4-6 porții
Ingrediente:
- 1 litru de apă
- 2 cartofi medii
- 1 ceapă medie
- 500 g morcovi
- 2 căței mari de usturoi
- sare și piper negru
- 1 ardei iute verde, proaspăt
- 5 cm bucată de rădăcină de ghimbir
- 1 lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță amestec de condimente: scorțișoară, boabe de coriandru și semințe de chimen măcinate, praf de muștar, boia dulce și cuișoare măcinate
- 1 linguriță ulei de susan
Pentru ornat: frunze de coriandru, coajă de lămâie sau crutoane
Mod de preparare:
- Se curăță cartofii, morcovii și ceapa și se taie bucățele. Se curăță cățeii de usturoi și se taie în sferturi.
- Când apa clocotește, se adaugă legumele și usturoiul cu puțină sare. Se dă din nou în clocot, se face focul mic, se acoperă parțial oala și se fierbe încet, 15-20 de minute.
- Între timp, se spală, se curăță de semințe și se toacă ardeiul iute, se curăță și se toacă ghimbirul și se stoarce sucul de lămâie.
- Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mică și se prăjesc ardeiul iute și ghimbirul 1 minut, dar nu se lasă să se rumenească. Se adaugă, amestecând, amestecul de condimente și se mai prăjește un minut.
- Se adaugă uleiul de susan și se amestecă pe foc, până ce mixtura se îngroașă. Se pune cratița deoparte.
- Când legumele sunt fragede, se adaugă în oala sosul de ghimbir, apoi se pasează supa până se transformă într-un piure fin. Se pune piureul în oală, se presară piper negru, după gust, apoi se încălzește supa și se servește.
149 de calorii, 19 g carbohidrați, 3 g proteine, 9 g grăsimi, vitaminele A, B, C și E.
Sursa: Porția de sănătate, ed. Readers Digest, București, 2011