Beneficiile coenzimei Q10

Coenzima Q10 poate reduce viteza obișnuită de îmbătrânire a organismului cu aproape 80%, conform cercetărilor. Efectele anti-îmbătrânire apar datorită stimulării imunitare și blocării acțiunii radicalilor liberi care conduc la degenerarea celulelor organismului.
Coenzima Q10, este o substanță liposolubilă prezentă în toate celulele organismului, având proprietățile unei vitamine și îndeplinește două funcții esențiale: produce energie celulară și este antioxidant. Structura sa este foarte asemănătoare cu cea a vitaminei E, dar efectul său antioxidant este de aproape două ori mai puternic.
Coenzima Q10 se găsește în aproape fiecare celulă din organism (în mitocontria celulară, considerată și „uzina celulei”). Ca antioxidant, luptă cu particulele nocive din organism cunoscute ca radicali liberi. Radicalii liberi contribuie nu numai la procesul de îmbătrânire, ci și la alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și cancer. Antioxidanții, cum ar fi coenzima Q10, neutralizează radicalii liberi și ajută la prevenirea unora dintre daunele pe care le provoacă aceștia. Cercetătorii cred că coenzima Q10 ajută inima producând energie în celule și prevenind formarea cheagurilor de sânge.
Beneficii

  • Îmbunătățește starea persoanelor care suferă de boala Alzheimer,
  • Are efect antiîmbătrânire, oferind protecție în stresul oxidativ și îmbunătățind funcțiile mitocondriale,
  • Mărește performanța fizică și mentală prin îmbunătățirea ritmului cardiac și a oxigenării.

Recomandări
Coenzima Q10 este solubilă în grăsimi (liposolubilă) și deci este mai bine absorbită dacă este luată cu alimente care conțin ulei sau grăsime. Efectul clinic nu este imediat și poate dura până la opt săptămâni.
Tratamentului de lungă durată cu 10-30 mg pare a fi o opțiune rezonabilă pentru multe persoane. Este mai bine absorbit într-o bază uleioasă și în scop practic se „ambalează” într-o capsulă. Cele mai multe dintre capsulele de coenzima Q10 variază de la 10 mg la 200 mg.
Surse
În general, coenzima Q10 este disponibilă în trei tipuri de alimente: pește, organe animale (inclusiv ficat, rinichi și inimă) și în germenii de cereale integrale, spanac și broccoli. Germenii de cereale, conțin mai puțină coenzima Q10, însă conțin și vitamina E în cantități de 5-10 UI pe 100gr, iar vitamina E lucrează împreună cu coenzima Q în organism.
Simptomele deficitului de coenzima Q10
Simptomele deficienței de coenzima Q10 sunt asociate cu o varietate de probleme cardiace, inclusiv aritmii, angină pectorală și hipertensiune arterială. Problemele de reglare a zahărului din sânge au fost corelate cu deficitul de coenzima Q 10, la fel ca și ulcerul gastric.
Atenție!
Supradozarea poate avea efecte secundare de neliniște și insomnie. Ca și simptomele de deficiență, simptomele de toxicitate pentru coenzima Q10 sunt insuficient cercetate. Cercetările au evidențiat că pacienții care au luat 30 mg de coenzima Q pe zi, mai puțin de 1% din toți pacienții s-au plâns de disconfort gastric, greață sau diaree.

Lasă un comentariu