Cum se consumă fructele

Într-o dietă echilibrată, diversificată şi sănătoasă zilnic trebuie să existe fructe proaspete, dar consumul acestora trebuie făcut după anumite reguli şi precauţii deoarece fructele necesită o digestie particulară, iar efectele lor asupra sănătăţii pot fi grave.
Fructele trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală pentru că stimulează secreţia de suc gastric şi ameliorează digestia sau cu două ore după aceasta pentru a evita fermentaţia. Consumate împreună cu alte alimente întârzie procesul de digestie şi provoacă balonare.
Când se consumă fructele
• La micul dejun – sunt o sursă de glucide, minerale, vitamine fibre şi apă ce dau organismului energia necesară desfăşurării activităţilor zilnice.
• Ca gustare la ora 11 sau după-amiaza la orele 16-17, pentru că atunci organismul secretă insulină şi apare pofta de dulce.
• După efort fizic intens pentru că refac rezervele de zahăr din muşchi şi completează mineralele şi apa pierdută prin transpiraţie.
• Uneori la finalul mesei. Ananasul şi papaya, consumate după alimentele proteice ajută digestia, descompunând proteinele în aminoacizi.
Fructele nu se consumă
• Seara pentru că metabolismul încetineşte, iar glucidele rapide din compoziţia lor se vor transforma în ţesut adipos de rezervă.
• În locul unei mese pentru a economisi calorii. Fructele nu ţin de foame ca proteinele, legumele sau glucidele complexe din amidon, iar zahărul din structura lor se va transforma în grăsime de depozit dacă nu este consumat prin activitate fizică în următoarele 3-4 ore după masă.
Ce fac rău
– Fructoza (zahărul) din fructe poate determina o tulburare de metabolism numită intoleranţă la fructoză, caracterizată prin imposibilitatea de a digera această substanţă şi se manifestă prin diaree, probleme hepatice şi renale.
– Consumul excesiv de fructe ce conţin fenilstatină (prunele) poate provoca diaree prin stimularea muşchilor intestinului gros şi accelerarea tranzitului.
– Ananasul este acid şi poate determina arsuri gastrice la cei care suferă de ulcer.
– Smochinele proaspete conţin un latex asemănător laptelui, care poate cauza erupţii pe piele şi pe mucoasa bucală la persoanele sensibile.
– Banana este singurul fruct care conţine amidon care pe măsură ce se coace se transformă în zahăr ceea ce determină creşterea conţinutului caloric şi a indicelui glicemic. Bananele nu sunt indicate în alimentaţia diabeticilor şi a celor ce vor să slăbească.
– Fibrele din fructe scad viteza de absorbţie a carbohidraţilor, dar sucurile de fructe nu mai conţin fibre, astfel indicele glicemic creşte şi îngraşă (1 pahar de suc de fructe conţine numărul de calorii din trei fructe proaspete).
Fructe de sezon, importate sau preparate?
Nu trebuie neglijată nici provenienţa fructelor şi modul în care au fost obţinute. Cel mai ridicat conţinut de vitamine şi fitonutrienţi se regăseşte în fructele de sezon ce ar trebui consumate la scurt timp după ce au fost culese. Concentraţia de vitamine scade după culegerea lor, de aceea nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi consumate.
Transportate pe distanţe mari îşi pierd din calităţile nutriţionale, fiind frecvent recoltate înainte de coacere, ceea ce împiedică maturarea lor naturală şi sinteza completă a substanţelor nutritive.
Persoanele cu afecţiuni ale stomacului sau intestinului, dar şi cele care au probleme cu dentiţia şi masticaţia vor trebui să consume fructele preparate termic: coapte sau în compot, pentru că astfel dispare aciditatea, iar lanţurile de celuloză sunt transformate în fragmente mai mici şi mai uşor de digerat, numai că indicele glicemic creşte şi sub această formă fructele îngraşă mai tare.
Deoarece niciun fruct nu se compară cu altul, fiecare având o compoziţie particulară, pentru acoperirea întregii game de gusturi, consistenţe şi nutrienţi este indicat ca alimentaţia să conţină o varietate cât mai mare de fructe, explică nutriţioniștii.

Lasă un comentariu