7 motive pentru a consuma cacao

Apreciat datorită proprietăților antioxidante și afrodisiace, miezul de cacao este o sursă excelentă de fier, zinc, crom, magneziu, și vitaminele B,C și E. Boabele de cacao sunt considerate un SUPER-ALIMENT datorită conținutului bogate de minerale și antioxidanți care protejează organismul la orice vârstă.

Boabele de cacao sunt semințele arborelui cu același nume (Theobroma cacao), originar din regiunea Amazoniană și cultivat în prezent în mai multe regiuni ale lumii, printre care și Africa. Pentru a beneficia în totalitate de calitățile sale, trebuie să alegem varianta crudă a boabelor și miezului de cacao, adică varianta care nu a fost procesată și și-a menținut integral nutrienții. Boabele de cacao au proprietăți antioxidante puternice și stimulează eliberarea serotoninei și a endorfinelor din organism care induc o stare de de bună dispoziție. Totodată, boabele de cacao conțin un nivel ridicat de flavonoide care pot avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare.

Beneficiile consumului de cacao

1. Îmbunătățesc starea de spirit
Are efect antidepresiv, stimulând creierul să elibereze neurotransmițători care creează o stare de bine și acționează ca un adevărat afrodiziac. Boabele de cacao conțin “molecula bucuriei”, anandamida, compus care determină o senzație de euforie și crește nivelul de serotonină, un alt hormon care contribuie la sentimentul de fericire. În plus, îmbunătățesc activitatea cognitivă în timpul perioadelor de efort mental ridicat.

2. Combat oboseala
100 g de fulgi sau boabe crude de cacao conțin 272 mg de magneziu, circa 65% din doza zilnică recomandată, substanță care combate oboseala și conferă un plus de energie. Bonus, magneziul luptă împotriva osteoporozei.

3. Contribuie la sănătatea creierului
Boabele de cacao mențin sănătatea creierului prin intensificarea fluxului de sânge și mărirea capacității de relaxare a vaselor sangvine. Această caracteristică are un efect favorabil inclusiv asupra funcțiilor de memorie și învățare. Studiile au arătat că boabele de cacao au și un potențial terapeutic pentru ameliorarea afecțiunilor vasculare.

4. Luptă împotriva îmbătrânirii premature
Polifenolii din cacao aparțin aceluiași grup de antioxidanți ca vinul roșu și ceaiul verde, care apără celulele de oxidarea sau distrugerea prematură și ne fac să ne simțim și să arătăm mai tineri pentru o perioadă mai lungă de timp.

5. Protejează inima și previn bolile cardiovasculare
Potrivit cercetărilor, boabele de cacao au un impact pozitiv și asupra sănătății cardiovasculare. Bogate în flavonoizi, procyanidin, catechin și epicatechin, cu proprietăți antioxidante, ele protejează celulele și întăresc inima. De asemenea, stimulează colesterolul bun și scad riscul de formare a cheagurilor de sânge care pot duce la accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. Flavonoidele din cacao îmbunătățesc circulația sângelui, contribuind la prevenirea arterosclerozei și trombozei, unele din principalele cauze ale bolilor cardiovasculare grave.

6. Ajută la controlul glicemiei
Datorită proprietăților antioxidante, boabele de cacao reduc rezistența la insulină și îmbunătățesc metabolismul glucozei, lucru care contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din organism. Mai mult, substanțele din cacao sunt eficiente și la tratarea unor complicații ale diabetului, cum este nefrotoxicitatea, ce poate determina apariția unor boli renale.

7. Reduc tensiunea arterială
Tot datorită flavonoidelor, boabele de cacao scad tensiunea și cresc elasticitatea vaselor de sânge, contribuind la menținerea sănătății sistemului circulator. Antioxidanții stimulează producerea de oxid nitric, care ajută la relaxarea vaselor sangvine.

Boabele de cacao pot fi consumate ca atare, păstrându-și astfel proprietățile nutritive extraordinare. Sunt considerate “super-alimente” datorită conținutului ridicat de substanțe sănătoase și reprezintă o gustare perfectă pentru adepții unui stil de viață sănătos. Indiferent că ești raw vegan, vegetarian, vegan sau ai o alimentație variată, boabele crude de cacao îți oferă plăcerea unui răsfăț într-un produs hrănitor.

Lasă un comentariu