Cum „se poartă” bebelușul

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Un portbebe este o modalitate comodă și practică de purtare a bebelușului la plimbare, la cumpărături sau în diferite ocazii când un cărucior poate fi incomod din cauza dimensiunilor. În acest fel bebelușul va sta lipit de pieptul mamei tot timpul ceea ce, cu siguranță, îl va face foarte fericit. Un portbebe susține dezvoltarea fizică și emoțională armonioasă a bebelușului prin faptul că îl face să se simtă iubit și în siguranță.
Există diferite tipuri de portbebe și, de aceea, când vei dori să alegi unul, este indicat să afli ce model ți se potrivește ție sau copilului! Un factor important de care trebui să ții cont când decizi să alegi un portbebe este vârsta copilului. Pentru nou-născuți nu este indicat un marsupiu clasic deoarece nu îi susține capul și spatele în mod corespunzător. În cazul lor este indicat un wrap sau un sling reglabil.
Pentru un bebeluș mai mare de 4 luni, ideal este un marsupiu ergonomic care prezintă următoarele avantaje:

  • asigură poziția optimă în „M” (tip broscuță) a piciorușelor (depărtate și cu genunchii mai ridicați decât fundul), recomandată de medicii ortopezi;
  • este confecționat din materiale naturale, de o elasticitate ideală, care pot susține greutatea unui copil de până la 22 de kilograme;
  • croiala ergonomică și cataramele reglabile realizează o susținere optimă;
  • permite purtarea copilului în față vertical sau în spate;

În funcție de vârstă și greutatea copilului există mai multe tipuri de portbebe adecvate ideale pentru nou-născuți sau bebeluși mai mari de patru luni.
1. Slingul cu inele reglabil
Este confecționat din material textil, de obicei bumbac 100%, prevăzut cu o pereche de inele cu rol de reglaj la unul din capete. Inelele permit trecerea materialului într-o singură direcție, pentru reglare, fără riscul alunecării bebelușului în cealaltă direcție.
Este ideal pentru nou-născuți, deoarece le susține coloana, permite alăptarea discretă, poate fi folosit și pentru bebelușii mai mari de 3-4 luni.
Există o variate de slinguri reglabile, de diferite țesături (de la țesătură de tip dublu-diagonală, până la cea jaquard sau os de pește), culori și imprimeuri, ceea ce îl transformă într-o piesă vestimentară de mare efect, nu numai într-un sistem de purtare a bebelușului.
Exista modele confecționate din mătase naturală, ideale pentru vară. Atât slingul din mătase, cât și cel din bumbac pot susține chiar și un copil de 20 kg.
Nou-născutul trebuie pus în sling cu picioarele în aceeași poziție în care stă atunci când este ținut în brațe.
2. Wrapul
Wrapul elastic
Wrapul elastic este o o bucată de material textil, lungă de 4,5 metri, cu care trebuie să te înfășori. Nu este nevoie să-l dai jos de fiecare dată când scoți copilul din wrap, putând fi purtat toată ziua. Wrapul elastic este potrivit pentru purtarea unui bebeluș care cântărește aproximativ 9-10 kg. Este un sistem de purtare optim pentru primele zile, recomandat, totodată, mămicilor care au probleme cu spatele.
Nu este recomandată purtarea sa pe timp de vară, deoarece este prea călduros.
Wrapul țesut
Este un tip de wrap neelastic și permite purtarea bebelușului inclusiv pe șold sau în spate.
4. Marsupiul
Cunoscut și sub denumirea de SSC (Soft Structured Carrier), are avantajul că menține poziția corectă a copilului. Marsupiul seamănă cu un rucsac, fiind foarte ușor de pus. Poate susține fără probleme un copil de 25 kg, iar greutatea copilului este distribuită uniform.
Marsupiul ergonomic cu panoul reglabil, produs de Manduca, este prevăzut cu un fermoar care permite mărirea sau micșorarea rapidă a marsupiului, în funcție de nevoile copilului.
5. Wrap Tai
Disponibil în două variante de mărime, mic și mare, wrap taiul este unul dintre cele mai comode sisteme de purtare, distribuind excelent greutatea copilului. Este format dintr-un corp dreptunghiular, cu marginile rotunjite, o centură matlasată pentru talie și două bretele late pentru umeri.
Wrap tai-ul mic e recomandat bebelușilor de peste o lună și poate fi folosit până la 18 luni, susținând până la 15 kilograme. Sistemul este prevăzut și cu o glugă pentru susținerea capului, iar greutatea se distribuie pe talie, umeri și spate datorită bretelelor generoase. Poate fi folosit pentru a purta copilul în față, pe șold sau în spate.
Wrap tai-ul mare poate fi folosit și pentru copiii cu greutate peste medie. Este dotat cu bretelele lungi și late, ideal la drum lung sau în drumețiile pe munte.
7. Mei Tai
Este un model de portbebe de origine asiatică, ce permite o distribuire foarte bună a greutății copilului. Este format dintr-un corp cu 4 bretele lungi, două pentru talie și două pentru umeri și permite poziționarea pe șold.
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Lasă un comentariu