Căpșunile – ideale în cura de slăbire

Căpșunile reprezintă o sursă excelentă de vitamina B5, B6, C, K, mangan, potasiu, fibre alimentare acid folic, fitonutrienți și antioxidanți și implicit o armă redutabilă împotriva radicalilor liberi. Sunt sărace în colesterol și grăsimi saturate, fiind ideale în curele de slăbire.
Aromate, colorate, delicioase, sățioase, conțin peste 50 de substanțe benefice organismului uman. Sunt recomandate pentru buna funcționare a inimii și a circulației sangvine, menținând elasticitatea vaselor. Favorizează producerea globulelor roșii, stimulează metabolismul și cresc capacitatea de ardere a grăsimilor. Glucidele din căpșuni sunt formate, din xilitol, fructoză și sorbitol, substanțe care ajung greu în sânge, nivelul insulinei și cel al glucidelor rămânând în limite normale, fără să apară așa-numita „criză de foame”.
Conferă rezistență la efort fizic și intelectual
O cană de căpșuni conține peste 13% din necesarul zilnic de fibre alimentare și doar 43 kcal. Fibrele alimentare din căpșuni ajută la menținerea digestiei sănătoase, la scăderea tensiunii arteriale precum și la evitarea supraalimentării.
Un consum zilnic de căpșuni într-o cură de 20-30 de zile, ne poate face mai rezistenţi la efortul fizic si intelectual, mai toleranţi la cauzele stresului și mai eficienţi în condiţii de frig sau caniculă. Datorită beneficiilor aduse zonelor de reglare a activităţii centrilor respiratori – plămân, inimă, creier, ca și celorlalte organe – sporesc oxigenarea și aportul de substanţe nutritive în raport cu cererile de consum.
Prin aceste efecte, o cură scurtă de căpșuni ne poate ajuta să ne păstrăm sănătatea respiratorie și să ne menţinem sănătos întregul organism, care devine mai rezistent la orice posibilă boală.
Pentru fumători, căpșunile sunt deosebit de benefice atât pentru sănătatea pulmonară, cât și pentru cea cardiacă și hepatică.
Studiile recente arată că 3 sau mai multe porții de căpșuni pe zi reduc dezvoltarea degenerescenței maculare.
Beneficiile consumului de căpșuni

  • asigură buna funcționare a inimii și a circulației sângelui,
  • favorizează producerea globulelor roșii,
  • stimulează metabolismul,
  • cresc capacitatea de ardere a grăsimilor,
  • sunt sărace în colesterol și grăsimi saturate,
  • sunt cele mai bogate surse de antioxidanți,
  • au proprietăți anticancerigene, anti-neurodegenerative și antiinflamatorii,
  • sunt benefice în tratamentul anemiei, gutei și al unora dintre bolile tubului digestiv și al organelor respiratorii,
  • întăresc sistemul imunitar,
  • menține în limite normale nivelul de zahăr din sânge, consumul regulat de căpșuni fiind asociat cu un risc scăzut de apariție a diabetului zaharat de tip 2,
  • ajută la îmbunătățirea memoriei și a procesului de învățare.

Precauții:
Consumul de căpșuni poate avea efect alergenic, de aceea nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani. De asemenea, nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleranță la aspirină, deoarece conțin acid acetilsalicilic.
Pentru uz extern
Căpșunile pot fi folosite și extern, prin aplicarea de măști pe față, pentru catifelare și curățare în profunzime. Pot contribui și la vindecarea arsurilor solare. Se unge pielea cu suc proaspăt, se lasă să se usuce, se clătește cu apă călduță.
Cumparați cantități mici, pe care să le mâncați în aceeași zi! Căpșunile proaspete își mențin la maximum nivelul nutrienților timp de 48 de ore de când au fost recoltate.

Lasă un comentariu