Colesterolul este o substanță grasă sintetizată în ficat, care se depozitează pe pereții vaselor de sânge. Contribuie la apariția bolilor cardiovasculare la persoane care consumă cantități mari de alimente de origine animală pe perioade lungi de timp. Colesterolul circulă în sânge sub două forme: colesterolul LDL (colesterolul ”rău”) care poate înfunda arterele și contribuie la bolile cardiovasculare și HDL, colesterolul ”bun”, care scoate colesterolul nociv din artere. Experții recomandă ca nivelul total al colesterolului să nu depășească 200 mg/dl, iar nivelul de HDL să nu fie mai mic de 40 mg/dl.
Cauze
O dietă cu conținut ridicat de colesterol și, în special de grăsimi saturate și acizi trans e asociată cu niveluri mărite de colesterol. Factorii genetici, fumatul, inactivitatea și obezitatea măresc riscul de niveluri nesănătoase de colesterol.
Simptome
În mod obișnuit, nivelul ridicat de colesterol nu are simptome clare, dar este un factor de risc al altor tulburări cu simptome vizibile, precum angina pectorală.
Când nivelurile de colesterol sunt foarte ridicate, pot apărea mici noduli galbeni sub pielea de pe coate sau genunchi ori sub ochi.
Prevenire și tratatment
Consumul de alimente vegetariene reprezintă o strategie excelentă pentru reducerea colesterolului: produsele animale și alimentele prelucrate conțin grăsimi saturate, acizi grași trans și colesterol din dietă care măresc colesterolul. Ori de câte ori este posibil înlocuiți grăsimile care măresc colesterolul (grăsimile saturate și trans) cu grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă.
Multă vreme considerate alimente grase, conform a numeroase studii, alunele și nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate care fac bine inimii. Un studiu efectuat pe scară largă a arătat că femeile care mănâncă 140 de g de alune și nuci săptămânal și-au redus riscul de boli de inimă cu o treime. Un alt studiu a arătat că persoanele care consumă 8 până la 11 nuci zilnic, în loc de alte grăsimi, și-au micșorat semnificativ colesterolul LDL (”rău”).
Alimentele bogate în fibre solubile sunt utile pentru scăderea colesterolului LDL. Studiile arată că fibrele solubile din ovăz, morcovi și psyllium (disponibile în magazinele cu alimente sănătoase) sunt deosebit de benefice. Cercetările au arătat că 3 g de beta-glucan (o fibră solubilă din ovăz) pot micșora colesterolul cu 5%, dacă sunt consumate regulat.
Conform cercetărilor efectuate, alimentele cu conținut ridicat de flavonoide, incluzând licopenul, pot ajuta la mișorarea nivelurilor de colesterol. Unele dovezi sugerează că sucul de portocale, care este plin flavonoide, poate regla nivelul de colesterol.
Compușii de sulf din usturoi și ceapă au, de asemenea, proprietăți de micșorare a colesterolului. O analiză a studiilor clinice a arătat că un consum regulat de 1/2 până la un cățel de usturoi pe zi poate reduce colesterolul cu circa 10%.
Un studiu realizat pe femeile sănătoase a arătat că cele care au mâncat zilnic circa 85 g (sau 2/3 dintr-o cană) de ciuperci shiitake proaspete timp de o săptămână au obținut o reducere a colesterolului de 9 până la 12%. Ciupercile shiitake sunt bogate în substanțe fitochimice sănătoase pentru inimă, incluzând eritadenina.
Un consum zilnic de 25 g de proteină de soia (de pildă, 1/3 de cană de nuci de soia sau 3 căni și jumătate de lapte de soia) poate ajuta la scăderea colesterolului, deoarece fitoestrogenii din soia (izoflavonele) sporesc efectul proteinei din soia. Cercetările clinice au demostrat că semințele de in, bogate în proteine vegetale, lignami (fitoestorgeni), grăsime sănătoasă pentru inimă și fibre solubile, au efecte impresionante.
Suplimente alimentare
Se poate începe cu vitaminele E, C și usturoi, utilizate pe termen lung chiar și în paralel cu un medicament alopat pentru scăderea colesterolului. Vitamina E nu reduce direct nivelul de colestrol, ci ridică nivelul colesterolului HDL și previne prima etapă a acumulării de placă coronară: bombardamentul colesterolului LDL de către radicalii liberi. Vitamina C mărește eficacitatea vitaminei E și ridică nivelul colesterolui protector HDL.
Nutriționiștii recomandă usutroiul datorită cromului care contribuie la creșterea colesterolului bun și la diminuarea celui rău în cazul persoanelor cu o alimentație bogată în produse rafinate. Cei a căror dietă este săracă în fibre solubile, pot folosi psyllium sau tărâțe de ovăz care au o acțiune similară. Extractul de anghinare poate fi o alternativă eficientă a medicamenteleor anticolesterol.
De la cercetători
- Fibrele solubile de pectină din morcovi ajută la micșorarea colesterolului.
- Substanța tocotrienol, extrasă din tărâțele de orez, poate scădea nivelul de colesterol. Se recomandă uleiul din tărâțe de orez, folosit ca supliment alimentar.
- O alimentație săracă în grăsimi și 5 grame de psyllium de două ori pe zi contribuie la scăderea colesterolului.
- Nivelul colesterolului bun poate fi crescut prin consumul a trei pahare de suc de portocale zilnic.
Plante
Nu folosiți simultan plantele următoare!
Anghinare – tablete, capsule, echivalentul a 0,5 – 1 g de plantă uscată, standardizată pentru conținutul de cinarină, de 3 ori pe zi.
Viță-de-vie – tablete, capsule, până la echivalentul a 24g de semințe uscate pe zi, standardizate pentru conținutul de antocianidine.
Armurariu – tablete, echivalentul a până la 9 g de plantă uscată, de 3 ori/zi.
Usturoi (tinctură) – luați 40 -50 de picături de 3 ori/zi.
Ghimbir (tinctură, 1:5 în alcool 60 %) – luați 60-100 de picături într-un pahar cu apă.
Alimentația
Consumați:
- Usturoi, ceapă – pentru compușii de sulf;
- Fasole, morcovi, ovăz, semințe de in – pentru fibrele solubile;
- Ceapă, citrice, mere – pentru flavonoide;
- Avocado, ulei de măsline – pentru grăsimi mononesaturate;
- Caise, roșii, pepene verde – pentru licopen;
- Alimente pe bază de soia – pentru proteine.
Reduceți consumul de:
- Margarină și grăsimi pentru gătit solide, bogate în acizi grași saturați și trans;
- Carne și mezeluri grase;
- Biscuiți, prăjituri, ciocolată și produse de patiserie;
- Produse lactate – cașcaval, smântână, unt.
Sursa: Editura Reader’s Digest, Remedii la îndemână, București, 2011