De ce e bine să consumi morcovi

Morcovul este cunoscut pentru proprietăţile sale nutritive, dar şi pentru faptul că este un bun antianemic, curativ, diuretic, remineralizant şi sedative. Pe lângă vitamina C, morcovul conţine şi vitamine din complexul B cu proprietăţi calmante şi regenerante.
Chiar şi gătit, morcovul îşi păstrează proprietăţile nutritive, fiind excepţia de la regula care spune că, prin fierbere, legumele îşi pierd vitaminele. Astfel, chiar şi fiert, morcovul este o sursă importantă de vitaminele A şi B6, potasiu, magneziu şi acid folic. În afara aportului de beta-caroten morcovul este un bun fluidifiant biliar, are o acţiune anti-anemică, este regenerant şi detoxifiant și are acţiune reglatoare şi cicatrizantă asupra intestinului.
Prin fierbere, morcovii îşi pierd duritatea, iar organismul îi digeră mai uşor, absorbind o cantitate mai mare de betacaroten. Studiile arată că în urma fierberii se asimilează 60% din betacaroten este asimilat, în timp ce în stare naturală doar 5%.

Beneficiile consumului de morcovi
Morcovii prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, în special datorită conţinutului bogat de carotenoide, dar şi de antioxidanţi, contribuind din plin la echilibrarea unei diete zilnice corecte, de aceea se recomandă consumul lor cât mai des. Cel mai frecvent, este consumată rădăcina morcovului, însă și frunzele sunt comestibile.

  • Îmbunătăţesc vederea

La nivelul retinei, vitamia A se transformă în rodopsină, un pigment purpuriu care ajută la dezvoltarea vederii noaptea. Betacarotenul protezează şi împotriva cataractei.

  • Scad colesterolul

Morcovii scad nivelul colesterolului (principala cauză a arterosclerozei), iar fibrele din compoziţia lui eliberează fluxul sângelui de lipide. Potasiul conţinut ţine presiunea sângelui sub control.

  • Mențin sănătatea pielii

Echilibrează problemele tenului, contribuie la detoxifierea ficatului şi previn deshidratarea. Antioxidanţii protejează celulele pielii şi luptă împotriva radicalilor liberi.

  • Ajută la menținerea siluetei

Pentru conţinutul slab de calorii, morcovii sunt ideali în curele de slăbire. 100 g de morcov conţin aproximativ 40 de calorii.

  • Reglează tulburările gastrointestinale

Morcovul este şi un laxativ moderat, dar poate reduce diareea. Datorită nivelului său ridicat de fibre, morcovul are capacitatea de a reţine apa, de aici şi acţiunea sa de a combate diareea.

  • Un excelent vermifug

Morcovul este şi un excelent vermifug şi dacă încă problema mai persistă se poate folosi drept adjuvant pentru un tratament mai complex. Are şi o acţiune benefică asupra mucoasei gastrice pe care o protejează şi pe care o cicatrizează.

  • Reglează activităţile ficatului

La nivel hepatic, morcovul acţionează asupra bilei în special, dar se pare că poate să regleze ansamblul activităţilor ficatului. Morcovul este şi cel mai bun prieten al intestinului. Este cel care reglează tranzitul intestinal, cel care are o acţiune de dezinfectare şi de cicatrizare a mucoasei.

  • Adjuvant în probleme reumatice

Ajută la eliminarea acidului uric din  organism şi este recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei.

  • Previn cancerul

Datorită conţinutului de falcarinol, morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, de colon şi mamar cu aproape o treime.

Cum se consumă

  • Morcovul trebuie să fie crud, nu gătit.
  • Ideal este să fie consumat între mese, ca o gustare.
  • Poate fi făcut salată cu puțin oțet/lămâie și ulei.

Lasă un comentariu