Beneficiile schindufului

Încă din cele mai vechi timpuri, schinduful era folosit împotriva bolilor digestive şi de piept, pentru vindecarea rănilor şi tratarea ulcerelor.
În Arabia planta era cunoscută ca întăritor sexual, dar și ca remediu contra căderii părului, iar în Egipt era folosită ca ingredient în procesul de îmbălsămare a faraonilor. Seminţele de schinduf erau considerate afrodisiace. Medicina tradiţională Ayurveda considera că schinduful are proprietăţi carminative, tonice şi afrodisiace. În China antică se se folosea pentru cu efectele asupra sexualităţii. Schinduful revitalizează întregul organism, fiind un agent de resuscitare a celor mai importante funcții ale acestuia.
În Europa schinduful a intrat definitiv în fitoterapia populară în secolul al VII-lea. Astăzi, schinduful, se mai cultivă în India, în ţările mediteraneene (Italia, Franţa, Spania, Grecia, Liban, Maroc, Algeria, Egipt), dar şi în SUA.
Schinduful poate fi întâlnit spontan la noi în ţară în zonele cu căldură suficientă, mai ales în judeţele Constanţa şi Brăila. Seminţele de schinduf se folosesc după ce se râşnesc, până se obţine o pulbere. Râşnirea se face cu zece minute înainte de întrebuinţare pentru a menține intacte principiile active ale plantei.
Beneficiile schindufului

  • Extractul din semințe de schinduf este tonic, afrodiziac, combate malnutriția, contribuie la reducerea colesterolului din sânge şi previne bolile sistemului cardiovascular.
  • Datorită conţinutului de fier, vitamine şi alte minerale, schinduful previne și tratează anemia.
  • Semințele de schinduf reduc apetitul alimentar și contribuie la scăderea în greutate.
  • Semințele de schinduf au proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice, putând fi utilizate în cazuri de eczeme, arsuri, răni inflamate, leziuni cutanate.
  • Sunt un bun remediu împotriva ridurilor, a petelor de culoare închisă care apar cu vârsta.
  • Sterilitatea în cazul femeilor, dar şi al bărbaţilor, poate fi tratată cu pulberea din seminţe de schinduf. Tratamentul este de lungă durată – şase luni – şi se consumă zilnic câte şase linguri de pulbere.
  • În cazul femeilor ajunse la menopauză infuzia combinată de schinduf este de un mare ajutor. Infuzia combinată este preparată din macerat la rece şi cald care se consumă zilnic.
  • Schinduful menţine tonusul ţesuturilor, ajută la reglarea activităţii endocrine, prevenind cancerul ovarian şi mamar.
  • Previne eliminarea calciului din oase şi apariţia osteoporozei. Se face o cură de 30 de zile, timp în care zilnic se beau 3 căni din combinația de infuzii.
  • Cataplasmele de schinduf sunt recomandate în cazul eczemelor cu sau fără mâncărimi. Efectul este calmant, antiinflamator şi combate senzaţia de mâncărime.
  • Cataplasmele din pudră de seminţe de schinduf sunt de un real ajutor şi în cazul ulcerelor varicoase. Se aplică o cataplasmă pe zona afectată, timp de o oră, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.
  • Pudra din semințe de schinduf combate mătreața sau iritațiile scalpului, stimulează creșterea părului şi combate căderea acestuia.
  • Uleiul de schinduf conţine magneziu, potasiu, fosfor, mangan, seleniu, fier, vitaminele B1, B2, B3 şi C, calciu, aminoacizi și acizi grași esențiali.
  • Semințele de schinduf sunt indicate celor care suferă de diabet, deoarece previn absorbția zahărului în sânge.

Ceaiurile din seminţe de schinduf se fac din una sau două linguriţe de pulbere peste care se toarnă apă fierbinte, o cană. Se lasă 20 de minte, apoi se strecoară şi se consumă înaintea meselor principale.
Ceaiul combinat de schinduf se face dintr-un amestec de macerat la rece şi infuzie caldă de pulbere din seminţe. Se pun două linguriţe de pulbere în 250 ml apă la macerat timp de 12 ore. Se scoate maceratul (apa cu principiile active din plantă), iar peste pulberea umedă din cană se adaugă 250 ml apă clocotită care se lasă să se infuzeze aproximativ 20 minute. Se strecoară şi se amestecă cu maceratul preparat la rece.
Cataplasma de schinduf se prepară cu oţet şi apă. Se poate adăuga şi o lingură de praf de mentă pentru efectul răcoritor pe care îl aduce menta.

Lasă un comentariu