Semințele de chia reprezentau mâncarea de bază a aztecilor din Mexicul Central. Maiașii și aztecii foloseau semințele de chia pentru a căpăta energie. Acestea erau consumate foarte mult de mesagerii care alergau pe distanțe mari. În maiașă chia înseamnă ”rezistență”, iar războinicii azteci le considerau o sursă de energie și rezistență, o lingură de chia oferind suport pentru 24 de ore. Conform cronicilor iezuite, chia era a treia recoltă importantă a aztecilor, după porumb și fasole. Valoarea lor era atât de mare, încât tributurile și taxele către nobilimea aztecă și preoțime erau adesea plătite în semințe de chia.
În prezent semințele de chia sunt considerate printre cele mai populare în categoria superalimentelor. Sunt ușor de digerat dacă sunt preparate corespunzător și, totodată, un ingredient ce poate fi adăugat cu ușurință în rețete diverse.
Valori nutritive
Semințele de chia conțin o cantitate apreciabilă de proteine (20%), acizi grași esențiali polinesaturați și antioxidanți, plus calciu, zinc, bor (ajută la absorbția calciului) și fibre. Cantitatea de proteine conținută e mai mare decât în cazul cerealelor sau lactatelor, comparabilă cu cele din carne, fără a avea însă, efectele nedorite ale proteinei animale. Conținutul de lipide este bine reprezentat – în jur de 31% – în special acizi grași mono și polinesaturați, extrem de important pentru economia organismului și pentru sănătate. Dintre toate semințele, cele de chia conțin unul din cele mai mari procente de acizi grași nesaturați, acid alfa-linolenic și linoleic (cca 83,2%), fiind o sursă importantă de acizi omega-3 și omega -6 și cantități mai mici de omega-9. Conținutul de fibre (cca 37%) le fac utile în cazul constipației și pentru întreținerea sănătății colonului în general, iar indicele glicemic mic le recomandă diabeticilor.
Beneficiile semințelor de chia
Conferă strălucire pielii
Antioxidanții din semințele de chia accelerează mecanismele de refacere a pielii și previn îmbătrânirea prematură a acesteia.
Ajută digestia
Fibrele sunt esențiale pentru capacitatea organismului de a echilibra nivelul de insulină. Studiile clinice au demonstrat că datorită digerării lente, oferă o stare de sațietate ce durează mai mult timp, ceea ce ajută la piederea în greutate.
Mențin sănătatea inimii
Consumul regulat al semințelor de chia reglează colesterolul și scade tensiunea arterială, iar acidul linoleic ajută corpul să absoarbă vitaminele solubile A, D, E și K.
Tratează diabetul zaharat
Conținutul de acid alfa și fibre din semințele de chia ajută la prevenirea tulburărilor metabolice, cum ar fi dislipidemia (grăsime excesivă în sânge) și rezistența la insulină – factorii implicați în dezvoltarea diabetului.
Stimulează energia și metabolismul
Adăugarea unei porții de semințe de chia în hrana zilnică, stimulează metabolismul, arde grăsimea de pe abdomen și reduce țesutul adipos.
Mențin oasele puternice
Calciul este fundamental pentru sănătatea oaselor, iar conținutul de bor ajută la metabolizarea de calciu, magneziu, mangan, fosfor, necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor și mușchilor.
Creșterea masei musculare
Ca sursă esențială de proteine, ajută la creșterea masei musculare, arderea grăsimilor și echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
Împiedică dezvoltarea cancerului de sân și de col uterin
Journal of Molecular Biochimie a descoperit că acidul alfa lineic prezent în semințele de chia limitează dezvoltarea celulelor canceroase de sân și de col uterin fără a le afecta pe cele sănătoase.
În concluzie, putem spune că semințele de chia sunt extrem de nutritive (le putem numi un superaliment) fiind energizante, ușor digerabile și bogate în antioxidanți. Le putem include și în dieta copiilor.
Pot fi consumate simplu, ca atare, sau adăugate în orice mâncare. Neavând o aromă proprie, ele capătă gustul ingredientelor cu care sunt combinate. În stare crudă, gustul seamănă cu cel de alune, dar pot fi adăugate la supe, sosuri, iaurt, budinci, limonade, ouă, salate, pâine, preparate pentru copii.
COCKTAIL MAGIC CU CHIA
Ingrediente:
2 linguri chia proaspăt râșnită (sau susan negru)
3 linguri caju,
3 linguri semințe crude de floarea-soarelui,
un sfert de lămâie ecologică cu coajă cu tot,
2 linguri sirop de orez
Mod de preparare:
Se pun toate într-un blender.
Separat fierbem timp de 3 minute: 1 litru apă de izvor și 6 cuișoare; se strecoară și adăugăm în blender apă cât să depășească puțin ingredientele. Se mixează împreună un minut, rezultând o pastă fină. Completăm cu restul de apă în care au fiert cuișoarele. Se mai mixează 1 minut. Strecurăm.
Ornăm cu felii fine de coajă lămâie, o feliuță de măr și 2 lingurițe merișoare în miere.
E un cocktail fin și hrănitor, rapid de preparat!
Sursa:
https://draxe.com/chia-seeds-benefits-side-effects/
http://www.nutrition-and-you.com/chia-seeds.html
