Zincul combate infertilitatea

Zincul este un mineral esențial pentru organism, prezent în mod natural în unele alimente, adăugat altora și este disponibil ca supliment alimentar. Zincul este implicat în numeroase în numeroase procese biochimice ce susţin sistemul enzimatic şi metabolismului celular. Este necesar pentru activitatea catalitică a aproximativ 100 de enzime, joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar, sinteza proteinelor sau vindecarea rănilor. Zincul, de asemenea, sprijină creșterea și dezvoltarea normală în timpul sarcinii, în copilărie și adolescență și este necesar pentru sensul propriu de gust și miros. Un aport zilnic de zinc ajută la menținerea stării de echilibru, organismul neavând un sistem specializat pentru stocarea zinc.
Zincul intră în structura a peste 200 de enzime, una dintre acestea fiind SOD – superoxidismutaza – care previne îmbătrânirea prin neutralizarea radicalilor liberi. Cu excepţia magneziului, nu există alt mineral sau oligoelement de care să depindă atât de multe enzime. În organismul uman se găseşte într-o cantitate redusă, astfel încât este considerat o microsubstanţă nutritivă. Cu toate acestea, zincul este catalizatorul a multiple funcţii vitale. Se găseşte în glanda tiroidă, păr, unghii, sistemul nervos, ficat, oase, pancreas, rinichi, glanda hipofiză, în sânge şi la nivelul prostatei. Petele sau striurile albe de pe unghii, fragilitatea şi căderea părului, pielea uscată, oboseala, dificultăţile de concentrare, lipsa tonusului intelectual, receptivitatea crescută faţă de răceli şi infecţii sunt semne ale carenţei zincului din organism.
Deficitul de zinc
Deficitul de zinc nu este comun doar țărilor cu rată mare de malnutriție și sărăcie, ci și țărilor civilizate, unde dieta este foarte bogată în cereale și proteine provenite din grâne.
Se caracterizează, de regulă, prin întârzierea creșterii, pierderea poftei de mâncare și deficiență imunitară. În cazurile mai severe, deficiența de zinc cauzează pierderea părului, diaree, maturizarea sexuală întârziată, impotență și leziuni ale pielii și ochilor. Mai pot apărea pierdere în greutate, vindecarea întârziată a rănilor, anomalii ale gustului și letargie mentală. Multe dintre aceste simptome sunt nespecifice și adesea asociate cu alte condiții de sănătate. Prin urmare se impune un examen medical care să verifice nivelul deficitului de zinc.
Riscurile excesului de zinc asupra sănătății
Toxicitatea excesului de zinc poate apărea în forme acute și cronice. Efectele adverse acute ale aportului ridicat de zinc includ greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, crampe abdominale, diaree și dureri de cap. Efectele cronice sunt asociate cu anemia și scăderea imunității.
Rolul zincului în organism
1. Susține sistemul reproducător și fertilitatea având un rol important în producerea hormonilor glandelor sexuale (testosteron şi estrogen), ai hipofizei, tiroidei, pancreasului (reglează secreţia de insulină) şi ai timusului. Creşte libidoul, potenţa sexuală, ameliorează frigiditatea şi durerile asociate ciclului menstrual. Infertilitatea se tratează cu aport sporit de zinc.
2. Potejază pielea împotriva îmbătrânirii având un vizibil efect de catifelare atât datorită consumului intern, cât şi a aplicaţiei locale
3. Stimulează pigmentarea părului
4. Îmbunătățește starea somnului
5. Elimină stările depresive, frica, lipsa gustului şi a mirosului, slăbirea vederii, oboseala cronică, lipsa tonusului intelectual, hiperactivitatea şi irascibilitatea
6. Ajută la fixarea calciului şi menţinerea echilibrului acido-bazic al sângelui şi a altor lichide componente ale mediului intern al organismului.
7. Intervine în procesul de metabolizare a glucidelor fiind un element component al moleculei de insulină.
8. Reglează metabolismul proteinelor şi participă la procesul de absorbţie intestinală a substanţelor nutritive.
9. Are efect de scădere a colesterolului.
10. Îmbunătățește sistemul imunitar acționând asupra mai multor tipuri de virusuri printre care cei ai răcelii și gripei și reduce perioadele de vindecare la jumătate
11. Îmbunătățește funcționarea sistemului muscular, fiind deosebit de eficient în atrofie, atonie, hipotonie musculară şi în crampele musculare.
12. Elimină acidul uric în exces.
13. Susține sistemul nervos prin echilibrarea emoţiilor și ne ajută să fim mai toleranţi cu noi şi cu ceilalţi, mai iubitori şi mai echilibraţi în exprimarea sentimentelor.
Cele mai bogate alimente în zinc sunt: ouăle, cerealele, hreanul, mazărea, fasolea, lintea, năutul, seminţele de mac, de floarea-soarelui şi de dovleac, arahide, migdale, nuci şi drojdia de bere. Atenţie însă, prepararea termică a acestora poate distruge cantitatea de zinc cu până la 80%.
Apa de mare şi argila sunt de asemenea importante surse de zinc.
Sursa: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

Lasă un comentariu