Lavanda – remediu și ingredient cosmetic

Înflorește din mai până în august și răspândește un parfum relaxant și intens. Crește pe câmpuri în zonele montane, iar florile sale mici, de culoare mov, creează peisaje superbe. Este originară din bazinul mediteraneean și a fost cultivată de vremuri străvechi de popoarele arabe și egiptene. Romanii foloseau lavanda pentru a parfuma apa din băile publice și pentru a dezinfecta hainele purtate de războinici. În regiunea Provence, din Franța, a devenit un simbol, fiind una dintre culturile cele mai importante.
Un remediu imbatabil
Lavanda este recomandată persoanelor care suferă de bronșite, dureri frecvente de cap, tulburări de ficat, splină, boli ale plămânilor sau boli reumatice. În cazul celor care suferă de boli nervoase se recomandă infuzia de lavandă, de trei ori pe zi, preparată din 3 g de flori la o ceașcă de apă. Aceeași infuzie este benefică și în cazul insomniilor, administrate înainte de culcare. Tot pentru combaterea insomniilor se pot pune câteva fire de lavandă într-un săculeț de pânză așezat în locuri cât mai apropiate de pat.
Pentru combaterea păduchilor se prepară o macerație astfel: se pun 100 g de vârfuri înflorite de lavandă în jumătate de litru de oțet și se lasă timp de două săptămâni, agitându-se din când în când. Cu această soluție se fricționează zonele afectate de păduchi.
Proprietăți cosmetice
Apa de toaletă cu lavandă este una dintre cele mai folosite ape de toaletă din lume, datorită proprietății sale de a relaxa mușchii și sistemul nervos. Ea este un ingredient nelipsit din medicina ayurvedică și din medicina budistă tibetană. Cu ajutorul ei se tratează depresiile, dar și tulburările digestive sau durerile menstruale. Lavanda este folosită și în industria cosmetică datorită calităților sale antiseptice, ea este folosită în prepararea unor creme pentru înlăturarea acneei, în ape tonice, în creme și loțiuni de hidratare a pielii sau în șampoane pentru combaterea mătreții și pentru redobândirea strălucirii părului. Mireasma plăcută și proprietățile sale regenerative pentru piele fac din ea un ingredient frecvent folosit în industria cosmetică. Uleiul de lavandă contribuie la calmarea și relaxarea pielii iritate.
Beneficiile lavandei:
Combate stresul și oboseala
Parfumul plăcut al lavandei acționează împotriva stresului, ameliorează anxietatea și tensiunea în mod natural. Aroma proaspătă de lavandă înlătură senzația de epuizare mentală și neliniște, aducând un plus de energie activităților desfășurate. Uleiul esențial de lavandă este un excelent tonic pentru sistemul nervos, eficient în combaterea migrenelor, depresiei, agitației și stresului emoțional.
Combate insomniile
Ceaiul de lavanda este foarte eficient în combaterea insomniilor. Pentru un somn liniștit, se pot folosi și săculeții cu flori de lavandă uscată.
Calmează arsurile și iritațiile pielii
Pielea uscată, iritată și arsă în urma expunerii prelungite la soare se tratează cu ulei de lavandă sau spray-uri pe bază de lavandă, eliminând mâncărimile și usturimea. Lavanda hidratează pielea în profunzime, redându-i strălucirea.
Înlătură mătreața
Masați scalpul cu un amestec din 15 picături de ulei esențial de lavandă și 2 lingurițe de ulei de măsline sau de migdale, după care lăsați să acționeze și țineți capul acoperit cu un prosop timp de o oră, după care șamponați și clătiți. După câteva ședințe de tratament mătreața dispare definitiv.
Elimină durerile de stomac
Polifenolii din lavandă reduc numărul bacteriilor responsabile pentru digestia lentă sau arsuri.
Are proprietăți antiseptice
Puteți aplica puțin ulei de lavandă pe rani. Proprietățile sale antiseptice protejează împotriva infecțiilor și ajută la refacerea țesuturilor.
Menține frumusețea pielii
Lavanda este recomandată și ca ingredient în produsele cosmetice, pentru a preveni apariția acneei, ridurilor, psoriazisului sau altor inflamații ale pielii.
Tratează afecțiunile respiratorii
Durerile de gât, strănutul, răceala, astmul, sinuzita sau laringita pot fi tratate cu acest remediu natural prin aplicarea câtorva picături de ulei de lavandă în zona gâtului sau a pieptului. Extractul de lavandă este tot mai folosit în compoziția a numeroase vaporizatoare sau aparate de inhalat folosite în cazul răcelilor sau al virozelor.
Contraindicații:
Femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și diabeticii ar trebui să evite folosirea uleiului de lavandă. De asemenea, poate cauza reacții alergice persoanelor cu piele sensibilă.

Lasă un comentariu