Aromoterapia restabilește armonia cu energiile universului

Înțelepciunea antică ne ajută să ne recăpătăm echilibrul dereglat de ritmul agitat al vieții contemporane prin acțiunea miraculoasă a uleiurilor esențiale naturale și a aromelor lor irepetabile cu proprietăți curative, purificatoare.
Conferind încredere și o stare bună de spirit, mirosurile influențează pozitiv orice persoană. Parfumurile prin intermediul aromoterapiei sunt indispensabile dezvoltării personale. În îndepărtatele timpuri antice aromele erau nelipsite în viața cotidiană din China, India, Persia și Egipt pentru dezinfectarea aerului din încăperi, întreţinerea tenului, băi aromatice, aromatizarea lenjeriei și mai erau, de asemenea, adăugate în bucate şi în vin.
În Egiptul Antic preoții foloseau uleiurile esențiale în timpul ceremoniilor religioase pentru a induce oamenii în transă în vederea manipulării lor psihice şi pentru a-i face dependenţi de voinţa lor. Hipocrate recomanda pacienţilor băi aromatice şi masaj cu uleiuri esențiale pentru tratamentul diferitelor maladii. Secretele obţinerii şi folosirii uleiurilor esențiale erau cunoscute doar de persoane alese sau divulgate celor aleși, deoarece proprietățile curative ale aromelor erau considerate supranaturale.
În India se consideră că aromele deschid sufletul şi echilibrează mintea. La construcţia lăcaşurilor sfinte se adăugau în mortar, conform reţetelor secrete, uleiuri esențiale, pentru dezinfectarea aerului din încăpere şi crearea predispoziției spre linişte, reflecţie şi meditaţie. Timp de secole uleiurile esențiale au fost considerate un simbol al bogăţiei și oferite ca daruri de mare preț.
Pentru aromoterapie este importantă utilizarea uleiurilor esențiale 100% naturale, fabricate prin metoda distilării cu vapori de apă, presare la rece, metoda absorbţiei, fără diluanţi chimici.
Administrarea internă este bine să fie făcută de medicul terapeut. Pentru administrarea internă sunt folosite citricele (lămâie, portocal), fenicul, rozmarin, mentă, adică acele plante care le folosim și în alimentaţie.
Orice ulei esențial este polifuncţional, deci compoziţia lui este complexă. Cu toate acestea, există o trăsătură generală în acţiunea lor:

  • manifestă proprietăți bactericide, antiinflamatoare și antiseptice;
  • acționează pozitiv asupra sistemului nervos;
  • influențează benefic emoțiile și sănătatea psihică;
  • au efecte dermatologice și cosmetice pozitive, restabilind activ și protejând sănătatea și frumusețea tenului și părului;
  • reînnoiesc mecanismul de autoreglare al organismului;
  • posedă valoare bioenergetică.

Metodele de folosire a uleiurilor esențiale sunt diverse:

  • Lampa de aromoterapie
  • Inhalări
  • Băi aromatice
  • Comprese
  • Masaj
  • Îmbunătățirea produselor cosmetice

Remedii pentru sănătate
Uleiurile esențiale, fără excepție, în cazul în care este respectat dozajul, nu au acţiune secundară negativă asupra organismului, nu provoacă dependență și reducerea eficienței de acțiune, nu dereglează procesele fiziologice ale organismului.
Aromaterapia poate fi folosită autonom dar şi împreună cu alte metode de tratament nemedicamentoase (psihoterapia, balneoterapia, fizioterapie, masaj, reflexoterapie ş.a.). Metodele alopate de tratament nu sunt un obstacol pentru eficiența aromaterapiei şi invers. Mai mult decât atât, ele se completează reciproc. Cercetările ştiinţifice au demonstrat că prin combinarea unui şir de uleiuri eterice (busuioc, lămâie, lavandă, eucalipt ş.a.) cu antibioticele cresc eficienţa celor din urmă de 4-10 ori.
Unii specialişti în homeopatie consideră, că aromaterapia este incompatibilă cu homeopatia, alţii combină cu succes aceste două metode. După observaţiile J.Radford uleiurile de eucalipt şi mentă pot micşora eficienţa tratamentului homeopat. Aromaterapia poate fi aplicată în condiţii de casă, instituţii preşcolare şi şcolare, instituţii profilactice (policlinici, centre stomatologice, staţiuni balneare ş.a.).
Uleiul de busuioc, de exemplu, este un bun remediu pentru întărirea sistemului nervos. Ameliorează starea de spirit, limpezeşte conştiinţa, fortifică şi restabileşte sistemul nervos, combate surmenajul, anxietatea, depresiile, cefaleea. De asemenea, este foarte eficient în afecțiunile respiratorii: astm, bronşită, răceală şi tuse. Investigaţiile de ultimă oră au evidenţiat activitatea bactericidă deosebită a busuiocului faţă de microorganisme şi micoze.
În ceea ce priveşte particularităţile antibacteriene, uleiul de busuioc se situează pe locul doi după uleiul de bergamotă. În combinaţie cu antibioticele potenţează acţiunea acestora de 10 ori, permițând reducerea considerabilă a dozelor. Sub influenţa busuiocului se reduce intensitatea reacţiilor alergice cronice, se ameliorează permeabilitatea căilor respiratorii la bolnavii cu bronşită obstructivă. Uleiul regenerează celulele, fiind un puternic antioxidant.
Uleiul de rozmarin este unul dintre cele mai preţioase în aromoterapie, componentul principal al „Apei reginei Ungariei”, „elixirul tinereţii”. Potrivit legendei, elixirul a transformat prinţesa paralizată de 60 de ani într-o tânără, sănătoasă şi seducătoare. Este util şi eficient în calitate de analgezic, stimulator şi antiseptic având acţiune imunostimulatoare şi antioxidantă. Fiind un antiseptic puternic, este folosit în tratamentul afecţiunilor respiratorii, astmului bronşic etc. Manifestă calităţi expectorante şi diluează mucusul, fortifică imunitatea, îmbunătățește memoria și atenţia fiind eficient în suprasolicitarea intelectuală. Rozmarinul este „iarba inimii”, normalizează circulaţia sangvină coronariană, atenuează fenomenele de ischemie a miocardului. Băile aromatice cu ulei de rozmarin reprezintă un mijloc excelent de întinerire. Ele ameliorează starea tegumentelor, stimulează regenerarea celulară, favorizează curăţarea organismului de reziduuri, înlătură durerile musculare. 
Bergamota conferă încredere, sporește creativitatea, performanța, forța și motivația. În aromaterapie, bergamota reduce stresul, nervozitatea și oboseala și îmbunătățește sănătatea.
Cedrul este un ulei benefic în problemele respiratorii pentru că mirosul de cedru aduce calmul și liniștea. În aromaterapie cedrul restabilește autocontrolul, demnitatea, tenacitatea, fermitatea și noblețea. Esența de ulei de cedru înlătură egoismul, anxietatea și frica.
Tămâia este benefică spiritualității, meditației, înțelegerii, pozitivismului și fermității. În aromoterapie tămâia este folosită pentru a elimina frica și neîncrederea.
Eucaliptul sporește concentrarea, echilibrul emoțional, energia, optimismul și libertatea. De asemenea, reduce impulsivitatea și agresivitatea.
Lavanda este esențială pentru sănătatea fiecărei persoane și în aromoterapie ea îmbunătățește iubirea, pacea interioară, compasiunea, echilibrul și bunătatea. Previne nerăbdarea, agresivitatea și conflictele interioare.
Atenționări!

  • Înainte de utilizare verifică dacă ești alergic la uleiul folosit!
  • Uleiurile esențiale vor fi excluse în intoleranța aromei (mai ales în sarcină)!
  • În afecțiunile cardiace, astm bronșic și stări astmatice se vor folosi după consultarea medicului!
  • Seria de aromoterapie nu va depăși trei săptămâni!
  • Nu supradoza uleiul folosit!

Este utilă folosirea aromoterapiei în sistemul profilaxiei primare la persoanele sănătoase şi la persoanele cu factor de risc a diverselor afecţiuni, în perioada epidemiilor de gripă şi a diverselor infecţii ale copiilor. Aromoterapia este o metodă excelentă, demonstrată ştiinţific ca profilaxie şi tratament pentru diverse maladii, îmbunătățirea sănătății şi a vieții în toate privințele.

Lasă un comentariu