De ce e bine să medităm?

Meditația reprezintă o călătorie spre Sine, un mod de a ne detașa de lumea exterioară pentru a ne cunoaște mai bine și a ne vindeca fizic și psihic. Meditația încurajează relaxarea profundă, fiind arta de a fi conştienți de ce se întâmplă în noi şi în jurul nostru. Pentru a putea fi conștienți este nevoie să ne relaxăm.
Meditația este foarte răspândită în Orient, ca parte integrantă a practicilor religioase, dar și un obicei al persoanelor de succes fiind considerată o modalitate de a face față mai ușor stresului și anxietății. Implică concentrarea asupra problemelor morale, intelectuale sau abstracte care conduc la purificare spirituală. Aceasta se obține în patru etape.
1. detașarea de dorințele senzuale și de gândurile impure,
2. abandonul activităților intelectuale în favoarea liniștii interioare,
3. instalarea stării de detașare conștientă,
4. abandonarea oricărei senzații de satisfacție, durere sau liniște și intrarea în starea de puritate a conștiinței.
Beneficiile meditației
Îmbunătățește calitatea somnului
S-a observat că meditația este foarte utilă celor care se confruntă cu dezechilibre ale somnului, după câteva săptămâni de practică zilnică, crescând numprul de ore de somn din timpul nopții cât și relaxarea de dinaintea somnului.
Scăderea nivelului de stres
Meditația stimulează atenția și conștiința de sine, reduce stresul și previne epuizarea, fiind de folos celor care suferă de depresie.
Vindecarea mai ușoară
Practicarea meditației poate reduce în mod semnificativ simptomele de durere și îmbunătățește calitatea vieții celor care se confruntă cu dureri cronice.
Diminuarea anxietății
Când ne concentrăm atenția asupra lucrurilor de care ne temem, ne îndepărtăm de prezent și devenim stresați. Revenirea în prezent cu ajutorul meditației ajută la scăderea anxietății.
Amplifică starea de bine
Cu cât ne identificăm mai puțin cu gândurile și emoțiile noastre cu atât puterea acestora asupra noastră scade. Obiceiul minții de a se lăsa purtată de gânduri, în special negative, este unul dintre motivele cele mai importante pentru nemulțumirea și nefericirea pe care o simțim.
Crește relaxarea
Relaxarea corpului și a minții prin meditație ne ajută să rămânem centrați și echilibrați chiar și când ne confruntăm cu situații stresante.
Conduce spre o viață de succes
Prin meditație se obține un nivel de integrare ridicat la nivel cerebral, ceea ce presupune un nivel ridicat al atenției și capacitatea de a găsi rapid soluții la probleme. Îmbunătățirea modului de funcționare și a nivelul de integrare al creierului nostru, ne ajută să avem succes în aproape orice domeniu într-un timp relativ scurt.

Lasă un comentariu