Cum ținem sub control simptomele menopauzei

Menopauza este un proces fiziologic, o etapă din viața oricărei femei care se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte diagnosticul de menopauză după minim 12 luni de amenoree (lipsa menstruaţiilor).
Din punct de vedere hormonal, în viața unei femei există două momente foarte importante: cel în care se secretă hormonii specifici, de la nivelul ovarelor, respectiv estrogenul și progesteronul – este momentul în care ea începe să devină activă sexual, – și momentul opus, al menopauzei. Când numărul de foliculi ovarieni este epuizat, nu se mai produce ovulația, pentru că nu mai există foliculi ovarieni, din acel moment, producția de estrogeni și de progesteron de la nivelul ovarelor dispare – numim acest moment menopauză. Menopauza se instalează, în mod normal, în jurul vârstei de 50 de ani, în urma unui proces destul de îndelungat, dacă nu este vorba de o îndepărtare chirurgicală a ovarelor, caz în care aceasta se instalează brusc.
Simptome
Instalarea menopauzei presupune o serie de simptome, care sunt resimtite diferit de la femeie la femeie:

  • senzația de căldură extremă
  • transpirație bruscă și transpirații nocturne
  • oboseală
  • iritabilitate
  • dureri de cap
  • dureri combinate
  • întreruperi ale somnului
  • variații ale greutății
  • variații ale tensiunii arteriale

Rolul hormonilor estrogeni
Hormonii estrogeni au un rol foarte important în organismul femeii, în primul rând, mențin buna sănătate a aparatului genital, țin femeia într-o dispoziție psihică stenică, protejează sistemul osos (pentru că estrogenii ajută la fixarea calciului la nivelul oaselor) și protejează aparatul cardiovascular. Pentru aceste situații sunt recomandați
fitoestrogenii vegetali, dintr-o serie de plante, care pot fi deosebit de utili în această perioadă. Rolul acestor plante este de a stabiliza nivelul estrogenilor, de a proteja sistemul reproducător al femeii și aparatul osteoarticular și a ne ajuta să păstrăm o stare de bună dispoziție.
În medicina ayruvedică, o plantă foarte cunoscută pentru capacitatea de adaptare la perioada de premenopauză și menopauză, când pierderile mari de calciu și de fier – pot da senzații de slăbiciune, epuizare sau anemie, o plantă care ajută mult în această situație, este Ashoka (sau Saraca asoca sau Saraca indica). O altă plantă care ajută la buna funcționare a aparatului genital feminin este Lodhra, o plantă binecunoscută în fitoterapia indiană pentru efectul de menținere a tonusului aparatului genital feminin și de reglare a fluxului menstrual, în special când acesta devine prea abundent.
Pentru efectul regenator
Combinațiile de plante recomandate de medicii fitoterapeuți pot ajuta la menținerea unui bun echilibru pentru femeile aflate la intrarea la menopauză. Pentru efectul tonic, energizant și stimulent general al organismului este recomandată celebra Ashwagandha (Withania somnifera). Planta având efect regenerator global, dar și efect adaptogen din punct de vedere psihic, antidepresiv, antianxios, ne ajută să prevenim instalarea acestor stări și a consecințelor lor – autodevalorizarea și sentimentul scăderii stimei de sine. Ea are și un efect afrodiziac și ne ajută, în felul acesta, să ne putem bucura de toate aspectele vietii noastre, inclusiv în această perioadă. Bacopa monnieri sau Brahmi este o plantă care ajută la menținerea stării psihice la parametri optimi. Menopauza este o perioadă dificilă în care trebuie supravegheată cu atenție greutatea, din cauza riscului de a lua câteva kilograme în plus. Nu trebuie exclusă nici mișcarea și nici de aportul suplimentar de fier și de calciu, deoarece odată cu intrarea la menopauză apare și riscul major al osteoporozei.

Lasă un comentariu