Lintea – o sursă excelentă de proteine

Verde, roşie, brună, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente, având avantajul faţă de alte leguminoase că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.
Proprietăți
Lintea este bogată în proteine şi săracă în grăsimi. Este ideală în perioadele de post, când nu putem consuma carne şi nici alte produse de origine animală. Supele de linte sunt preparatele ideale care pun în valoare calităţile sale nutritive. Pe locul doi sunt salatele în care poți să amesteci diferite legume, printre care şi lintea fiartă.
Lintea este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat, în amestec cu orez şi legume alcătuieşte un meniu vegetarian bogat în proteine şi sărac în grăsimi având un conţinut excepţional de fibre alimentare.
Beneficiile consumului de linte
Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.

  • Sursă de proteine şi de glucide sănătoase

Organismul uman nu trebuie lipsit de proteine. Lintea, pe care noi nu suntem obişnuiţi să o consumăm la fel de des ca pe fasole, are un conţinut bogat de proteine şi de glucide sănătoase. Conţine minerale (potasiu, fier, cupru, mangan) şi fibre vegetale atât de utile în procesul de digestie.

  • Sursă de fibre

La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogată în fibre solubile, dar mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile previn bolile cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge și ajută la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. Fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal.

  • Sursă de vitamine și minerale

Lintea se mai remarcă prin conţinutul bogat de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9), dintre care vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului. Totodată, este o sursă excelentă de minerale dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin, iar fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar.

  • Reduce colesterolul

Medicii spun că tot mai multe persoane tinere au colesterolul mărit, pentru că au un regim alimentar bogat în grăsimi nesănătoase. Lintea este indicată în dieta de reducere a colesterolului întrucât este săracă în grăsimi, iar cele pe care le conţine sunt sănătoase.

  • Previne boli grave şi ajută la refacerea organismului

Preparatele din linte sunt recomandate în profesii care cer efort, în perioadele de convalescenţă, în tratarea anemiilor, în litiaze urinare bazice, în carenţe de potasiu. Lintea face parte din lista alimentelor cu rol de prevenire a diferitelor tipuri de cancer (de vezică biliară, de colon).

  • Nerecomandată bolnavilor de rinichi

În cazul anumitor afecțiuni, precum cele ale rinichilor, indigestie, diabet, obezitate sau boli cardiace grave se recomandă un consum moderat, pentru că boabele de linte sunt foarte concentrate în principii nutritive.

Lasă un comentariu