Brusturele purifică sângele, ficatul și rinichii

Este descris în literatura contemporană ca un „purificator” al sângelui, care „curăţă ficatul şi rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduale. Plantă cu rădăcină adâncă şi puternică, ce crește ”prin crăpăturile din trotuare”, este o plantă puternică cu o influenţă lentă, fermă, rezistentă, ce influenţează afecţiuni cronice și ajută persoanele astenice să prindă putere.

Brusturele (Arctium lappa) este o buruiană obişnuită originară din Europa şi Asia. Scaieţii plantei se agaţă de hainele oamenilor sau de blana animalelor şi, drept rezultat migrează în toate direcţiile, fiind potrivită unei game largi de climate şi naturalizată pe toate continentele. În limba greacă este cunoscută sub denumirea de Arcteion, însemnând „Planta Ursului”, aceasta făcând aluzie la întrebuinţări şamanice foarte vechi.
Acţionează în principal asupra ficatului, rinichilor şi pielii. Frunzele sunt neobişnuit de bune pentru urticarii care provoacă mâncărime, eczeme şi erupţii, seminţele pentru acneea la adulţi. Acţiunea Brusturelui este complicată şi încă necunoscută complet. Seminţele (sau fructul, în fapt), scaietele, frunzele şi rădăcina plantei, toate au fost folosite în medicina vindecării cu plante.
Substanţe active importante
Cea mai importantă substanţă specifică din rădăcina brusturelui este lactona. Alte substanţe: vitamine din clasa B, săruri de potasiu, inulină (în cantitate mare), ulei volatil, tanin, precum și un compus antibiotic despre care se spune că este tot atât de eficient ca și penicilina.
Rădăcina putrezeşte de la mijloc după prima iarnă, aşa încât ea trebuie recoltată pe timpul primei veri. Are o aromă moderat amăruie şi dulce, şi o textură compactă, săţioasă, datorită unui conţinut înalt în ulei este servită tradiţional în bucătăria franceză și japoneză cu alimente bogate, uleioase, pentru a ajuta digestia grăsimilor şi uleiurilor. Aspectul ”decrepit” al rădăcinilor putrezite ale Brusturelui ne aminteşte de alţi mari „purificatori ai sângelui şi ficatului”, păpădia şi rostopasca.
Rădăcina de brusture acţionează mai încet decât seminţele şi, prin urmare, a fost folosită pentru stări cronice, unde se doreşte un stimul cu acţiune lentă, dar persistentă. Ea influenţează încet, dar sigur pielea, calmează rinichii şi uşurează limfaticele. Are mare valoare în tratamentul tuturor bolilor de piele şi în afecţiunile scrofuloase. Este un calmant puternic pentru mucoasa membranară a întregului sistem şi de aceea este valoros în stările inflamatorii. Abilitatea sa de calmare este extinsă şi în reumatism şi în bolile venerice.
Seminţele stimulează metabolismul şi digestia, îndepărtând toxinele și produsele reziduale spre periferie şi în afară prin porii pentru transpiraţie, urină şi scaun. Este un bun remediu pentru rinichi, util pentru înlăturarea nisipului. Atât rădăcina cât și semințele erau folosite din vechime pentru pierderea părului. Scaietele arată ca un cap mic cu părul zbârlit, iar testările homeopate confirmă relaţia cu scalpul.
Întrebuințări generale
Brusturele acţionează într-o măsură atât de mare asupra întregului organism încât e cumva dificil să identifici afinităţile sale precise.

  • Deschide porii şi stimulează secreţiile suprafeţelor interne şi externe;
  • Acţionează la nivelul ficatului, sistemului limfatic şi rinichilor, stimulează metabolismul la nivel hepatic, curăţind şi hrănind prin limfă, şi îndepărtează reziduurile prin vene;
  • Fortifică, întăreşte şi tonifică ţesuturi şi organe, incluzând uterul şi prostata;
  • Acţionează puternic asupra pielii, stimulează sau corectează transpiraţia.La nivel psihologic brusturele ne ajută să ne ocupăm de grijile noastre în privinţa necunoscutului
  • Pătrunde la esenţă şi aduce la suprafaţă amintiri vechi şi răspunsuri noi;
  • Ne dă încrederea să ne mişcăm înainte pe drumul nostru, în ciuda problemelor necunoscute care ne pot prinde în capcană pe drum;
  • Ajută persoana căreia îi e teamă să devină mai curajoasă, în timp ce îl aduce pe rătăcitorul îndrăzneţ înapoi pe drumul său iniţial.
  • Restaurează vigoarea şi avântul.

Atenționări
Nu există toxicitate cunoscută pentru brusture, cea mai importantă precauţie ar putea fi să nu mestecaţi niciodată un scaiete sau vreo sămânţă proaspăt îndepărtată din scaiete!
Sursa:
http://www.romcrest.org/wp-content/uploads/2016/03/Dictionarul-Plantelor-de-Leac.pdf
Matthew Wood, The Book of Herbal Wisdom

Lasă un comentariu