Riscurile deficitului de vitamina D

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găsește în mod natural în alimente de calitate, adăugată sau sub formă de suplimente alimentare. Este, de asemenea, produsă de organism atunci când razele ultraviolete ale soarelui de tip B (UV-B) vin în contact cu pielea, declanșând transformarea provitaminei D în vitamina D, de unde și denumirea de vitamina soarelui. Vitamina D are proprietăți atât ca vitamină, cât și ca hormon și este necesară în absorbția calciului și a fosforului pentru a ne menține rinichii, oasele și dinții puternici și sănătoși.
Expunerea zilnică la soare, 15-20 de minute, fără creme cu filtre UV, ne poate furniza o cantitate adecvată de vitamina D. Acest lucru este indicat să fie făcut fără riscuri doar în anumite perioade ale anului și numai înainte de ora 10 sau după ora 16, pentru a se evita nivelul critic de radiații. Organismul nu stochează vitamina D obținută prin expunerea la soare.
Vitamina D are un rol complex în organism, influențând procesele celulare la la nivel osteoarticular, intestinal, muscular, nervos, dermic și imunitar, de aceea poate fi utilizată ca adjuvant în multe tratamente. Deficiența vitaminei D nu se observă dar, pe termen lung, aceasta poate duce la dezechilibre și tulburări metabolice majore.
Rolul vitaminei D în organism
Vitamina D are un rol important în absorbția, la nivel intestinal, a nutrienților, inclusiv a calciului și fosforului, asigurând sănătatea oaselor și întărirea sistemului imunitar.

  • reglează tensiunea arterială, reduce stresul, ameliorează durerile corporale și reduce spasmele musculare, infecțiile respiratorii,
  • ajută la reducerea riscului de infarct miocardic și la scăderea hipertensiunii arteriale cauzată de deficitul de vitamina D. Nivelul scăzut de vitamina D a fost corelat cu riscul crescut de infarct și alte boli cardiovasculare,
    previne apariția osteoporozei femeilor aflate la menopauză,
  • sprijină funcția musculară și procesele celulare la nivel muscular,
  • stimulează refacerea țesuturilor și redă elasticitatea pielii,
  • protejează împotriva ambelor tipuri de diabet,
  • îmbunătățește sensibilitatea receptorilor insulinici și echilibrează metabolismul glucidic,
  • includerea vitaminei D în curele de slăbire poate ajuta persoanele supraponderale cu un nivel scăzut de vitamina D să slăbească mai ușor,
  • reduce incidența depresiei și a diferitelor boli mentale, cum este demența senilă,
  • joacă un rol cheie în funcționarea sistemului imunitar, precum și în combaterea gripei,
  • ajută la reducerea inflamațiilor autoimune, cum este scleroza multiplă,
  • vitamina D este recomandată ca adjuvant în unele terapii antitumorale,
  • stimulează diferențierea și reglează diviziunea celulară normală,
  • reduce riscul apariției tumorilor (de colon, de sân, de prostată).

Deficitul de vitamina D la adulți favorizează osteomalacia, caracterizată prin dureri de oase și slăbiciune la nivelul mușchilor. Alte simptome ale deficitului de vitamina D includ dureri cronice în zona lombară, dureri difuze și oboseală. Expunerea la soare este o sursă importantă de vitamina D, soarele furnizând lungimi de UVB benefice, necesare corpului pentru menținerea unui nivel optim de vitamina D. Odată absorbită cantitatea suficientă de lumină de la soare, corpul se oprește din producerea de vitamina D, datorită unui mecanism de autoreglare. Expunerea la lumina directă a soarelui se face pe perioade scurte de timp.
Bolile provocate de deficiența de vitamina D sunt: rahitism, carii, osteomalacie, fragilitatea oaselor, fracturi severe ale oaselor, infecții frecvente, depresii sezoniere și slăbirea mușchilor.
Lipsa vitaminei D crește riscul de boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multiplă, artrita reumatoidă, boli cardiace, accidentul vascular cerebral, demența și diverse forme de cancer.
Surse alimentare de vitamina D: ouă, ficat de pasăre, lapte, brânză feta, somon, cod,
Surse vegetale de vitamina D: frunze de păpădie, ciuperci, ovăz, cartofi dulci, uleiuri vegetale, lucerna (alfalfa), coada calului, urzica și pătrunjelul.

Lasă un comentariu