Dieta sănătății zilnice

Alimentația și stilul de viață ne pot feri de 60 până la 90% dintre bolile civilizației actuale. Specialiștii ne recomandă mese regulate, hrană diversificată și de calitate, dar înainte de a te aventura în ceva ce nu știi dacă ți se potrivește, este indicat să te lămurești în privința regulilor de bază ale nutriției. Trebuie știut că, oricât de ocupat, de sănătos sau de activ ai fi, organismul este asemenea unui mecanism ce funcționează cu combustibil a cărui calitate menține calitatea vieții.În ciuda progreselor medicale și a progreselor în general, a faptului că nu există foamete, asistăm la o scădere a calității vieții generată de alimetația dezordonată. Adoptarea unei diete este o decizie importantă ce presupune o documentare temeinică pentru care este necesară consultarea unui specialist. Specialiștii spun că o dietă trebuie personalizată în funcție de metabolism și de stilul de viață al fiecăruia. Așadar, nu te lăsa influențat de modelul nimănui, alimentația este o problemă strict personală ce trebuie să respecte câteva reguli generale.
Afecțiuni specifice vieții dezorganizate
O alimentație dezordonată poate provoca diferite afecțiuni, dintre care cea mai des întâlnită este obezitatea, declarată boală de OMS și care ar trebui tratată medical cu mijloacele specifice. Este deja binecunoscut că obezitatea provoacă complicații din cauza cărora se poate muri. Poate fi urmată de esofagite de reflux, colon iritabil, o boală ce induce multă suferință, dar care este, cel mai adesea neglijată nefiind fatală. Colonul iritabil necesită psihoterapie deoarece este o boală la limită, un mod al organismului de a recționa la stres. Alte afecțiuni frecvente sunt dischineziile biliare, tot afecțiuni funcționale, steatoza hepatică, boala dezordinii alimentare, ce evoluează spre hepatită cronică și apare din cauza meselor hipercalorice, când ficatul este suprasolicitat. Bolile secundare obezității sunt afecțiunile cardiovasculare, boli inflamatorii, afecțiuni ale mușchilor și ale articulațiilor, reumatism. Toate acestea sunt boli ale oamenilor foarte ocupați.
Sănătos zi de zi
Zilnic organismul suferă modificări, aflându-se într-o perpetuă cură de slăbire sau de îngrășare. Unele celule îmbătrânesc și mor, iar cele care se nasc au nevoie de material biologic pe care îl găsim în hrana pe care o dăm zi de zi organismului și care va da acestuia forma, plasticitatea, sănătatea și calitatea. În general, alimentația unui om sănătos trebuie să conțină zilnic:

  • 300-500 grame de fructe;
  • un kilogram de legume luându-le în calcul pe toate: supă, salată, ghiveci sau murături. Ceea ce înseamnă că la orice masă, jumătate din porția de mâncare trebuie să fie legume și zarzavaturi;
  • aproximativ 400-600 de grame de lactate, referindu-ne la lactatele cu grăsimi puține: iaurt, brânză de vaci, caș proaspăt, cașcaval cu 10% grăsime;
  • o masă a zilei trebuie să conțină proteine, deoarece organismul uman are nevoie de proteine.

Mesele corecte ale unei zile trebuie să se compună din mic dejun, prânz, gustare și cină. Între acestea trebuie să existe un interval de aproximativ 4 ore. În cazul meselor mai rare de atât, organismul consumă din rezervele proprii, iar ficatul începe să producă glucoză și consumă masa musculară. Până noaptea glucoza se arde sau merge în depozitul de grăsime. Metabolismul scade lent în a doua parte a zilei intrând în metabolism de somn, de aceea două treimi din calorii trebuie consumate în prima parte a zilei și doar o treime în partea a doua a zilei. Din punct de vedere caloric, în a doua parte a zilei se poate mânca oricât de mult, cu condiția ca mâncarea să fie hipocalorică.
Recomandările specialiștilor

  • Nicio zi fără carbohidrați. Zilnic avem nevoie de carbohidrați, doar că aceștia nu trebuie luați din prăjituri, ci din pâine, cartorfi, orez, paste, fasole, mazăre, morcovi (nu din toate la un loc, desigur). 
  • Evită înfometarea dacă vrei să slăbești. Cine consumă într-o zi 2000 de calorii într-o masă unică, de regulă seara, se va îngrășa. Este rețeta sigură a obezității, deoarece în următoarele 4-5 ore după cină, metabolismul încetinește.
  • Mișcarea – ingredientul obligatoriu al sănătății perfecte. Efortul fizic minimal fără de care organismul nu va funcționa corect este echivalent cu cinci kilometri zilnic de mers pe jos (aproximativ o oră și jumătate într-un ritm lent). Nu poți fi sănătos având o viață sedentară (prea mult timp petrecut pe scaun sau în mașină) la care se mai adaugă nopți pierdute sau exces de tutun și alcool.
  • Elimină din dietă alimentele rafinate ((zahăr, făină, glutamat, delicat). Înlocuieşte-le cu alimente bogate în nutrienţi, fibre, vitamine, minerale, iar zahărul cu miere, fructoză, sirop de arțar, de agave  sau de orez.
  • Evită combinaţiile alimentare „grele“ (carne, ouă, brânză) deoarece consumă multă energie şi induc după masă starea de somnolenţă sau oboseală, care durează câteva ore.
  • Mănâncă uşor, simplu pentru ca digestia să dureze puţin, să te simţi sătul şi să ai energie. Consumă zilnic crudităţi (fructe, salate).

  • Nu amesteca fructele cu alte alimente. Mănâncă-le cu câteva ore înainte sau după altă masă.
  • Combină pastele şi carnea numai cu legume.

  • Hidratează-te! Deshidratarea dă dureri de cap, probleme de concentrare, oboseală şi este luată adeseori drept foame.

  • Opreşte-te când te simţi sătul.

Lasă un comentariu