Măslinul, copacul sfânt

Măslinul (Olea europaea), copacul sfânt al sănătăţii, este menţionat în Vechiul Testament, Facerea: “măslinul este o plantă de valoare, ale cărei fructe sunt carne, iar frunzele sunt leacuri.” Simbol al păcii şi înţelepciunii, martor al atâtor evenimente biblice, măslinul  trăieşte în medie 1500-2000 de ani. Originar din sud-vestul Asiei, măslinul este foarte preţuit şi în Europa, fiind simbolul păcii, logevităţii şi al creştinismului.
Măslinul este una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, fiind considerat un fenomen medical, în primul rând datorită frunzelor sale care ascund comori de sănătate greu de bănuit. Ele scad tensiunea arterială, restabilesc circulaţia normală, ţin diabetul sub control, combat aproape toate tipurile de infecţii cu o eficienţă incredibilă.
Medicii Greciei Antice au consemnat în scrierile lor utilizarea frunzelor de măslin pentru tratarea bolilor digestive, în special a infecţiilor digestive, utilizare preluată apoi şi de către romani.
În Evul Mediu, frunzele de măslin au salvat vieţi în timpul epidemiilor de ciumă ori de holeră, când efectele antibacteriene ale acestei plante au fost folosite din plin în ţările mediteraneene. Acest remediu excepțional a început să fie cu adevărat cunoscut abia la începutul secolului XX. Primele studii ştiinţifice valoroase au fost făcute în Italia, unde, dupa 30 de ani de muncă, o echipă de cercetători a reuşit să descopere câteva dintre principiile active din frunzele de măslin şi să pună în evidenţă valoarea extraordinară a acestora în tratarea bolilor de inimă şi vasculare. Începând din anii ’60, numeroase studii făcute în toate colţurile lumii au adus la lumină alte aplicaţii terapeutice ale acestei plante medicinale.
Tratamente preventive:

 • Diabet – cure de 3-4 săptămâni, de 3 ori pe an. Este hipoglicemiant şi stimulent excepţional asupra secreţiei endocrine a pancreasului. Previne creşterea glicemiei, ajută la un metabolism corespunzător al zaharurilor şi previne apariţia diabetului.
 • Tromboflebita – pentru prevenirea ei se recomandă consumul uleiului virgin de măsline şi pulberea de frunze de măslin, care conţin o categorie de substanţe active numite polifenoli, ce previn formarea cheagurilor de sânge şi migrarea lor atunci când sunt administraţi sistematic.
 • Ateroscleroza – în ceea ce priveste eficienţa în prevenirea formării plăcilor de aterom pe artere, puţine remedii se pot compara cu frunzele de maslin. Studiile arată că frunzele de măslin împiedică oxidarea colesterolului pe artere, scăzând riscul de ateroscleroză la mai puţin de jumătate, chiar şi în condiţiile unei diete relativ bogate în grăsimi saturate.
 • Arterita obliterantă – mai ales persoanele care fumează, cele care au o dietă bogată în proteine şi grăsimi animale sau care au predispoziţii moştenite din familie spre această afecţiune ar trebui să ţină 3 cure pe an cu frunze de măslin, 2-4 g/zi, timp de 2 luni, urmate de pauză minim 15 zile. Efectul frunzelor de măslin este potenţat de consumul uleiurilor presate la rece (măsline, porumb, soia, floarea-soarelui).
 • Iradiere – un studiu făcut în Spania a demonstrat că mai multe principii active din frunzele măslinului au efecte protectoare la radiaţii.
 • Cancerul şi leucemia – studiile statistice arată că în ţările în care se consumă în mod tradiţional frunze de măslin (ceai sau de macerat în ulei), rata cancerului este mult mai scăzută. Frunzele de măslin previn apariţia tumorilor şi inhibă creşterea celor deja existente, aceste efecte fiind remarcate în mod special în cazul cancerului la sân, colon, plămâni şi în cazul leucemiei.

Frunzele de măslin şi imunitatea
Reprezintă un ajutor foarte eficient pentru cei care se confruntă cu infecţii greu de tratat, cronicizate sau recidivante. Efectul lui este atât de puternic, încât chiar şi în cazul bolnavilor de SIDA, ingerarea de doze mari de frunze de măslin a dus la redresări spectaculoase ale numărului de celule imunocompetente, dar şi a capacităţii de apărare a organismului pe ansamblu. Principiile active pe care aceste frunze le conţin sunt printre cele mai bune antiinfecţioase din lume, fiind considerate medicament strategic (combat eficient bacteriile ucigaşe folosite în bioterorism, cum ar fi cele care produc antraxul sau botulismul).
Acţiuni ale frunzelor de măslin:

 • distruge direct virusurile şi bacteriile din tubul digestiv, traiectul urinar şi respirator;
 • penetrează celulele deja infectate şi blochează replicarea viruşilor;
 • stimulează răspunsul imun la apariţia oricărui microb invadator;
 • distruge protozoarele, bacteriile şi alte microorganisme care produc toxiinfecţiile alimentare;
 • întăreşte membrana celulară, făcând celulele sănătoase mai puţin vulnerabile la infecţii.

Acest remediu nu interferează negativ cu acţiunea antibioticelor, antifungicelor sau antiviralelor de sinteză, fiind un ajutor valoros în orice tip de infecţie, de la banala raceală, până la infecţiile intraspitaliceşti, bacteriene sau fungice, atât de greu de tratat pe cale clasică.
În tratarea unei infecţii, se administrează zilnic 2-4 g frunze de măslin, de la 14 zile în infecţiile acute, la 120 zile în infecţii cronice.
Tratamente interne:

 • Hipertensiune arterială
 • Adjuvant în ischemia cardiacă
 • Aritmie cardiacă
 • Colesterol mărit – administrarea zilnică a 4 g de frunze de măslin şi a uleiului virgin de măsline duce la scăderi, în medie, cu 17% ale valorilor colesterolului, după doar 4 săptămâni de tratament, respectiv dietă.
 •  Hiperglicemie, diabet de tip I si II – se administrează pulbere de frunze de măslin 2 g/zi, în cure de 2 luni, urmate de 15 zile pauză, după care tratamentul se poate relua. Dincolo de acţiunea sa directă în diabet, măslinul este foarte valoros şi pentru că previne complicaţiile acestei boli, motiv pentru care este un preţios adjuvant şi pentru diabetul de tip I. Curele repetate cu frunze de măslin previn retinopatia diabetică, dar şi cardiopatia ischemică sau arterita obliterantă, trei complicaţii frecvente ale acestei boli.
 • Cistita, infecţii renale – se ţine o cură de 2 săptămâni cu frunze de măslin (2-3 g/zi), ca adjuvant la tratamentul antiinfecţios clasic. Acest remediu şi-a dovedit eficienţa, mai ales în infecţiile cu Escherichia coli şi cu Staphylococcus aureus.
 • Toxiinfecţie alimentară – de la primele simptome se administrează pudră de frunze de măslin, care are efecte antibacteriene si antivirale (inclusiv contra retrovirusurilor). Cura durează 5-7 zile (2-4 g/zi). Este un remediu antiinfecţios cu spectru foarte larg, blând pentru organism, care nu blochează procesele de eliminare, esenţiale pentru vindecarea acestui tip de afecţiune.
 • Adjuvant în pneumonie, tuberculoză – frunzele de măslin sunt deosebit de active contra multora dintre bacteriile care produc infecţii pulmonare, între care şi Klebsiella pneumoniae şi Mycobacterium tuberculosis. Ca adjuvant în tratamentul acestor infecţii, se recomandă 3 g/zi, în cure de 30 de zile, urmate de 15 zile pauză, după care tratamentul se poate relua. Ajută şi la atenuarea unor simptome cum ar fi: febră, transpiraţie nocturnă, inapetenţă.
 • Herpes – aplicat intern şi extern, pulberea de frunze de măslin este eficientă contra tuturor tulpinilor de virus herpetic pe care a fost testată până în prezent. Intern, se ţin cure de 2 săptămâni (1-2 g/zi). Extern, se presară 1 g pulbere pe locul afectat, se umezeşte apoi cu puţin alcool sau tinctură de coada-şoricelului, pentru a mări puterea de penetrare a remediului. Aplicaţia externă se reia de minim 3 ori pe zi, iar eficienţa sa este de cele mai multe ori impresionantă.
 • Adjuvant in infecţia cu HIV – mai multe studii de caz, făcute pe bolnavi cu HIV în faze terminale, au arătat un incredibil efect antiinfecţios şi stimulent imunitar al pudrei de frunze de măslin. Atât analizele de sânge, cât şi simptomele clinice s-au îmbunătăţit evident, în unele cazuri extrem de spectaculos, în urma administrării interne a acestui remediu. În toate cazurile studiate s-au luat doze mari de pudră de frunze de măslin (3-6 g zilnic), timp de 2-4 luni, fără întrerupere.
 • Adjuvant în hepatita cu virus B – cură de 60 de zile (2-3 g zilnic).
 • Gripa – cură de 10-14 zile (2-3 g/zi). Acest tratament poate stopa încă din prima fază apariţia bolii, iar la boala deja instalată reduce simptomele neplăcute (febră, dureri de cap, vertij, dureri musculare), ajută la o vindecare mai rapidă şi previne complicaţiile.

Frunzele de măslin sunt un adevarat fenomen în tratarea celor mai multe afecţiuni virale, de cele mai multe ori deosebit de greu de tratat.
Acţiuni: antioxidant, detoxifiant, imunostimulent, antibiotic natural, inhibă infecţiile virale, previne răceala şi gripa, scade nivelul colesterolului rău, reglează tensiunea arterială, previne formarea ateroamelor pe pereţii vaselor de sânge, elimină oboseala, stimulează digestia, previne cancerul.
Indicaţii: hipertensiune arterială, ischemiă cardiacă, aritmie cardiacă, colesterol mărit, tromboflebită, ateroscleroză, arterită obliterantă, hiperglicemie, diabet (tip I si II), cistită, infecţii renale, toxiinfecţie alimentară, pneumonie, tuberculoză, herpes, infecţie cu HIV, hepatită cu virus B, gripă, oboseală cronică, colon iritabil, dispepsie biliară şi gastrică, infecţii herpetice orale şi genitale, zona zoster şi varicelă, iradiere.
Precauţii: persoanele care suferă de calculoză biliară vor folosi cu prudenţă tratamentul cu frunză de măslin, deoarece poate provoca migrarea calculilor biliari. Persoanele care au infecţii grave se pot confrunta în primele 5 zile de tratament cu stări de greaţă, uşoare dureri de cap, oboseală. Diabeticii insulinodependenţi vor ţine legatura cu medicul specialist în primele săptămâni de cură, pentru a-şi putea ajusta dozele de insulină.
Sursa:
http://plantevitalizante.blogspot.ro/2015/

Lasă un comentariu