Fierul organic, esențial pentru buna funcționare a organismului

Fierul este un mineral absolut esențial pentru transportul oxigenului de la plămâni la alte țesuturi din organism, precum și pentru transportul dioxidului de carbon, care este un produs de deșeuri metabolice, din țesuturile corporale la plămâni. Aproape două treimi din fierul din organism se găsește în hemoglobina, proteina din celulele roșii din sânge ce transportă oxigen la țesuturi. Cantități mai mici de fier se găsesc în mioglobina, o proteină care ajută la alimentarea cu oxigen a țesutului muscular, și în enzime care ajută la reacții biochimice. Fierul se mai găsește în proteine care înmagazinează fier pentru nevoile viitoare ale organismului și care transportă fierul în sânge. Aceste proteine sunt stocate în ficat. Depozitele de fier sunt reglementate prin absorbția intestinală de fier.
Dacă procesul de stocare a fierului în ficat funcționează corect, cea mai mare cantitate a fierului este reciclat și refolosit. Dacă rata de absorbție a fierului este mai mică decât rata de eliminare, apar deficiențele, cea mai cunoscută fiind anemia.
Rolul fierului în organism

  • Fierul este o parte principală a hemoglobinei responsabilă pentru transportul oxigenului în tot corpul și pentru eliminarea dioxidului de carbon. Totodată, el este indispensabil în metabolizarea vitaminelor B;
  • Fierul este un element vital pentru mușchiul inimii. Este prezent în țesuturile musculare și ajută la furnizarea oxigenului necesar pentru contractarea mușchilor;
  • Fierul asigură și funcționarea sănătoasă a creierului. De vreme ce furnizarea de oxigen în sânge este asigurată de fier, și creierul folosește aproximativ 20% din oxigenul din sânge, fierul are legătură directă cu sănătatea creierului și funcțiile lui;
  • Face parte din multe proteine și enzime necesare funcționării corecte a organismului uman;
  • Prin menținerea unei bune oxigenări a organismului se susțin toate procesele corpului, se menține mediul intern ușor alcalin iar hrana ajunge, cu ajutorul sângelui, la fiecare celulă din corp.

Surse vegetale de fier
Toate plantele conțin mai mult de 10% din cantitatea de fier recomandată pe zi. Spanacul de exemplu, conține mai mult de o treime din cantitatea recomandată pe zi.
Cele mai bogate în fier sunt fructele și legumele, în special legumele cu frunze de culoare închisă, nuci (inclusiv migdale, alune si altele), portocale, struguri, banane, alge comestibile, stafide, sfeclă, morcovi, suc de roșii, sparanghel, pătrunjel, fasole, lime, castraveți, varză de bruxelles, dovlecel, broccoli, mure, produse din cereale integrale, rădăcinonase, creson, spanac, fasole verde, avocado, prune și semințe de dovleac, sucul de grau, seminte de chia, seminte de susan integral, curmale – au o doză naturală e fier, ușor asimilabil, germeni și vlăstari, spirulina, chlorella, quinoa, linte, rodiile, sfecla roșie, mere, anason, chimenul, coada calului, ienupărul, isopul, levanțica, menta, păpădia, roinița, rozmarinul, salvia, frunzele de zmeur.

Lasă un comentariu