o proastă absorbție în cazul persoanelor peste 50 de ani ori a celor ce suferă de boli digestive. Și aceasta se petrece indiferent dacă aceste persoane consumă carne sau nu.

Așadar, argumentul că sursele de B12 din carne sunt superioare surselor de B12 din vegetale, este unul discutabil.

Manifestări ale carenței vitaminei B12:

  • anemie pernicioasă
  • pierderea memoriei, afecțiuni neurologice
  • degradarea măduvei spinării
  • depresie
  • iritabilitate
  • tulburări digestive
  • degradarea oaselor
  • mers anormal
  • palpitații
  • oboseală cronică
  • constipație
  • țiuitul urechilor
  • halucinații, amețeli, senzație de sufocare
  • dureri de cap (inclusiv migrene)
  • inflamații ale limbii

Absorbția vitaminei B12, la nivelul intestinului, este împiedicată/redusă de:

  • consumul de dulciuri concentrate (zahăr, miere, bomboane, prăjituri, ciocolată etc)
  • medicamentele ce reduc colesterolul
  • pilule contraceptive
  • antibiotice
  • medicamente anticonvulsivante, antihipertensive
  • medicamente ce reduc secreția gastrică (”pansamentele” gastrice)
  • rezecțiile gastrice sau de intestin subțire
  • ulcer
  • afecțiuni bacteriene sau parazitare la nivel digestiv
  • consumul de carne
  • boli autoimune

Atât veganii cât și non-veganii pot ajunge la carențe de B12 și din cauza alimentelor stropite cu pesticide. De vină pot fi și apa tratată cu clor, consumul excesiv de alcool sau stress-ul cotidian.

Totuși, când NU se recomandă suplimentarea cu B12?

  • în cazul persoanelor bolnave de cancer (stimulează creșterea tumorilor)

Excepție fac persoanele care-și iau vitamina B12 din alimente de origine vegetală.

  • în cazul celor afectați de policitemii (numărul globulelor roșii este crescut peste nivelul normal)

Lasă un comentariu