Majoritatea femeilor suferă de balonare din când în când și este normal dacă se întâmplă ocazional, ba chiar este inevitabil în anumite momente ale lunii, dar, în cazul în care apare prea des, există posibilitatea să fie redusă cu ajutorul unei diete antiinflamatoare.
Inflamația este considerată una dintre cauzele principale ale multor dezechilibre corporale și răspunsuri la stres, inclusiv balonarea. Inflamația nedorită din organism se produce din cauza consumului excesiv de zahăr, grăsimi trans, carbohidrați rafinați și alcool. Alegerea unei diete bogate în grăsimi sănătoase, fibre, fructe și legume, alimente fermentate și apă, va oferi corpului un sprijin foarte bun. Mâncatul pe fugă sau în condiții de stres sunt alte cauze care pot produce balonarea. Există, de asemenea, intoleranțe alimentare, fluctuații hormonale și afecțiuni medicale care pot fi cauzele care stau la baza balonării și a altor afecțiuni ale intestinului și în cazul în care simptomele persistă trebuie discutat cu medicul specialist.
Consumă cât mai des:
- Legume fierte sau coapte deoarece împiedică formarea gazelor balonarea
- Zmeura, kiwi și portocalele
Sunt un pariu sigur pentru intestine, deoarece au cantități moderate de fructoză și fibre mai puțin solubile decât unele fructe, făcându-le mai ușor de digerat. - Grăsimi sănătoase
Pește uleios, ouă, ulei de măsline și avocado, grăsimi pe bază de plante și provenite din pește uleios și ouă joacă un rol important în reglarea apetitului, a hormonilor, a producerii de energie și a metabolismului. - Alimente fermentate
Opțiuni precum iaurtul simplu, kefirul, varza, untul, măslinele și murăturile conservate natural, precum și kombucha, sunt toate sursele de probiotice. Ingestia de bacterii vii din aceste alimente sau un supliment poate ajuta la menținerea unui intestin sănătos. - Carbohidrați neprelucrați cu fibră înaltă
Ovăzul, quinoa, orezul brun și dovleacul eliberează energia încet și în mod constant în corp, spre deosebire de carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și pastele. Conținutul ridicat de fibre ajută, de asemenea, la reglarea digestiei și la reducerea inflamației. - Apă și ceaiuri pe bază de plante
Deshidratarea este o cauză majoră a balonării. Asigură-te că bei 8-10 pahare sau mai mult pe zi. - Ierburi și condimente
Cantitatea excesivă de sare din alimentele și amestecurile ambalate demonstrează că balonarea (datorată deshidratării) este aproape inevitabilă. Unele condimente însă accelerează metabolismul, în timp ce hrănesc și corpul, fiind o alegere mai bună.
De evitat:
- Ardeiul crud și nucile
Ambele sunt bogate în fibre insolubile, care ajută sistemul digestiv să funcționeze mai eficient, dar pentru unii aceasta poate însemna balonare și diaree. Cu toate acestea, legumele gătite și nucile fac fibrele mai ușor de digerat. - Fructe cu mult zahăr
Limitează fructe cu mult zahăr, cum ar fi strugurii, mango și soiurile uscate. Unele persoane nu asimilează fructoza prea bine, ceea ce poate conduce la probleme digestive, dar prea mult zahăr din orice sursă nu face bine nimănui. - Alimente procesate sau zaharoase
Asta înseamnă tot, de la cârnați și chipsuri până la băuturi răcoritoare și ciocolată. Sunt bogate în grăsimi trans, adaos de zahăr sau aditivi (și, adesea, toate cele trei), provoacă inflamație – veste proastă pentru intestin, dar și pentru întregul sistem de sănătate. - Alimente cu conținut scăzut de grăsime
Iaurt grecesc și lapte integral organic, precum și cantități modeste de brânzeturi sau soiuri moi, cum ar fi brânza de capră și ricotta. Acestea sunt o sursă suplimentară de proteine ce taie apetitul mai mult decât produsele lactate cu conținut redus de grăsimi. Cu toate acestea, conținutul ridicat de grăsimi din lapte poate încetini digestia și poate declanșa balonare, astfel încât porțiile să fie minime. Dacă observi că balonarea apare întotdeauna după consumul de lapte, elimină-l timp de câteva săptămâni pentru a vedea dacă dispar simptomele. - Carbohidrați rafinați
Aceasta înseamnă pâine albă, paste făinoase, produse de cofetărie și cele mai multe cereale pentru micul dejun. Nu sunt o bună sursă de fibre, plus multe conțin zaharuri adăugate. Prezența glutenului poate provoca, de asemenea, balonare la unii oameni. Dacă aveți balonare continuă după consumul de gluten, încercați să o eliminați timp de câteva săptămâni pentru a vedea dacă vă îmbunătățește simptomele. - Sosuri și dressinguri ambalate
Produsele din această categorie sunt încărcate cu zahăr, săruri și conservanți. Este de preferat să ți-l prepari singur din ulei de măsline cu citrice sau oțet. - Alcoolul și cofeina
Contribuie major la deshidratare, iar alcoolul excesiv este inflamator.
Modalități de a diminua balonarea
1. Plimbarea de după masă
O plimbare după masă ar putea fi un bun truc pentru a pierde din grăsimi, de a reduce nivelul de zahăr din sânge, de a încuraja mușchii să utilizeze energia din alimentele pe care tocmai le-ai mâncat, ajutând organismul să restabilească echilibrul.
2. Dă intestinului o pauză de 12 ore
Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru sistemul digestiv pentru a reduce balonarea este de a-i asigura unele pauze și o perioadă de timp de odihnă în mod regulat. Fă tot posibilul să ai o pauză de aproximativ 12 ore între cină și micul dejun.
3. Încearcă acest exercițiu de masaj al organelor digestive
Ține mâinile la nivelul gâtului, palmele îndreptate unul spre celălalt și degetele strânse. Inspiră când răsucești trunchiul spre stânga, apoi expiră pe măsură ce te întoarci spre dreapta. Continuă această acțiune timp de 3-4 minute, apoi stai liniștit cu mâinile în poală pentru 1-2 minute.