Profită de vară și de beneficiile expunerii la soare

Razele soarelui pot avea un rol esențial în dezvoltarea și menținerea stării de sănătate. Pe vremea vechilor greci exista terapia pe bază de soare, cunoscută sub numele de helioză sau helioterapie. Multe alte culturi au folosit soarele pentru vindecarea diferitelor afecțiuni și pentru redobândirea unei stări de sănătate radioase.

O expunere la soare care durează între 5 și 15 minute ajută organismul să producă mai multă vitamina D, ce nu poate fi preluată integral din alimentație. Folosirea cremelor de protecție solară nu este întotdeauna cea mai bună soluție, având și dezavantaje, printre care și aceea că împiedică razele ultraviolete să creeze vitamina D în corp. Rolul vitaminei D este esențial pentru:

  • sănătatea osoasă;
  • prevenirea cancerului;
  • întărirea sistemului imunitar;
  • protecția împotriva demenței și a îmbătrânirii creierului;
  • eliminarea grăsimii în exces;
  • ameliorarea simptomelor astmului;
  • întărirea danturii.

Expunerea la soare trebuie făcută treptat, indiferent că ești obișnuit sau nu cu soarele, deoarece pielea este mai sensibilă la început.

Expunerea moderată la lumina soarelui are următoarele beneficii:

Diminuarea riscului de dezvoltare a sclerozei multiple

Scleroza multiplă este mai răspândită în rândul populației țărilor aflate departe de Ecuator, un factor de risc important în debutul afecțiunii neurologice cronice este lipsa expunerii la soare (corelată cu deficiența de vitamina D) în primii 20 de ani de viață.

Ameliorează afecțiunile dermatologice

Expunerea la soare este benefică pacienților cu psoriazis, precum și altor afecțiuni ale pielii, ca acneea, eczeme și infecții fungice.

Lumina soarelui reduce colesterolul

Soarele transformă colesterolul excedentar din sânge în hormoni steroizi, necesari reproducerii. În absența luminii naturale, se petrece fenomenul contrar hormonii sexuali sunt transformați în colesterol.

Razele soarelui reduc tensiunea

Chiar și o singură expunere semnificativă reduce tensiunea la persoanele care suferă de presiunea arterială ridicată. Pe de altă parte, medicamentele pentru inimă au efecte secundare, printre care epuizarea corpului de rezervele de coenzima Q10. CoQ10 este esențială pentru energia celulară și cea a inimii.

Curăță sângele și vasele de sânge

Studiile de specialitate au arătat că arterioscleroza (arterele îngroșate) s-a ameliorat prin expunerea la soare.

Mărește cantitatea de oxigen din sânge

Soarele are un efect important asupra rezistenței, a formei fizice și a dezvoltării musculare, prin faptul că mărește capacitatea corpului de a distribui oxigen în țesuturi, având un efect similar sportului.

Întărește sistemul imunitar

Celulele albe din sânge ( limfocitele) cresc odată cu expunerea la soare și joacă un rol esențial în apărarea corpului împotriva infecțiilor.

Ajută și îmbunătățește procesul de creștere

Expunerea regulată la lumina solară mărește dezvoltarea și înălțimea copiilor, în special a bebelușilor. Studiile au confirmat că expunerea la soare în primele luni de viață are efect asupra înălțimii unei persoane.

Soarele vindecă depresia

Lipsa luminii solare poate duce la dezvoltarea unei anumite forme de depresie, frecventă mai ales în lunile de iarnă, dar apare foarte des și la cei care petrec multe ore în clădiri de birouri, lipsite de lumină naturală.

Lasă un comentariu