Uleiul de armurariu protejează ficatul și redă strălucirea pielii

Silybum marianum (Familie Asteraceae), cunoscut sub numele de armurariu, este una dintre plantele cele mai vechi şi bine documentate în ceea ce priveşte tratamentul bolilor de ficat. Extractele de armurariu, ca plantă medicinală, sunt cunoscute și utilizate încă din secolul 4 î.Hr. când Pedanius Dioscorides (medic, farmacolog, botanist grec) a folosit această plantă ca antiemetic (reducerea senzaţiei de vomă, răul de mare), precum şi ca plantă medicinală în general. Din secolul al 16-lea a devenit un medicament folosit în mod obișnuit în bolile hepatobiliare.
Armurariul este o buruiană cu frunzele verzi și lucioase, cu florile roșii sau mov. Uleiul de armurariu presat la rece se obține din semințele plantei fiind considerat un produs valoros datorită proprietăților sale medicinale. Datorită lor uleiul de armurariu este utilizat atât în tratamente medicale cât și ca produs cosmetic.
Elemente componente
Silimarina, componentul principal al armurariului este un complex de substanțe antioxidante (solidianin, silibină, etc) care fac ca produsul să aibă puternice proprietăți hepatoprotectoare. Uleiul de armurariu conține substanțe carotenoide și vitamine (E, B, D, K), amine biogene și substanțe flavonoide (cum este de exemplu quercetinul), precum și minerale ca: magneziu, potasiu, fier, mangan, calciu, seleniu, zinc, vanadiu, aluminiu, cupru, crom, si altele. Mai conține acizi grași polinesaturați de tipul celui linoleic (Omega-6), dar și acid oleic (Omega-9) și clorofila care are rolul de a accelera procesul de vindecare a rănilor.
Indicații

  • Armurariul este apreciat, în special, datorită efectelor sale în tratarea bolilor de ficat, silimarinul fiind capabil să regleze, să echilibreze activitatea ficatului.
  • Silimarinul are proprietăți antitoxice, fiind folosit în toxiinfecții alimentare, în intoxicațiile cu medicamente, în intoxicații chimice, intoxicații cu metale grele sau cu alte substanțe dăunătoare organismului, inclusiv alcoolul.
  • Semințele de armurariu combat și efectele radiațiilor, iar semințele sunt un bun tonic cardiac, revigorând sistemul circulator. Astfel, preparatele pe bază de armurariu sunt indicate și în hipotensiune.
  • Îmbunătățește sistemul cardiovascular, scade tensiunea araterială și nivelul colesterolului din sânge, elimină spasmele de la nivelul vaselor de sânge, previne formarea plăcilor aterosclerotice, reduce riscul de a suferi de tromboză, protejează inima de inflamații și atacul dăunător al radicalilor liberi. Toate acestea se datorează conținutului de acizi grași (oleic și linoleic), vitamina E, substanțe flavonoide, vitamina A și E, mangan, zinc, seleniu și magneziu.
  • Uleiul de armurariu este bun în tratamentul bolilor ginecologice: boli inflamatorii ale organelor genitale la femei, menopauză, vaginită.
  • Este recomandat în tratamentul bolilor de la nivelul gâtului, cavității bucale și urechilor, fiind eficient în tratamentul bolii parodontale, stomatitei, gingivitei, la vindecarea rapidă a plăgilor chirurgicale, bolilor gingiilor, amigdalitei, faringitei, rinitei atrofice nazale, în calmarea durerilor de la nivelul gingiilor.
  • Prin proprietățile antiinflamatorii, analgezice și antibacteriene este eficient în vindecarea bolilor de piele și leziunilor traumatice de la nivelul acesteia. Vindecă rapid rănile, arsurile, erupțiile pielii, este eficient în psoriazis, hiperkeratoză, erupții alergice, eczeme, acnee, neurodermite.
  • Poate fi utilizat cu încredere în dietele pentru diabet zaharat, pentru scăderea în greutate, pentru detoxifierea organismului, pentru combaterea alcoolismului, pentru refacerea organismului după tratamente de chimioterapie și radioterapie, după boli grave și operații chirurgicale.
  • Consolidează sistemul imunitar, previne apariția tumorilor canceroase, datorită conținutului mare de antioxidanți, vitamine, minerale și substanțe flavonoide. Astfel se explică proprietățile sale deosebite imunomodulatoare.
  • Uleiul de armurariu vindecă anemia, având substanțe ce eficiente în sinteza hemoglobinei. Dintre acestea amintim vitamina B, cuprul, zincul, fierul, manganul și altele.
  • Uleiul de armurariu îmbunătățește vederea și previne bolile oculare deoarece conține multe vitamine (A, E, B, D) și minerale ce sunt foarte importante pentru ochi.

Proprietăți cosmetice
Uleiul de armurariu poate fi utilizat în prepararea multor creme, balsamuri, măști pentru față, masaj în combinație cu alte uleiuri esențiale (de migdale, piersici, caise, etc) sau în aromaterapie.

  • Menține elasticitatea și flexibilitatea pielii, hrănește țesuturile, calmează iritațiile și inflamațiile pielii, îmbunătățește aspectul pielii și combate ridurile.
  • Ajută la refacerea pielii afectate de atacul radiațiilor chimice, termice, ultraviolete.
  • Vindecă acneea și previne dezvoltarea acesteia.
  • Previne formarea celulitei prin intensificarea circulației sângelui.
  • Regenerează și întărește unghiile.
  • Combate căderea părului, ajută la creșterea acestuia și îi oferă strălucire.

Uleiul de armurariu se păstrează în loc uscat, întunecat, la cel mult 25 grade Celsius.

Lasă un comentariu