Plante care tratează hipertensiunea și colesterolul

În normalizarea valorilor tensiunii arteriale, plantele medicinale scad frecvenţa cardiacă şi induc vasodilataţie la nivelul arterelor mari sau la nivelul circulaţiei periferice şi scad tensiunea arterială şi colesterolul, având şi efect diuretic.
Vara este anotimpul în care dereglările tensiunii arteriale reprezintă cea mai des întâlnită afecţiune, deoarece temperaturile ridicate constituie unul din factorii declanşatori ai creşterii valorilor tensionale.

Zilele caniculare pot crea serioase probleme de sănătate cardiacilor, din cauza riscului declanşării accidentelor vasculare cerebrale şi al agravării insuficienţei cardiace.

Principala cauză a creşterii numărului bolilor cardiovasculare în România o reprezintă creşterea consumului de alimente cu încărcătură calorică mare, ceea ce favorizează înmulţirea cazurilor de obezitate şi tulburări metabolice. Totodată, incidenţa mare a fumatului, sedentarismul şi sporirea stresului cotidian sunt factori care îşi pun amprenta asupra sănătăţii inimii.

Plantele medicinale recomandate hipertensivilor

Vâsc, talpa gâştei, saschiu, usturoi şi măslin – eficiente în tratarea hipertensiunii arteriale – stadiul I, hipertensiunea de stres a tinerilor, hipertensiunea arterială esenţială apărută în preajma menopauzei şi hipertensiunea oscilantă a vârstnicilor. Pentru un plus de eficienţă, tratamentul natural poate fi completat cu ceaiuri în a căror componenţă se găsesc troscot, tarhon, sunătoare şi roiniţă sau păducel, traista ciobanului, talpa gâştei, lavandă şi măslin. Se recomandă un consum de 2-3 căni pe zi.

Plante medicinale precum traista ciobanului, mesteacăn, sulfina, troscot şi pir, au proprietăţi diuretice, hipotensoare, diaforetice, vasodilatatoare coronariene şi anticoagulante, fiind recomandate în tratamentul hipertensiunii arteriale. În acelaşi timp, plantele aduc un aport deosebit de săruri minerale.

Plante care reduc colesterolul

Rostopasca, păpădia, pătlagina, extractul de frunze de măslin şi extractul de anghinare sunt recomandate în tratarea hipercolesterolemiei, dislipidemiei şi hipertensiunii arteriale.

Tinctura cu extract de frunze de măslin, frunze de anghinare, rostopască, rizomi de ghimbir şi usturoi stimulează metabolismul lipidelor şi colesterolului, reduce biosinteza de colesterol în organism şi ajută metabolizarea colesterolului la nivel hepatic. Este recomandată în hipercolesterolemie, dislipidemie sau în prevenirea aterosclerozei în doză de 20-40 picături de 3 ori pe zi, între mese.

Plante precum ceaiul verde, sulfina, păpădia, măceşul, rozmarinul, urzica, coada calului au proprietăţi complexe: ceaiul verde împiedică sinteza şi absorbţia colesterolului şi lipidelor, taninurile din compoziţia sulfinei, rozmarinului şi măceşului reduc absorbţia lipidelor şi colesterolului la nivel intestinal, măceşul şi rozmarinul prin efectul antioxidant împiedică peroxidarea lipidelor, iar coada calului datorită saponozidelor favorizează eliminarea deşeurilor metabolice. Sunt recomandate în tratarea hipercolesterolemiei, hiperlipidemiei şi ateromatozei (depunerea de colesterol pe pereţii vaselor de sânge). Se beau 3-4 căni pe zi cu o jumătate de oră înainte de masă.

Fitoterapeuții consideră că tratamentul hipercolesterolemiilor cu plante medicinale aduce numeroase beneficii, favorizează metabolizarea colesterolului la nivel hepatic, scade absorbţia grăsimilor la nivel intestinal, dizolvă depozitele de colesterol şi lipide, fără a leza celula hepatică aşa cum se întâmplă în tratamentul clasic.

Lasă un comentariu