Salicilina – antireumatic și antiinflamator natural

Încă din antichitate sunt cunoscute efectele benefice ale salciei, când Hipocrate recomanda utilizarea pulberii de salcie pentru scăderea temperaturii și diminuarea durerilor. În tradiția populară exista credința că salcia are puteri miraculoase: alungă duhurile necurate, iar animalele și pământurile sunt ferite de duhurile rele.

Mai târziu, din scoarța salciei s-a extras salicilina responsabilă pentru efectele terapeutice și multă vreme a fost un remediu extrem de folosit.

Proprietăți
Salcia face parte din familia Salicaceae și cuprinde aproximativ 350 de specii. Crește mai ales în preajma apelor, preferând solurile umede.
Din scoarța proaspătă a ramurilor tinere se obține un extract glicerohidroalcoolic eficient în artrite acute, poliartrita reumatoidă și reumatismul articular acut, în artroze ale micilor articulatii, artralgii, algii din artroze, sindrom gripal cu febra și transpirații nocturne. Din amenții (inflorescențe bogate în polen) feminini de salcie se obține un gemoderivat care are acțiune estrogenică (stimulează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenaliano-genitală), sedativă și antispastică, fiind eficient în hipomenoree, oligomenoree, amenoree, dismenoree, sindrom premenstrual, dureri pelvine, tulburări de menopauză. Cea mai importantă substanță conținută de salcie (Salix alba) este salicilina, un precursor natural al acidului salicilic, care intră în componența aspirinei. Inițial, aspirina se obținea din această salicilină, care este o aspirină naturală. Produsele pe bază de salicilină naturală, nu au efecte secundare și sunt sunt foarte bine tolerate de organism.

Beneficii
Salicilina nu irită mucoasa gastrică și nu determină apariția tulburărilor funcționale ale tractului intestinal. Ficatul o transformă în acid salicilic și apoi ajunge în circulația sanguină. Tabletele Salicilol au efect analgezic, antipiretic, antiinflamator, febrifug, antireumatic, antispastic, antiseptic pentru căile respiratorii (naso-faringiene și traheo-bronsice) și mucoasele tractului gastrointestinal, efect sedativ pentru tuse, acțiune fluidifiantă a secrețiilor bronșice și faringiene, efect antiagregant plachetar (diminuează vâscozitatea sângelui), efect sedativ pentru sistemul nervos și tonifică organismul.

Recomandările medicale sunt multiple: pentru calmarea durerilor musculare și articulare, a durerilor de cap (cefalee), a contracturilor musculare, pentru ameliorarea puseelor reumatice, în procese inflamatorii cronice, în stări febrile, răceală, stări gripale, pentru atenuarea durerilor cauzate de inflamația acută a căilor respiratorii superioare, cavității bucale, tractului urogenital și durerilor menstruale.
Salicina împiedică agregarea plachetară, reprezentând o soluție naturală de combatare a apariției unor tulburări cardiovasculare – practic, atenuează și scade riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral. Salicina asigură o ușoară scădere a tensiunii arteriale, este eficientă în efortul fizic susținut, asigurând performanțe fizice pentru sportivi și are efect calmant și sedativ nervos în stări de angoasă și insomnii.

Lasă un comentariu