Dovlecei cu mere și pătrunjel

4 porții
Amestecul de pătrunjel și usturoi, numit și persillade, este specific bucătăriei franceze. Se poate consuma ca garnitură sau se poate adăuga în mâncare.
Ingrediente

  • 1 ceapă roșie
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 măr
  • 1 roșie
  • 500 g dovlecei mici
  • sare, piper, o legătură de pătrunjel
  • 1 cățel de usturoi

Mod de preparare
1. Se curăță ceapa și se feliază cât mai subțire. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie, se adaugă ceapa și se călește la foc mic, timp de 7-8 minute, până se înmoaie.
2. Se spală merele și se curăță de cotoare, apoi se spală și se taie cubulețe; se spală roșiile și se toacă. Când ceapa este moale, se adaugă mărul și roșia și se gătesc 5 minute, amestecând ocazional la foc mic.
3. Se curăță și se spală dovleceii, se taie pe lungime în batoane subțiri, de 5 cm lungime. Se presară cu sare și se amestecă bine cu degetele. Se încinge restul de ulei în altă tigaie și se prăjesc dovleceii, la foc potrivit, până ce eliberează lichid. Se mărește flăcăra și se continuă gătitul până ce se evaporă tot lichidul, scuturând tigaia pentru ca dovleceii să nu se ardă.
4. Se face focul mic, se adaugă mixtura de ceapă, roșii și mere și se lasă să fiarbă încet 5-6 minute.
5. În acest timp, se spală pătrunjelul și se toacă atât cât să dea 4 linguri de tocătură, apoi se curăță usturoiul și se zdrobește, după care se amestecă ambele ingrediente și se obține persillade. Se adaugă această persillade în tigaia cu legume, se amestecă și se fierbe câteva minute, cât să fie gătit usturoiul, după care se adaugă puțin piper negru și sare, dacă e nevoie. Legumele se servesc imediat.

Lasă un comentariu