Puterea vindecătoare a respirației

Fără respirație nu am putea trăi. Pranayama sau respirația conștientă, în yoga, ne învață să ne conservăm energia vitală prin intermediul respirației atingând starea de echilibru. Pranayama echilibrează energiile complementare Yin și Yang, stimulează funcționarea corectă a chakrelor, întărește sistemul imunitar și încetinește procesul îmbătrânirii.
Respiraţia corectă, atent direcţionată, ţine departe bolile şi atrage după sine o minte liniştită, amplifică capacitatea de concentrare, facilitând trezirea spirituală şi ascensiunea energiei Kundalini.
Pranayama este a patra etapă dintre cele opt ale sistemului Ashtanga Yoga descris în Yoga Sutra – calea cu opt ramuri (Ashtanga):
1. codul etic – Yama;
2. codul moral – Niyama;
3. posturile corporale – Asana;
4. controlul respiraţiei – Pranayama;
urmate de practicile interioare
5. retragerea simţurilor de la obiectele exterioare – Pratyahara;
6. concentrarea – Dharana;
7. meditaţia – Dhyana;
8. supraconştiinţa, extazul divin – Samadhi.
Prin Pranayama se obține controlul şi ritmarea respiraţiei, vehiculând energia pranică astfel încât să se ajungă în final la controlul deplin al suflurilor subtile. Procesele unui ciclu respirator sunt: expiraţia, inspiraţia şi momentele dintre ele. În procesul respirator identificăm patru etape: inspiraţia, retenţia pe plin (reţinerea aerului în plămâni), expiraţia şi retenţia pe vid (oprirea respiraţiei după ce aerul este complet eliminat din plămâni).
Cu cât inspiraţia şi expiraţia se realizează mai conştient și mai lent, cu atât efectele benefice asupra corpului fizic, a minţii şi a psihicului vor fi mai intense, producându-se o extindere a câmpului conştiinţei. Pentru a obţine rezultate în controlul respiraţiei (Pranayama) este necesar să menţinem suficient de mult timp o postură (Asana) de meditaţie.
Concentrează-ți atenția asupra modulului în care respiri

  • Respirațiile ușoare și profunde liniștesc mintea și ne permit să ne oprim și să oprim rutina zilnică.
  • Ne oferă șansa de a ne reconecta și de a fi conștienți de momentul prezent.
  • Oferă un masaj delicat organelor noastre grație mișcărilor diafragmei care însoțesc fiecare respirație.
  • Respirația profundă ne permite să creăm un schimb ușor și eficient de oxigen și dioxid de carbon.
    Calmează sistemul nervos, crescându-ne capacitatea de a face față momentelor de anxietate și grijile zilnice.
  • Un exercițiu simplu precum concentrarea atenției asupra respirației noastre cu ochii închiși ne poate duce la stări profunde de bucurie și pace. Este o ușă spre o lume care ne amintește esența noastră, legătura specială cu infinitul.

Yoghinii consideră că viața este intervalul dintre respirații. Cel care respiră pe jumătate, trăiește pe jumătate și doar cine respiră corect dobândește controlul întregii sale ființe.

Lasă un comentariu