Ce mai rămâne după „distanțare socială” ?…

În contextul pandemiei de coronavirus, milioane de oameni au fost nevoiţi să rămână izolați acasă, în carantină. Acest lucru contravine însă dorinţelor oamenilor de conectare şi atingere fizică. În fapt, frica de singurătate ar putea crea o altă criză, de sănătate mentală.

Multă vreme s-a vehiculat termenul de ”distanțare socială” ca măsură de prevenție a răspândirii noului virus

Un studiu realizat la Universitățile Swansea și Manchester arată că distanțarea socială duce la creșterea anxietății și depresiei în rândul oamenilor .

Prof. Dr. Manfred Spitzer: ”Ştim că forma extremă de izolare – carantina – poate duce la dereglări psihice chiar şi la persoane cu un psihic sănătos.

Psihiatrul new-yorkez Zlatin Ivanov a făcut următoarele afirmații despre distanțarea socială:

Oamenii sunt animale sociale, iar distanțarea socială poate avea un impact mare asupra sănătății noastre”.

„Toate sistemele noastre, inclusiv sociale, psihologice și biologice, s-au dezvoltat în jurul grupurilor sociale și interacțiunii dintre oameni”.

„Cu cât perioada de izolare este mai lungă, cu atât devine mai probabil ca individul să prezinte semne de anxietate, singurătate și depresie și alte afecțiuni mintale”.

Studiile pe termen lung arată că nu există diferenţe în acest sens între persoane tinere sau vârstnice, între bărbaţi şi femei. O dată cu distanțarea socială poate apărea sentimentul de singurătate.

Potrivit Insider, singurătatea poate avea efecte negative atât asupra sănătății mentale, cât și asupra sănătății fizice

Singurătatea poate crește cu 30% riscul de boli asociate. Aceste boli se datorează nivelului mai ridicat de stres și obiceiurilor de viață nesănătoase. Ele apar mai ușor o dată cu interacțiunea socială mică și cu responsabilitatea mai redusă.

Așadar, studiile atestă faptul că distanțarea socială este asociată cu:

  • anxietatea și depresia
  • declinul cognitiv
  • tulburările de inimă
  • un sistem imunitar slăbit
  • insomnia
  • reacții inadecvate la stres

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă

renunțarea la sintagma de ”distanțare socială” în contextul pandemiei de coronavirus. Asta pentru că poate implica un sentiment de deconectare de cei dragi. Ea poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale, fiind foarte important ca oamenii să rămână conectați social.

În locul acestui termen, OMS recomandă folosirea expresiei ”distanțare fizică” ca măsură de siguranță.

Din motive medicale, se dorește o distanțare fizică pentru siguranță,

nicidecum o distanțare socială. Altfel, am obține o distanțare a umanului din noi. Dimpotrivă, chiar avem nevoie de solidaritate socială mai mult ca niciodată.

Deci distanțare socială nu este același lucru cu distanțare de siguranță. Altfel, trăim un paradox. Căutăm o distanțare socială pe care o avem deja, în loc să luptăm împotriva distanțării sociale prin dialog și colaborare.

Absenţa contactului fizic şi a conexiunii dintre oameni, poate avea efect negativ. Acesta este unul dintre motivele pentru care Jamil Zaki, psiholog Stanford, sugerează redimensionarea „distanţării sociale”.

Distanţarea socială a fost termenul greşit de la început. Ar trebui să ne gândim la asta ca la o ”distanţare fizică” pentru a sublinia că putem rămâne conectaţi social chiar şi în timp ce suntem separaţi”, a afirmat acesta.

Un mod important de a ne proteja sănătatea mentală în timpul izolării sociale este

continuarea comunicării cu cei dragi, folosind tehnologii de video-call.

De asemenea, Ivanov recomandă următoarele:

Exercițiile fizice și/yoga în condiții de „distanțare socială”

Ambele cresc endorfinele (substanțele fericirii) și scad hormonii de stres, inclusiv cortizolul și adrenalina. Chiar și în timpul izolării sociale putem practica acasă, prin ghidarea on-line a tehnicilor binefăcătoare.

Meditația

Cercetările au descoperit că meditația poate reduce anxietatea și depresia. Un studiu din 2019 despre meditațiile aplicate a descoperit că 10 minute pe zi de meditație i-au făcut pe studenți să se simtă mai puțin deprimați și mai rezistenți.

Cu cât au praticat meditația mai mult timp, cu atât rezultatele au fost mai puternice.

Lasă un comentariu