Remedii ayurvedice contra căderii părului

Părul bogat și sănător era văzut în vremuri străvechi drept un semn al puterii și vitalității, iar tăierea părului însemna pierderea energiei vitale. Este normal să pierdem zillnic câteva zeci de fire de păr, deoarece părul se regenerează, problemele apar ritmul de înlocuire nu mai este destul de puternic, iar firele noi nu mai reușesc să le înlocuiască pe cele care cad.
Motivele pentru care părul cade sunt foarte multe și necunoscute. Pot fi dezechilibre hormonale, deficiențe de minerale, vitamine ca, de exemplu, cazurile severe de anemie. În astfel de situații este nevoie să ajutăm corpul și din interior, să realizăm și investigații asupra stării de sănătate, asupra nivelului hormonilor, asupra concentrației de minerale și vitamine. Alimentația, dar și stresul sunt factori foarte importanți care pot să ducă la căderea părului. Odată cu înaintarea în vârstă, când procesele metabolice se reduc, este normal ca părul să fie mai slab, mai friabil, mai subțire și, de aceea are nevoie de îngrijire specială. Femeile în preajma menopauzei sunt mai predispuse la , din cauza dezechilibrului hormonal care însoțește această perioadă
femeile in preajma menopauzei sunt puțin mai predispuse la probleme legate de sănătatea părului, din cauza dezechilibrului hormonal care însoțește perioada respectivă. Cosmeticele pe bază de plante ne sunt de mare ajutor în astfel de situații!
Ingrediente împotriva căderii părului
Este important să folosim, pentru întreținerea părului, cosmetice care să aibă în compoziție principii active din plante ce mențin pH-ul optim al părului, astfel încât secreția de sebum să rămână la valori normale, pentru a avea efect protector asupra pielii capului și asupra părului. Șampoanele cu ingrediente naturale recomandate împotriva căderii părului și împotriva mătreții conțin Aloe, fenicul, Neem, nuci de săpun care datorită efectelor lor tensioactive, curăță delicat pielea. Extractul de fenicul, extractul de Neem, extractul de aloe, completează aceste proprietăți, conferind pielii capului o spălare adecvată, care respectă pH-ul natural al pielii capului, care este preponderent acid. De asemenea, aceste plante au efect de stimulare a circulației, efect antibacterian, antifungic, calmează iritațiile de la nivelul pielii capului prevenind în felul acesta, căderea excesivă a părului.
Pentru părul uscat
Dacă, dimpotrivă, ne confruntăm cu un păr foarte uscat, indiferent de motiv, este bine ca șamponul de întreținere să conțină extract de Amla, o plantă puternic vitaminizantă și mineralizantă cu efect de hrănire intensă a foliculului firului de păr. Ea hidratează foarte bine pielea capului.
Pe lângă produsele de îngrijire a părului naturale, putem să apelăm cunoscutul colorant natural Henna. Extractul de Henna (Lawsonia inermis) poate să coloreze părul într-o culoare strălucitoare roșcată, a cărei nuanță poate să difere în funcție de lichidul cu care preparăm această pudră. Henna, nu conține nimic chimic care să atace firul de păr, se lasă la infuzat sau în apă caldă simplă sau în ceai negru concentrat sau în cafea mai concentrată. După câteva ore de infuzare, se aplică pe pielea capului, pentru un efect nutritiv mai intens. Pentru un efect mai intens, putem amesteca această cremă cu ulei sau cu gălbenuș de ou. Se aplică pe păr, se lasă câteva ore și apoi se clătește.
Suplimente nutritive
Conform principiilor ayurvedice, corpul trebuie ajutat și din interior. La fel și în cazul părului. Este important aportul de vitamine și de minerale din surse naturale, eventual din suplimente alimentare. O cauză a căderii părului poate fi anemia. În momentul în care ne confruntăm cu stări de oboseală accentuată, cu scăderea apetitului, cu insomnii și cu stare de oboseală inexplicabilă, însoțită de căderea părului, poate fi vorba de o anemie, mai ales în condițiile în care suntem și foarte expuși la un mediu cu radiații. În această situație, putem să folosim un supliment pe bază de plante care să suplimenteze aportul de vitamine, în special vitamina C, și aportul de fier. Această combinație de fier cu vitamina C face ca fierul să se absoarbă mult mai bine și deficiența de fier să se corecteze mult mai repede.

Lasă un comentariu