Modul în care adulții reacționează le menține copiilor un anumit tip de comportament. De multe ori se întâmplă ca aceștia să întărească involuntar un comportament problematic prin comunicare verbală sau non-verbală. Este incorectă opinia conform căreia un comportament se învață când arătăm copiilor ce au greșit!
Comportamentele problematice ale copiilor apar și ca rezultat al modului de formulare de către părinți a intrucțiunilor comportamentale. Copiii învață, mai degrabă, din feed-back pozitiv, când părinții le spun ce au făcut bine dintr-o acțiune sau comportament și cel mai bine învață privindu-i sau observându-i pe ceilalți.
Reguli de bază în disciplinarea copilului
Recompensează verbal imediat copilul
Spune-i concret în cuvinte: „excelent desen”, „sunt mândru de tine când faci asta”
Oferă-i copilului contexte adecvate de a se simți valoros și important
Pentru a-i face pe copii să simtă puternici și valoroși este indicat să le ceri sfatul, să le oferi posibilitatea de a alege, să îl implici în sarcinile casei sau în ceea ce faci.
Folosește consecințele naturale ale comportamentului
Dacă adulții intervin când nu este nevoie, îi răpesc copilului șansa de a de a învăța din consecințele propriilor acțiuni. Aplicând consecințele naturale ale ale unui comportament îl înveți responsabilitatea propriului comportament.
Retragerea din conflict!
Uneori, în situații de conflict este eficient să scoatem copilul din context pentru a se liniști după care discutăm despre comportamentul problematic.
Separă fapta de persoană!
Exersează în permanență acceptarea diferenței dintre persoană și faptă. Comportamentul este cel care te afectează emoțional, nu copilul. Evită folosirea etichetelor „rău”, „obraznic”, „neascultător” etc.
Fii blând, dar ferm!
Asigură-te că atunci când comunici o regulă sau o consecință ai un ton adecvat, moderat, dar ferm. Orice regulă față de care nu poți fi consecvent își pierde valoarea și eficiența.
Acceptă faptul că situația nu poate fi rezolvată imediat!
Mulți părinți doresc să obțină imediat controlul asupra situației, căutând o soluție rapidă și eficientă care să oprească comportamentul necorespunzător al copilului. Adeseori copiii tratați în acest fel ajung să se simtă copleșiți.
Fii consecvent
Dacă ai stabilit o înțelegere cu copilul, nu ceda în fața rugăminților, lacrimilor, cererilor insistente sau protestelor. Copilul te va respecta mai mult, dacă acorzi importanță celor stabilite anterior.
Apreciază comportamentul pozitiv al copilului
Exersează aprecierea copilului de fiecare dată când acesta are un comportament pozitiv sau de fiecare dată când face progrese și învață ceva nou.
