Postul intermitent, dieta minune ce ajută la scăderea în greutate

Cercetătorul japonez specializat în biologie celulară Yoshinori Ohsumi a primit premiul Nobel pentru medicină în 2016, pentru că a descoperit o dietă care conduce la scăderea în greutate şi regenerare celulară. Dieta se bazează pe principiul cunoscut și sub denumirea de “intermitent fasting” sau postul intermitent.

Când creştem perioada în care resimţim senzaţia de foame, celulele sănătoase le mănâncă pe cele defecte, reîntinerind corpul. Acest proces se numeşte autofagie.

Postul, adică privarea de alimente, declanșează autofagia după 12 ore de la ultima masă, în general pe timpul nopții. Ea este cu atât mai accentuată, cu cât durata postului este mai mare. Când organismul simte lipsa nutrienților, începe reciclarea celulelor alterate (proteine, aminoacizi alterați).

Autofagia are loc în permanență în anumite țesuturi. Ea este însă potențată și de alți factori precum: consumul de ceai verde, turmeric, ghimbir, practicarea de exercitii fizice, yoga, saune, dușuri cu apă rece etc.

Fereastra alimentară

Dacă până acum se credea că mâncatul puţin şi des duce la încetinirea acumulării de grăsimi în organism, cercetătorul japonez contrazice această teorie. Perioada în care mâncăm se numeşte fereastră alimentară. Conform cercetărilor efectuate în 2017, cei care mănâncă între orele 8.00 şi 20.00 (fereastra alimentară mare) sunt mai predispuşi la probleme de sănătate decât cei care mănâncă între orele 8.00 şi 14.00.

Când fereastra de dietă este mai restrânsă, riscul de a dezvolta diabet, anemie sau obezitate este mai mic.

Oamenii de ştiinţă au testat schimbările produse în organismul celor care şi-au redus fereastra alimentară la 12, 8, 6 sau 4 ore. Toţi subiecţii au consumat un număr egal de calorii. Diferenţa a fost că cei care au avut ferestele alimentare mai mici, au reuşit să scape mult mai repede de kilogramele în plus. Explicația este că organismul arde mai multă grăsime mai ales pe timp de noapte şi senzaţia de foame scade.

Multă lume consideră că, atunci când postești, pierzi masă musculară

În realitate, când postești, construiești masă musculară din proteinele și aminoacizii cu structură alterată.

Cea mai popularizată metodă de post intermitent (dieta de 8 ore) este cea a expertului în fitness Martin Berkhan. Practic, restrângem fereastra alimentară la 8 ore, urmând ca după cină să nu mai mâncăm nimic 16 ore.

Conform teoriei cercetătorului japonez postul intermitent are următoarele beneficii:

  • Protecţia împotriva luminii UV, a cancerului de piele şi încetinirea procesului de îmbătrânire
  • Scade riscul cancerului de sân, tensiune arterială şi riscul bolilor de inimă
  • Scade riscul de diabet de tip 2
  • Creşte calitatea somnului
  • Sporește nivelul de energie și de protecție energetică
  • Crește rata metabolică și numărul caloriilor arse
  • Restricția calorică poate extinde durata de viață

Se recomandă ca postul intermitent să fie evitat la gravide, femeile care alăptează, pacienții bătrâni, persoane subnutrite sau fragile, dacă au suferit transplant de organe sau dacă fac tratament imunosupresor pentru alte afecțiuni.

În timpul perioadei postului intermitent și în special în afara ferestrei alimentare se pot consuma lichide, de preferință apă plată.

Lasă un comentariu