
Se pare că furia, căci despre ea este vorba, a devenit una dintre emoțiile din ce în ce mai greu de gestionat în zilele noastre. Într-o astfel de situație, un om conștient se bazează pe principiul: și atunci când nu mai pot… mai pot puțin!
Ori, mai bine spus, să conștientizăm faptul că nu există limită de suportabilitate, mai ales atunci când vine vorba de a ne manifesta furia, ca un răspuns la un stimul extern.
Ni se explică de multe ori că furia este o emoție firească, fără a se ține seama de influența ei distructivă asupra noastră. Furia însăși doar ca emoție trăită și neexprimată este periculoasă, chiar prin repetarea acestei trăiri, până ea devine un obicei.
Atât suprimarea stării de furie, cât și exprimarea ei prin agresivitate fizică sau verbală, este însoțită la nivelul corpului de:
- creșterea tensiunii arteriale
- amplificarea ritmului cardiac
- crește mult adrenalina și noradrenalina
- în timp, starea de sănătate este grav afectată
Totodată, escaladarea stărilor de mânie și furie pot afecta grav și relațiile noastre cu cei din jur, uneori chiar ireversibil. Ele ne pot costa de exemplu, pierderea locului de muncă. Sau putem pune în pericol viața celorlalți participanți la trafic atunci cand șofăm sub imperiul furiei.
Furia apare atunci când…
simțim că propriile limite urmează să fie sau chiar sunt depășite. Și atunci mă gândesc: mai pot puțin! Și încă puțin, pînă când deplasez limita de suportabilitate.
În realitate,

este doar o iluzie că nu mai putem rezista. Chiar dacă pare că ”s-a umplut paharul”, este de preferat să manifestăm autocontrolul, cu ajutorul propriei voințe! Sunt situații în care trebuie să rezistăm la o anumită intensitate a trăirilor. Și chiar dacă avem senzația că putem renunța la limita noastră naturală, cea autentică, este bine să nu abandonăm bunul simț. Totodată, este bine ca în situațiile de furie, să nu manifestăm autoindulgența.
Cel mai indicat este să fim conștienți atunci când ”ne încearcă” o stare de furie și să nu ne identificăm cu ea.
Chiar dacă tensiunea acumulată continuă să crească, putem menține autocontrolul și starea de conștiență asupra stării noastre. Este ca și cum instant simțim ce se petrece în interiorul nostru, transformându-ne în proprii observatori.

Atunci vom fi surprinși să constatăm că limita noastră de suportabilitate se mută la un alt prag, până când furia dispare.
Ce mai putem face pentru ca noi să controlăm furia și să nu ne lăsăm controlați de ea? Iată câteva metode simple:
1. Controlul respirației poate avea un impact pozitiv asupra răspunsului organismului la stările de stres, atunci când furia se poate instala rapid. Putem practica pranayama (exerciții de respirație) pentru a reduce agitația mentală. Când mintea este calmă și tăcută, probabilitatea de a deveni agitat și mânios este mai mică.
2. O alimentație sănătoasă ajută la reducerea agitației și la menținerea unei minți calme și echilibrate. Anumite tipuri de alimente aduc agitație în corp și în minte. Acestea sunt în special alimentele non-vegetariene, cele condimentate și uleioase. Evitarea acestor alimente ne pot ajuta să reducem stresul, agresivitatea și mânia.
YogaX.ro recomandă articolul Ce mâncăm pentru reducerea stresului
3. Meditația. Este dovedit faptul că meditația poate instaura emoțiile pozitive precum satisfacția și fericirea dar mai ales detașarea. O călătorie zilnică în interiorul nostru timp de 30 de minute ajută la calmarea minții și ne induce o stare de liniște interioară.
4. Metoda deconectării și practica detașării cultivate prin tehnici meditative sunt esențiale. Învățăm abilitatea de a rămâne conștienți de trăirile negative ale momentului, dar detașați de problemă, ca și cum ne-am privi din exterior și ne-am analiza propriile senzații. A rămâne calm și concentrat pe momentul prezent poate să reechilibreze sistemul nervos.
5. Exercițiul fizic sau practicarea unui sport ajută la reducerea emoțiilor negative ce pot dăuna unei persoane. Chiar și alergarea sau plimbările prin parc pot avea acest efect benefic. Chiar și practicarea unui hobby ne aduce în momentul prezent lăsând deoparte grijile și emoțiile negative.

5. YOGA practicată regulat ne ajută să alungăm agitația din corp la modul cel mai adecvat și pe termen lung. Putem include în tapasul zilnic exerciții dinamizatoare precum salutul soarelui sau posturi care ne asigură doza optimă de entuziasm. Avantajul net al posturilor yoga față de exercițiile fizice simple este intens resimțit chiar prin modul în care gestionăm furia.
6. Relaxarea gradată a mușchilor practicată de obicei la finalul ședințelor de yoga se concentrează asupra tensiunii musculare acumulate. Inițial, mușchii dintr-o anumita zonă a corpului trebuie contractați 5 secunde, iar apoi se pot relaxa. Se relaxează treptat diferite grupe musculare, incluzând: fața (fruntea, ochii, gura), membrele superioare, umerii, spatele, abdomenul, fesele si membrele inferioare.
7. Aromoterapia. Această metodă ajută multe persoane să se liniștească cu ajutorul unor parfumuri, precum lavanda sau iasomia. Alte extracte din plante cu arome calmante sunt busuiocul, nucșoara, mușetelul, scorțișoara, trandafirul, lemnul de santal, ylang-ylang.
Alte metode de detensionare: somnul și odihna, lecturarea unei cărți, joaca cu un animal, vizionarea unui film, muzica bună, grădinăritul.
Totodată, starea permanentă de irascibilitate poate trăda și carența unor vitamine sau minerale importante din corpul nostru. De exemplu, lipsa magneziului este însoțită de stres și oboseală iar suplimentarea lui este salutară în obținerea unui tonus ridicat.
YogaX.ro recomandă articolul Clorura de magneziu – cel mai eficient detoxifiant
ATENȚIE!

Deși majoritatea oamenilor cred că a înjura, a sparge lucruri sau a lovi lucruri te ajută să îți descarci furia, acestea o mențin sau chiar o amplifică. Și în timp, acesta poate deveni un obicei nefast cu urmări de necontrolat.