Cireșele – fructele terapeutice

Sunt fructele-vedetă ale sezonului de vară, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, cu numeroase beneficii pentru sănătate, ce protejează celulele de acțiunea negativă a radicalilor liberi.
Proprietăţile terapeutice ale cireşelor au, în primul rând, efect detoxifiant deoarece facilitează digestia și eliminarea toxinele din corp. Cireşele ajută la prevenirea cancerului gastric şi de colon, iar conţinutul de vitamine din complexul B (B1 şi B2) le recomandă în anemii şi oboseală. Antioxidanții din cireșe, denumite antocianine (conținute și de afine) și reduc riscul apariției bolilor de inimă și îmbunătățesc memoria. O ceașcă de cireșe conține peste 4.000 de antioxidanți, vitamine din grupul B-urilor (B1, B2, B3, B6), vitamina C, vitamina A și vitamina E, dar și minerale, precum calciu, fosfor, fier, magneziu și potasiu. Cireșele mai conțin betacaroten și melatonină.
Beneficiile cireșelor
1. Cireșele sunt printre fructele cele mai sărace în calorii având, totodată, un conținut ridicat de apă. În același timp sunt bogate în nutrienți, vitamine, minerale, care sunt esențiale pentru o viață sănătoasă.
2. Cireșele au efect antiinflamator datorită prezenței antocianinei. Astfel că, cireșele previn artrita, durerile musculare, dar și durerile de cap.
3. Anumite studii au arătat că cireșele ajută organismul să lupte împotriva cancerului, împotriva îmbătrânirii, a diabetului și a afecțiunilor neurologice.
4. Conținutul bogat de betacaroten (mult mai mult decât căpșunile și afinele), care încetinește procesul de îmbătrânire, protejează împotriva radiațiilor UV și crește imunitatea.
5. Melatonina, un hormon care reglează și delimitează ciclurile de somn, reglează ritmul bătăilor inimii și ajută la funcționarea optimă a creierului.
6. Cireșele sunt o sursă de carbohidrați buni și de fibre. Se digeră lent, fapt care face ca nivelul zahărului din sânge să se mențină cote normale, iar indicele glicemic scăzut conferă mai multă energie organismului.
7. Cireșele protejează inima. Bogate în potasiu, țin tensiunea scăzută, ceea ce limitează riscul bolilor cardiovasculare. De asemenea, potasiul ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism.
8. Cireșele sunt diuretice, fiind recomandate celor cu afecțiuni renale. Ceaiul din cozi de cireșe este un remediu excelent în cazul bolilor de rinichi, al infecțiilor urinare și al durerilor de stomac.

Lasă un comentariu