Beneficiile anghinarei asupra sănătății

În Antichitate anghinarea (Cynara scolymus) era cunoscută ca legumă, drept mâncarea bogaților, fiind preparată cu miere, oțet și chimen. Numeroasele ei proprietăți medicinale au fost descoperite în secolul al XX-lea. Beneficiile ei se menţin atât în stare naturală, cât şi în cazul în care planta este gătită.
Frunzele ei sunt bogate în acizi organici și fenolici, inclusiv cinarina aromată și amară. Ele mai conțin lactone sesquiterpenice, flavonoide, săruri de potasiu, provitamina A și numeroase enzime. Preparatele din anghinare sunt folosite în general la tratarea afecțiunilor digestive, mai ales a celor hepatice și biliare, precum indigestia, constipația și intoleranța la alimente cu conținut mare de grăsimi. Cercetătorii germani și japonez au constatat că flavonoidele din frunzele plantei de anghinare pot stimula fluxul biliar și pot ajuta la regenerarea celulelor hepatice și împreună cu sărurile de potasiu și de acizi, acționează ca diuretice, ameliorând problemele renale.
Anghinarea este o sursă excelentă de:

  • antioxidanți
  • fibre
  • magneziu
  • potasiu
  • zinc
  • mangan
  • fier
  • calciu
  • acid folic
  • complexul de vitamina B

Beneficiile consumului de anghinare
1. Îmbunătăţește funcţionarea bilei
Dischinezia biliară sau bila leneşă este adeseori determinată de consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi sau condimentate, un nivel ridicat de stres sau lipsa activităţilor fizice. Pulpa de anghinare are un conţinut ridicat de antioxidanţi cu rolul de a stimula procesul de funcţionare a bilei.
2. Stabilizează nivelul glicemic
Anghinarea asigură aproximativ un sfert din doză zilnică recomandată de fibre ce reglează indexul glicemic din sânge, normalizează metabolismul şi ajută la controlul apetitului.
3. Reduce colesterolul
Nivelul ridicat de cianină din compoziţia anghinarei asigură un nivel scăzut al colesterolului LDL prin stimularea eliminării grăsimilor şi ajută la menţinerea unei valori constante a colesterolului benefic. Datorită acţiunii intensive a anghinarei asupra grăsimilor din organism, anghinarea determină buna funcţionare a sistemului cardiovascular.
4. Are acţiune antioxidantă
Anghinarea se află printre plantele cu cea mai bogată compoziţie în antioxidanţi, clasându-se pe locul 7 dintr-o serie de peste 1000 de alimente cu rol în detoxifierea organismului. Asigură protecţia împotriva acţiunii radicalilor liberi şi a depunerilor de grăsime la nivelul vaselor de sânge, previne îmbătrânirea celulelor, scade riscul obezităţii şi stimulează imunitatea.
5. Reduce tensiunea arterială
Un alt nutrient important conţinut de anghinare este potasiul, unul dintre mineralele cu beneficii vitale asupra sistemului cardiovascular şi secreţiei optime a bilei.
Precauții

  • Nu utilizați niciun fel de preparat pe bază de anghinare pentru tratarea litiazei biliare!
  • Nu se recomandă în alăptare, deoarece reduce lactația!
  • Compușii activi pot provoca reacții alergice, caz în care preparatele pe bază de anghinare ar trebui evitate!

Surse: http://www.herbwisdom.com/herb-artichoke.html
            http://www.independent.ie/life/health-wellbeing/
            https://en.wikipedia.org/wiki/Artichoke

Lasă un comentariu