Supă condimentată de morcovi

4-6 porții
Ingrediente:

  • 1 litru de apă
  • 2 cartofi medii
  • 1 ceapă medie
  • 500 g morcovi
  • 2 căței mari de usturoi
  • sare și piper negru
  • 1 ardei iute verde, proaspăt
  • 5 cm bucată de rădăcină de ghimbir
  • 1 lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță amestec de condimente: scorțișoară, boabe de coriandru și semințe de chimen măcinate, praf de muștar, boia dulce  și cuișoare măcinate
  • 1 linguriță ulei de susan

Pentru ornat: frunze de coriandru, coajă de lămâie sau crutoane
Mod de preparare:

  1. Se curăță cartofii, morcovii și ceapa și se taie bucățele. Se curăță cățeii de usturoi și se taie în sferturi.
  2. Când apa clocotește, se adaugă legumele și usturoiul cu puțină sare. Se dă din nou în clocot, se face focul mic, se acoperă parțial oala și se fierbe încet, 15-20 de minute.
  3. Între timp, se spală, se curăță de semințe și se toacă ardeiul iute, se curăță și se toacă ghimbirul și se stoarce sucul de lămâie.
  4. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mică și se prăjesc ardeiul iute și ghimbirul 1 minut, dar nu se lasă să se rumenească. Se adaugă, amestecând, amestecul de condimente și se mai prăjește un minut.
  5. Se adaugă uleiul de susan și se amestecă pe foc, până ce mixtura se îngroașă. Se pune cratița deoparte.
  6. Când legumele sunt fragede, se adaugă în oala sosul de ghimbir, apoi se pasează supa până se transformă într-un piure fin. Se pune piureul în oală, se presară piper negru, după gust, apoi se încălzește supa și se servește.

149 de calorii, 19 g carbohidrați, 3 g proteine, 9 g grăsimi, vitaminele A, B, C și E. 
Sursa: Porția de sănătate, ed. Readers Digest, București, 2011

Lasă un comentariu