Medicina ayurvedică, un sistem alternativ complet

Medicina ayurvedică este medicina tradițională indiană, cu o vechime de peste 5000 de ani și un sistem medical holistic, ce tratează omul, nu boala, spre deosebire de medicina alopată care tratează doar corpul fizic.
Ființa umană este alcătuită din mai multe învelișuri: fizic, energetic, emoțional, mental și cauzal. Fiecare dintre ele poate să sufere la un moment dat anumite tulburări care se transmit de la un înveliș la altul, până când ajung la nivelul corpului fizic, unde se instalează boala, care este rezultatul unor dezechilibre existente la alte niveluri. Remediile ayurvedice sunt, de regulă, obținute din plante, iar cele mai eficiente se obțin din seva plantei, aflată în fruct, floare, frunze sau rădăcină, ceea ce presupune că ar trebui să avem permanent la dispoziție planta proaspătă și partea activă pe care să o supunem unui proces blând pentru a nu deteriora componenta energetică. În lipsa plantelor proaspete, putem folosi partea activă a plantei, recoltată în momentul corespunzător, uscată și transformată în pulbere. Administrarea se face sublingual, fiind cea mai eficientă metodă de administrare a pulberii de plante. Astfel ea intră în sistemul digestiv unde este asimilată pentru a influența structura noastră fizică.
Boala și cauzele ei
Procesul de vindecare se realizează din două direcții: energetic și fizic, iar eficiența este mult mai mare. Medicina ayurvedică include, în afara remediilor din plante, și schimbări în modul de viață pentru ca procesul vindecării să fie complet.
Conștientizarea cauzelor care au dus la apariția afecțiunilor conduce la înțelegerea cauzei reale a bolii. În acest caz poate apela la practica ayurveda pentru a restabili echilibrul la nivel fizic și energetic dacă nu se poate îndepărta cauza. Dacă persistă, efectele apar din nou în momentul întreruperii tratamentului. De asta este foarte important să fie tratată și cauza. Omul trebuie să înțeleagă că, pentru a obține și a menține starea de sănătate, trebuie să aibă puterea de a-și schimba obiceiurile greșite, de a se transforma, ceea ce poate fi dificil de realizat. Transformarea începe în planul emoțional, în cel al intențiilor și în planul acțiunii.
Tratare și prevenție
Ayurveda pune accentul pe prevenție, însă metodele de prevenție și de restabilire a stării de sănătate sunt recomandate în funcție de tipologia constituțională a fiecăruia.
Prevenția este un aspect extrem de important, fundamental în Ayurveda, deoarece tipologia constituțională indică predispoziția către anumite afecțiuni și măsurile preventive ce trebuie luate. Tipologia constituțională se referă la cele trei sisteme umorale, Triodosha, care oferă o înțelegere a stării de sănătate în termenii unui echilibru metabolic. Astfel, boala este înțeleasă ca un dezechilibru între energia nervoasă (Vata), energia catabolică a focului (Pitta) și energia nutritivă anabolică (Kapha). Toate alimentele și experiențele acționează asupra echilibrului general al acestor umori. Prin ajustarea echilibrului alimentar, multe dintre problemele de sănătate sunt ameliorate. Ierburile sunt utilizate ca alimente menite să elimine excesele sau să îndrepte deficiențele.
Dacă o plantă este utilizată greșit, rezultatele sunt relativ minore și încetează într-un timp relativ scurt, cât îi este necesar corpului da a elimina resturile plantei din sistem. Procedeul este mai dificil cu medicamentele sintetice. Ficatul nu poate întotdeauna să elimine o substanță din țesuturi și celulele corpului, în vederea asimilării sau eliminării, astfel, aceasta circulă în țesuturi, prin corp, determinând o încărcătură toxică.

Lasă un comentariu