Ce trebuie evitat în caz de intoleranţă la fructoză

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Conform unor statistici recente, peste 80% din populaţia generală suferă de intoleranţa la fructoză. Există două tipuri de intoleranță la fructoză: prima este ereditară cunoscută și sub denumirea de fructozemie sau ca deficitul enzimei care metabolizează fructoza – aldolasa B. În consecință, fructoza se acumulează în ficat, rinichi și intestin subțire, iar organismul nu poate converti glicogenul în glucoză.

Ambele forme de intoleranță la fructoză pot fi ameliorate prin dietă. Eliminarea completă a fructozei și zaharurilor din dietă reprezintă singurul tratament eficient pentru primul tip, iar în cazul celui de-al doilea, tratamentul permite unele concesii legate de dietă. Unii bolnavi pot consuma unele tipuri de fructoză fără a avea simptome, dar este importantă monitorizarea regimului alimentar și respectarea indicațiilor nutriționistului.
Fructoza este absorbită activ de tractul digestiv doar în compania glucozei. Alimentele care conţin un exces de fructoză fac ca acest zahăr să nu fie în întregime absorbit, o parte din el ajungând în colon unde poate provoca meteorism (balonare) sau poate agrava sindromul de colon iritabil. Sugari şi copiii mici pot avea colici şi diaree în urma consumului de sucuri industriale cu exces de fructoză, îndulcite cu sirop de porumb (HFCS) sau sucuri naturale din pere şi mere.
Fructoza în exces poate modifica metabolismul grăsimilor, sporind riscul de suprapoderalitate şi obezitate, precum şi perturbări metabolice ce pot conduce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Cei care suferă de intoleranţă la fructoză trebuie să evite consumul de:

– alimente îndulcite cu fructoză, în special cele pentru diabetici;
– băturile îndulcite cu sirop de porumb (HFCS), deoarece conţine fructoză în exces;
– sucuri din fructe cu un conţinut bogat de fructoză ce o depăşeşte pe cea de glucoză: pere, piersici, mandarine, pepene galben, mango;
– alimente îndulcite cu suc de mere;
– sucul de portocale (nu se va consuma mai mult de o portocală);
– fructele uscate, în special smochinele, trebuie consumate cu moderaţie.

Pentru a compensa aportul de vitamina C şi alte substanţe biologic active, se recomandă consumul din belşug al legumelor, în special al celor cu frunze verzi, consumul zilnic de al sucului de la o lămâie sau suplimente cu vitamina C naturală.

Cine poate bea suc de fructe

Sucul de fructe este recomandat doar vârstnicilor pentru suplimentarea raţiei calorice, hidratare, aport de minerale, vitamine şi fitonutrienţi, fiind uşor de consumat.
Este total nerecomandat copiilor şi adulţilor deoarece poate fi consumat fără efort în cantitate mare, nu produce saţietate şi are un aport caloric foarte ridicat.

Cantitatea de suc din alimentaţia copiilor mici nu trebuie să depăşească 60 ml/zi, deoarece are valoare calorică ridicată, favorizează apariţia cariilor, nu asigură aport optim de substanţe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării copilului, predispune la obezitate infantilă şi dezvoltă plăcerea pentru gustul dulce, susțin nutriționiștii.
Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale, deoarece scad riscul de diabet cu circa 18%, în timp ce sucul de fructe creşte riscul de diabet cu 24%.
Îndepărtând coaja şi pulpa fructului, în suc nu rămân decât zaharoza şi fructoza al căror indice glicemic este foarte ridicat. Prezenţa fibrelor din fructele proaspete şi timpul de masticaţie transmite creierului semnalul de saţietate, ceea ce nu se întâmplă în cazul sucului care este perceput ca lichid şi nu ca hrană. Chiar şi pentru sucul preparat în casă se recomandă renunţarea la storcătorul de fructe centrifugal în favoarea blenderului.
Sucurile preparate industrial necesită pasteurizarea, tratament care distruge microorganismele dar şi vitamina C. Îmbogăţite artificial cu vitamine şi minerale (vitamina C, calciu, magneziu, acid folic) îşi pierd considerabil calităţile nutritive.

 
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Lasă un comentariu