Dovleacul – medicament în sezonul rece

Dovleacul este o legumă săracă în calorii, ce nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, însă este o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, minerale, vitamine, fiind recomandată de dieteticieni pentru controlul colesterolului şi în reducerea greutăţii.

Culoarea galben-portocalie este dovada că dovleacul este plin de betacaroten, care îi conferă proprietăți antiinflamatoare şi antioxidante. Acestea împiedică apariţia bolilor cardiovasculare şi diminuează riscul apariţiei diabetului. Dovleacul este recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, dar şi celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase. Dovleacul copt este indicat persoanelor care suferă de anemie, deoarece este bogat în acid folic (vitamina B9).

100 g de dovleac asigură 70% din necesarul zilnic de vitamina A.

Efecte terapeutice

Reduce riscul de cancer de colon

Dovleacul are un conţinut bogat în fibre alimentare, care protejează mucoasa colonului, precum şi de vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă. Persoanele care suferă de diabet sau afecţiuni cardiovasculare se vor vindeca mult mai repede dacă includ în dietă supe sau mâncăruri cu dovleac crud.

Combate viermii intestinali

Un gram de seminţe de dovleac conţin tot atâtea proteine cât un pahar cu lapte. Un consum regulat de seminţe de dovleac, în stare crudă, ţine departe viermii intestinali. În caz de oxiuri, copiilor li se dau câte 10-15 seminţe de dovleac decojite zilnic, iar adulţii vor lua câte 20-30 de seminţe pe zi. Trebuie păstrată pieliţa fină şi uscată pe ele şi mestecate foarte bine. După o oră, se ia o linguriţă cu ulei de ricin.

Seminţele crude de dovlecel sunt o sursă bună de magneziu, mangan şi fosfor, ce cresc imunitatea ficatului.

Regenerează celulele pancreatice

Ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge. Pentru a beneficia de proprietăţile acestui miracol al naturii, trebuie consumat fiert, copt, prăjit, adăugat în mâncăruri sau preparat ca un piure.

Bun în afecţiunile prostatei

Ca remediu popular este folosit de persoanele care suferă de prostată, fiind cunoscute proprietăţile acestuia de a combate tumorile maligne ale acestei boli. Acizii graşi conţinuţi de uleiul seminţelor de dovleac ajută la menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge, a ţesuturilor şi nervilor.

Calmant uşor al sistemului nervos

Dacă suferi de insomnii sau ai un somn agitat, încearcă o metodă bătrânească: bea înainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine. Ca efect secundar ai putea scăpa de pungile de sub ochi care apar în timpul somnului.

Eficient în arderea caloriilor

Supraponderalilor le sunt de ajutor dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărţit în 5 porţii, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grapefruit sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute.

Sucul de dovleac este diuretic

Poate fi utilizat în afecţiunile cardiovasculare, afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi constipaţii rebele. În funcţie de afecţiune, se pot consuma de trei ori pe zi câte 100 ml suc.
Pentru a obţine sucul de dovleac se alege un dovleac copt bine care se curăţă de coajă şi seminţe, se taie bucăţele, se stoarce sucul cu ajutorul unui storcător, iar lichidul obţinut se consumă imediat.

Atenţie!
Dacă ai alergie la castraveţi sau dovlecei se poate să fii alergic şi la dovleac.

Lasă un comentariu