Rozmarinul, ingredientul stării de bine

Rozmarinul era apreciat din vremuri străvechi, fiind considerat o plantă sacră ale cărei rămurele erau arse pe altarele zeilor, dar și în scopuri medicinale pentru calmarea durerilor. În spitalele europene, crenguţele de rozmarin erau arse pentru purificarea aerului, procedeu care s-a păstrat până în secolul XX.
Proprietăţile sale benefice se datorează mai ales principiilor active conţinute în uleiul esenţial, care îi conferă şi aroma intensă caracteristică. Printre acestea se numără camforul, pinenul, borneolul, cineolul. În plus, frunzele de rozmarin conţin saponine, flavonoide, taninuri, acizi fenolici cum ar fi acidul rozmarinic, cu proprietăţi antioxidante şi antimutagene. Rozmarinul crește în zona Mării Mediterane și este folosit drept condiment în bucătărie, dar și pentru proprietățile sale terapeutice.
Nu numai că dă gust unic preparatelor culinare, însă este și o sursă bogată de fier, calciu și vitamina B6. În mod tradițional, a fost folosit pentru diminuarea durerii musculare, îmbunătățirea memoriei, stimularea sistemului imunitar și a celui circulator, dar și pentru creșterea părului.
Beneficiile pentru sănătate ale rozmarinului

  • Stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește circulația sângelui. Studiile de laborator au arătat că rozmarinul este bogat în antioxidanți care joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi.
  • Îmbunătățește digestia
  • Îmbunătățește memoria și concentrarea
  • Oferă protecție neurologică
  • Previne îmbătrânirea creierului
  • Extractul de rozmarin etanolic brut are efecte antiproliferative în leucemie și carcinom mamar, putând fi un gent antiinflamator și antitumoral eficient.
  • Oferă protecție împotriva degenerescenței maculare
  • Îmbunătățește memoria și starea de spirit
  • Este un remediu împotriva migrenelor – se recomandă inhalațiile cu rozmarin
  • Are proprietăți antibacteriene împotriva Helicobacter pylori (bacteria care provoacă ulcerul gastric) și a infecțiilor cu stafilococi.
  • Poate fi folosit ca o apă de gură naturală, care se poate face punând rozmarin proaspăt într-o jumătate de litri de apă încălzită. Se strecoară și se folosește oro de câte ori este nevoie. Se păstrează la frigider acoperit.
  • Este un diuretic slab care ajută la eliminarea balonării și a retenției de apă din organism. Utilizat în mod regulat, poate ajuta la creșterea fluxului de urină și ajută rinichii să funcționeze optim pentru a elimina din organism apa în exces.
  • Este un remediu eficient pentru problemele respiratorii și congestiile nazale cauzate de răceli, alergii, infecții respiratorii și gripă.
  • Ajută la detoxifierea ficatului, fiind un remediu folosit de sute de ani în acest scop.
  • Stimulează regenerarea celulelor, crește fermitatea și îmbunătățește tonusul pielii.
  • Este un antiinflamator natural și crește fluxul sângelui la nivelul pielii.

Bine de știut
Extractul din mlădițe de rozmarin posedă proprietăți puternice antioxidante, antibacteriene, antiinflamatoare și suportă încălzirea. Acesta este folosit pentru capacitatea de a preveni oxidarea produselor cosmetice, a uleiurilor vegetale sau esențiale.
Studiile au demonstrat că extractul de rozmarin este mai eficient din punct de vedere antioxidant decât vitamina E.
Acest extract concentrat este recomandat și pentru îngrijirea tenului sensibil, fiind înzestrat și cu proprietăți antiinflamatoare.
Se remarcă, de asemenea, proprietățile sale antimicrobiene (în special împotriva streptococilor, stafilococilor, bacililor, Propionibacterium acnes și candida), extractul de rozmarin având efecte benefice și pentru tenul acneic sau cu imperfecțiuni.
Precauții

  • Chiar dacă în cele mai multe cazuri rozmarinul este considerat sigur, fără efecte secundare, femeile gravide ar trebui să evite consumul de cantități mari de rozmarin, deoarece acesta poate duce la contracții uterine și avort spontan.
  • Persoanele cu tensiune arterială mare nu ar trebui să ia rozmarin, deoarece aceasta poate crește tensiunea arterială.

Lasă un comentariu