Ce mâncăm pentru reducerea stresului

Alimentele bogate în substanţe nutritive care ajută funcţia suprearenală sunt benefice pentru reducerea stresului, datorită rolului extrem de important al glandelor suprarenale în nutriţia adecvată organismului şi reacţia la stres.
Reacția organismul la stres este de creșterea a cantităţii de hormoni ai stresului produși de glandele suprarenale, hormoni responsabili pentru creşterea tensiunii, tensiune musculară, dereglări digestive. În acelaşi timp, această reacție a glandelor suprarenale poate cauza deficienţe nutriţionale şi extenuare ceea ce conduce la o stare de oboseală cronică şi la anxietate.

  • Ţelina

Un vechi remediu popular pentru scăderea tensiunii arteriale. Compuşii care intră în compoziţia ţelinei scad concentrţia de hormoni ai stresului, care provoacă vasoconstriţie. Ţelina conţine substanţe nutritive care liniştesc. Consumată înainte de culcare ţelina asigură un somn liniştit.

  • Seminţele de floarea-soarelui

Acestea reprezintă nu numai o sursă bogată de potasiu, ci şi complexul de vitamine B, precum şi zinc care un rol crucial în în sănătatea suprarenalelor. S-a demostrat că în perioadele de stres, concentraţiile acestor substanţe nutritive pot scădea serios.

  • Orezul brun

Conţine carbohidtaţi cu absorbţie lentă, care pot declanşa eliberarea în organism a serotoninei, substanţă responsabilă pentru starea de bine. Acestea te ajută să faci faţă stresului mai bine, îmbunătăţind dispoziţia şi oferind energie.

  • Algele

Hormonii care creează starea de bine pot fi obţinuţi din triptofan şi fenilalanină, aminoacizi prezenţi în anumite proteine alimentare. Algele conţin aproximativ 60% proteine şi sunt derivate ale celor opt aminoacizi esenţiali. Algele au efect energizant asupra ficatului şi facilitează eliminarea toxinelor, scăzând astfel nivelul de stres. Ele conţin toate substanţele nutritive cunoscute, inclusiv pe cele care au efecte pozitiv asupra sistemului nervos, furnizând substanţele nutritive esenţiale.

  • Varza

Este o sursă bună vitamine antioxidante A, C şi E care alungă stresul, beta-caroten şi seleniu mineral. Antioxidanţii înlătură efecetele nocive ale ale radicalilor liberi din organism, eliberaţi prin reacţia la stres şi, în acelaşi timp ajută la transformarea triptofanului în serotonină, având efectul de a ridica moralul.

  • Migdalele

Sunt bogate în magneziu, element important pentru funcţia suprarenală şi pentru metabolizarea acizilor graşi esenţiali. O concentraţie mică de magneziu în organism poate da o stare de tensiune, anxietate, irascibilitate şi insomnie.

  • Fructele de pădure

Au un conţinut ridicat de magneziu şi vitamina C. Nivelul scăzut de vitamina C slăbeşte sistemul imunitar şi dă o stare de stres şi epuizare.

  • Seminţele de susan

Sunt o sursă bogată de zinc. În perioadele de stres necesarul de zinc este mai mare, fiind important şi pentru metabolismul acizilor graşi şi producerea de serotonină.

  • Castraveţii

Are efect calmant asupra sângelui şi ficatului. Când ficatul este hrănit corespunzător şi nu este supra solicitat, ajută la echilibrarea hormonală, creşte buna dispoziţie, elimină stresul şi consolidează sănătatea. Foarte eficient este sucul de castravete şi ţelină.

  • Sparanghelul

În sparanghelul verde se găsesc numeroase elemente regeneatoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente şi oase. Sparanghelul ajută la regenerarea globulelor roşii şi are un conţinut ridicat de glutationă, o enzimă antioxidantă, care ajută ficatul să funcţioneze optim. Orice aliment cu efect pozitiv asupra ficatului are, de fapt, efect pozitiv asupra dispoziţiei generale şi asupra capacităţii de a face faţă stresului.

  • Usturoiul

De-a lungul timpului, acesta a fost folosit pentru a trata răcelile şi guturaiul sau epuizarea. Practica populară a fost confirmată de ştiinţă. Usturoiul conţine o substanţă detoxifiantă, denumită alicină, care îi dă acestuia gustul şi mirosul caracteristic. În afara eliminării toxinelor, usuturoiul mai are impact major şi în scăderea tensiunii asociate cu stresul. Puternic antibiotic, alicina are proprietăţi antivirale şi antifungice, de scădere a colesterolului, tensiunii şi de creştere a bunei dispoziţii.

  • Avocado

Conţine 14 minerale cu rol de reglarea a funcţiilor organismului şi stimularea creşterii. Merită remarcată concentraţia mare de fier şi cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor roşii şi prevenirea anemiei, o cauză frecventă a oboselii şi a incapacităţii de a face faţă eficient stresului.

Lasă un comentariu