Totul despre GHEE sau ”aurul lichid”

Ce este Ghee? Totul despre Ghee

Ghee sau untul clarifiat este o grăsime rafinată preparată din grăsime naturală (unt, smântână). În timpul procesării termice sunt îndepărtate apa și o parte din nutrientii nocivi sănătății (lactoză, cazeină). Se obține o grăsime pură, mult mai sănătoasă pentru organism decât cea de la care am pornit.

Scurt istoric

Ghee provine din Asia de Sud, fiind folosită din vremuri străvechi în bucătăria indiană şi în medicina AYURVEDA. Denumit și ”aurul lichid” acest aliment are proprietăţi excepţionale asupra sănătăţii, de rearmonizare, purificare, hrănire, reîntinerire etc.

În mitologia hindusă se spune ca Prajapati, zeitate supremă hindusă, a creat ghee prin frecarea palmelor sale. După ce l-a picurat în focul sacru (Agni), a dat nastere fiilor săi, asigurând astfel continuitatea vieții.

Acest remediu sacru este folosit și în cadrul ritualurilor religioase, fiind considerat de hinduși “hrana zeilor”.

Se poate prepara în două moduri:

  • prin fierbere – într-un vas neacoperit, direct pe flacără la foc mic sau
  • într-un vas la bain-marie.

Vasul va avea capacitatea dublă față de cantitatea de unt pe care o folosim. Cel mai bine să folosim unt nesărat de calitate superioară, cu minim 80% grăsime. Dacă folosim în mod regulat Ghee, economisim timp folosind un robot de bucătărie programabil cu fierbere controlată (de tip Thermomix).

La final, atunci când se obține un lichid galben, clar, cu depuneri pe fundul oalei, oprim focul. Se lasă la răcit (nu complet, la temperatura camerei), apoi se toarnă printr-un tifon într-un borcan de sticlă, curat şi uscat. Se îndepărtează complet reziduurile de pe fundul vasului. Recipientul se închide ermetic doar în momentul răcirii complete, pentru a nu condensa.

Putem obține din 3 pachete de unt nesărat din comerț, cu 82% grăsime, aproximativ 450 grame de unt clarifiat.

În India prepararea se face în cuptor și durează in jur de 60 – 70 minute. Se încălzește cuptorul la 300 grade C. Se pune untul într-un vas termorezistent sau o oală de lut și se dă la cuptor. Nu se acoperă cu nimic. Se lasă să se clarifice, netulburat, timp de 1 oră.

Putem apela și la varianta cea mai comodă dar mai costisitoare, aceea de a cumpăra Ghee din comerț. Atenție la ”GHEE vegetală” care e făcută din ulei de palmier și alte uleiuri care nu au nimic comun cu untul.

Cum se prezintă?

Ghee-ul lichid este limpede, de culoare gălbuie, iar după ce se solidifică devine aurie. În funcție de temperatura ambientală, textura va fi mai moale, chiar fluidă vara, iar daca este frig se solidifică.

Ca și caracteristici , are aromă deosebită, cu o nuanță de nucă. Gustul este placut, dulceag, mirosul frumos. Dacă se simte gust amărui sau miros de ars, înseamnă că prepararea a fost necorespunzătoare. Prin urmare, el nu mai trebuie utilizat, căci poate fi dăunător.

Totul despre Ghee – profilul nutrițional

În AYURVEDA se spune că, datorită conținutului său, untul clarifiat este complet asimilat de către organism. În compoziția lui găsim:

  • vitaminele A, D, E şi K, cu rol de menţinere a integrităţii ţesutului epitelial din organism
  • vitaminele A şi E sunt antioxidante, cu efect de reducere a radicalilor liberi din organism;
  • beta-caroten, pigment roșu-portocaliu pe care organismul uman îl transformă în pro-vitamina A (retinol)
  • 4-5% acid linoleic conjugat (CLA), cu efect anti-inflamator puternic,
  • CLA ajută la arderea grăsimilor şi susţine sănătatea aparatului cardio-vascular;
  • acizi graşi cu lanţ mediu, folosiţi de către ficat pentru a produce energie imediată (nu se depozitează);
  • acizi cu lanț scurt (butiric) ce susțin celulele T-killer din intestine în lupta antivirală
  • grăsimile saturate din ghee se descompun mult mai ușor decât grăsimile saturate din carne
  • aport semnificativ de omega-3 și omega-6

Utilizat ca aliment

în locul untului obișnuit, ghee are calități net superioare acestuia. Este un preparat indispensabil folosit în bucătăria indiană și cea arabă, apreciat de cei pasionați de mâncare sănătoasă și gustoasă. Untul clarifiat (ghee) este yang.

Untul clarifiat rezistă la temperaturile ridicate de coacere fără a-i fi afectate proprietățile. El are un punct de ardere ridicat (252⁰C), motiv pentru care este foarte des utilizat la gătit. De aceea, este apreciat de bucătarii profesioniști care pun preț atât pe gustul mâncărurilor dar și pe calitatea lor nutritivă.

Ghee poate fi intrebuințat:

  • pentru gătit în abur, la prăjit, fiert, copt sau fript
  • simplu, întins pe pâine
  • ca bază pentru sosuri și conferă o textură bună produselor de brutărie
  • la prepare de supe cremoase, paste, sote-uri
  • în combinație cu diferite condimente
  • cu orez fiert la ieșirea din postul complet de o zi
  • la prepararea prăjiturilor, checurilor, cozonacilor, le conferă frăgezime
  • pentru ungerea tăvilor de copt, datorită punctului înalt de ardere

In India, mai ales în state ca Punjab, Haryana, Gujarat, Bengal, orezul este întotdeauna preparat sau servit cu ghee. Lipiile naan, sunt adesea unse cu ghee, fie în timpul preparării, fie când se servesc. De asemenea este folosit si la prepararea dulciurilor (cum sunt “kadhi”, sau “Mysore pak”), ca și la diferitele varietăți de halva siladdu.

YogaX.ro recomandă articolul: https://yogax.ro/postul-complet-de-o-zi/

Utilizat ca remediu natural (intern și extern)

Datorită proprietăților miraculoase, ghee este folosit în tratamente atât singur, cât și combinat cu plante sau alte produse terapeutice.

Totul despre ghee:
  • tratamentul unor afecțiuni psihice și în probleme de memorie
  • în medicina ayurvedică (considerat sattvic) pentru tratarea multor boli – elixir al vieții ce produce reîntinerire
  • în tratarea migrenelor și altor dureri, prin masaj
  • reduce durerile de articulații (masaj)
  • remediu profilactic și în tratarea afecțiunilor digestive (constipație, ulcer gastro-duodenal, gastrită, afecțiuni biliare)
  • tratează oboseala fizică și disfuncțiile imunității
  • pentru suplinirea energiei solare, consumat intern
  • bază de unguente pentru ameliorarea afecțiunilor cutanate (eczeme, arsuri, iritații, psoriazis)
  • elimină colesterolul nedorit de pe artere
  • util în prevenirea bolilor de inimă (consumat cu moderație)
  • scade nivelul colesterolului ”rău” (LDL)
  • în tratamentul alcoolismului
  • întărirea și creșterea rezistenței unghiilor și părului
  • tonifică și redă suplețea pielii, căpătând un aspect tânăr
  • lubrifiant intravaginal
  • hrănirea și tonifierea țesuturilor implicate în reproducere
  • în convalescență, după intervențiile chirurgicale
  • tratarea herpesului
  • tratarea unor boli oculare și îmbunătățirea vederii
  • clarificarea vocii
  • antidot în caz de otrăviri
  • în caz de insomnii (o linguriță de unt ghee în lapte cald)
  • la pacienții cu epilepsie sau Alzheimer în picături nazale sau administrare internă – ghee vechi de 10 ani
  • în afecțiuni pulmonare (tuse cronică, bronșită, astm)
  • folosit ca antioxidant și detoxifiant
  • ajută la pierderea kilogramelor în plus
totul despre ghee

Ghee versus unt:

Preparată corect Ghee se diferențiază net față de untul din care provine prin următoarele aspecte:

  • punct de fumigaţie mai mare (252⁰C) faţă de unt (120⁰-150⁰C),
  • Nu dezvoltă substanțe cancerigene prin încălzire, la gătit
  • NU conține LACTOZĂ și CAZEINĂ
  • este tolerat de cei cu intoleranță la lactoză
  • are proprietăți nutritive mult superioare untului
  • efect ușor alcalin față de cel acid produs prin consumul de unt
  • nu conține grăsimi hidrogenate/trans, periculoase pentru sănătate
  • poate fi consumată în cantități mai mari decât untul
  • NU ARE TERMEN DE VALABILITATE (ghee cea mai prețioasă este cea veche de minim 10 ani)
  • este extrem de stabil dacă nu intră în contact direct cu apa
  • nu râncezește și își păstrează proprietățile sute de ani
  • efecte benefice multiple asupra stării de sănătate
  • poate fi depozitată la frigider sau în mediul ambiant, chiar și în soare

Lasă un comentariu